Ο Μ. Καλογήρου ανακοίνωσε ότι στην τροπολογία  με την οποία επεκτείνεται ο νόμος Παρασκευόπουλου, προβλέπεται διάταξη για επανέλεγχο όλων των αποφυλακίσεων που έγιναν για  λόγους υγείας, από το 2015. Στόχος του επανέλεγχου είναι να ανακληθούν όσες αποφυλακίσεις διαπιστωθεί ότι έγιναν με χρήση πλαστών πιστοποιητικών αναπηρίας ή ψευδή στοιχεία.

Σύμφωνα με τον υπουργό, ο νόμος Παρασκευόπουλου δέχεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα αβάσιμη κριτική «Δεν χρειάζεται να υπερασπιστώ εγώ τον κ. Παρασκευόπουλο. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι ανά τακτά χρονικά διαστήματα στοχοποιείται για συγκεκριμένη πολιτική της κυβέρνησης, η οποία είναι συλλογική και για λόγους που δεν στοιχειοθετούνται και δεν υφίστανται αντικειμενικά».

Άσκησε κριτική στη στάση που κρατά η Νέα Δημοκρατία για τις αποφυλακίσεις, τονίζοντας ότι από 2017 έχουν εξαιρεθεί ως προς την αποφυλάκιση οι περιπτώσεις που αφορούν σκληρά κακουργήματα. «Ξεχνάμε ότι από το 2017 τα σκληρά κακουργήματα έχουν εξαιρεθεί από την αποσυμφορητική διάταξη. Υπήρξε απόλυτος αποκλεισμός σε αδικήματα, με τροπολογία Κοντονή, όπως είναι η αρπαγή ανηλίκων, ο βιασμός, η αποπλάνηση παιδιών, ασέλγεια σε ανήλικο έναντι αμοιβής, οι ληστείες από την οποίες προκλήθηκε θάνατος, με ιδιαίτερα σκληρά χαρακτηριστικά και με χρήση όπλου, αυτά έχουν εξαιρεθεί».

«Ο κόσμος φοβάται να βγει από το σπίτι του»

Ο αναπληρωτής τομεάρχης Δικαιοσύνης της ΝΔ, Κώστας Καραγκούνης, επιτέθηκε στην κυβέρνηση και υποστήριξε ότι λόγω και του νόμου Παρασκευόπουλου τα εγκλήματα είναι καθημερινά και σκληρά και η κυβέρνηση παραμένει αμετανόητη, ενώ δεσμεύτηκε πως θα καταργήσουν τον νόμο Παρασκευόπουλου αν γίνουν κυβέρνηση.

«Το ίδιο το Συμβούλιο της Ευρώπης λέει ότι πρέπει να ενισχυθεί η αντεγκληματική πολιτική, πρέπει να υπάρχουν φυλακές υψίστης ασφαλείας, όπως υπάρχουν σε όλον τον δυτικό κόσμο. Παντού. Όλες οι χώρες της Ευρώπης, η Αμερική, ο Καναδάς έχουν φυλακές υψίστης ασφαλείας. Τι δεν καταλαβαίνετε; Έρχεται το Συμβούλιο της Ευρώπης και το λέει ρητά. Η Ελλάδα είναι σε κομβικό σημείο. Η Ελλάδα έχει μετανάστευση, υπάρχει αλλαγή της βαθμίδας και της ποιότητας των εγκλημάτων. Ο κόσμος φοβάται να βγει από το σπίτι του. Τα εγκλήματα είναι καθημερινά και σκληρά και αυτή είναι η απάντησή σας; Παραμένετε αμετανόητοι.

Είναι ξεκάθαρο ότι εμείς θα καταργήσουμε αυτόν τον νόμο. Εσείς γιατί δεν τον καταργείτε από τώρα, αφού σε λίγους μήνες θα φέρετε τον Ποινικό Κώδικα; Ήδη καταλαβαίνετε ότι υπάρχει πρόβλημα, αφού λέτε ότι θα το καταργήσετε. Είναι σαφές ότι η ΝΔ θα καταργήσει αυτόν τον νόμο και θα φέρει τις φυλακές υψίστης ασφαλείας. Όχι από ιδεολογική εμμονή, αλλά για να προσφέρουμε στους πολίτες το ύψιστο αγαθό που είναι η δημόσια ασφάλεια».