Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Άρτα, ο Κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση πως υπέγραψε ένα αχρείαστο μνημόνιο που δημιούργησε μεγάλα προβλήματα στην ελληνική οικονομία και δεν πέτυχε τον κεντρικό του σκοπό, που ήταν να μπορέσει η Ελλάδα να δανείζεται όπως οι κανονικές χώρες. Δήλωσε ότι μερίδιο ευθύνης έχουν και οι δανειστές

«Η χώρα ολοκλήρωσε το 3ο πρόγραμμα χωρίς να έχει πρόσβαση στις αγορές. Και δεν έχουν ούτε οι τράπεζες, ούτε οι επιχειρήσεις ή αν έχουν, υπάρχει μεγάλο κόστος δανεισμού. Έχω ασκήσει σκληρή κριτική για αυτή την μεγάλη αποτυχία που χρεώνεται πρωτίστως ο κ. Τσίπρας, κατά την άποψη μου, και οι ευρωπαίοι εταίροι μας, που έσπευσαν να πανηγυρίσουν για το 3ο πρόγραμμα, παραγνωρίζοντας όμως την πραγματικότητα. Ότι το 3ο πρόγραμμα απέτυχε ως προς τον βασικό του σκοπό που δεν είναι άλλος από να επιτρέψει στη χώρα να μπορεί να ξαναδανείζεται».

Δήλωσε ότι οι τράπεζες έχουν απολέσει περίπου το 96% της αξίας της κεφαλοποίησής τους από το 2014, ως αποτέλεσμα του πρώτου εξαμήνου της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. «Αυτό ήταν αποτέλεσμα μιας σειράς τραγικών χειρισμών που ξεκίνησαν από το πρώτο καταστροφικό εξάμηνο του 2015. Ακολούθησε η παντελώς αχρείαστη 3η ανακεφαλαιοποίηση, η οποία είχε ως αποτέλεσμα οι παλιοί μέτοχοι των τραπεζών να υποστούν πάρα πολύ μεγάλες ζημιές – και στους παλιούς μετόχους των τραπεζών φυσικά συμπεριλαμβάνεται και το ελληνικό Δημόσιο, άρα ο Έλληνας φορολογούμενος».

Απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δημήτρη Τζανακόπουλο, που δήλωσε ότι η ΝΔ εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς σε ακροδεξιό κόμμα, ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε κατάσταση αποδόμησης, ενώ χαρακτήρισε ακροδεξιό τον Πάνο Καμμένο.

«Καταλαβαίνω την ανάγκη της κυβέρνησης που βρίσκεται σε αποδομή, να προσπαθήσει να περιγράψει τη Ν.Δ. σαν κάτι άλλο. Η Ν.Δ. είναι η μεγάλη κεντροδεξιά, φιλελεύθερη, λαϊκή παράταξη. Ο κ. Τζανακόπουλος είναι αυτός που συγκυβερνά με την ακροδεξιά του κ. Καμμένου».

«limit up ανευθυνότητας»

Απαντώντας στις δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη, το Μέγαρο Μαξίμου, τόνισε πως η ΝΔ βρίσκεται σε πολιτικό αδιέξοδο, καθώς έχει πέσει έξω σε όλες τις καταστροφικές προβλέψεις που έχει κάνει, χαρακτηρίζοντας τις κινήσεις του Μητσοτάκη πρωτόγνωρο limit up ανευθυνότητας.

«Ο κ. Μητσοτάκης και οι συνοδοιπόροι του δεν βάζουν μυαλό. Για μία ακόμη φορά επενδύουν στα σενάρια καταστροφής για να στηρίξουν την πολιτική ή θεσμική τους ύπαρξη. Διαψεύσθηκαν για τον κόφτη που δήθεν θα ενεργοποιούνταν, για τις αξιολογήσεις που δήθεν δε θα έκλειναν, για τα μνημόνια που δήθεν δε θα τελείωναν και για το χρέος, που δήθεν δε θα ρυθμιζόταν.

Τώρα που τους στερεύουν και τα κροκοδείλια δάκρυα για τις συντάξεις, αναγκάζεται να σορτάρει το πολιτικό κεφάλαιο που του απομένει στις διακυμάνσεις του χρηματιστηριακού δείκτη. Το μόνο που πετυχαίνει είναι limit up ανευθυνότητας και μάλιστα πρωτόγνωρο για αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης».