Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, με απόφαση της πλειοψηφίας του διοικητικού συμβουλίου της ΕΛΜΕ Λέσβου και μετά από σχετική εισήγηση του προέδρου της ΔΑΚΕ εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και αντιπροέδρου της ΕΛΜΕ Απόστολου Βαρελτζή, προκρίνεται η χρήση του όρου «λαθρομετανάστης» από τους εκπαιδευτικούς στα σχολεία του νησιού.

Συγκεκριμένα, τέσσερις στους επτά του διοικητικού συμβουλίου τάχθηκαν υπέρ της χρήσης του όρου για τον οποίο έχει τοποθετηθεί η Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά, κατόπιν παραγγελίας του Αρείου Πάγου, απορρίπτοντάς τον ως ρατσιστικό και ξενοφοβικό. Η ΕΛΜΕ κρίνει τη χρήση του σωστή, «δεδομένων και των συνθηκών που επικρατούν στη Λέσβο».

Όπως ανέφερε το έγγραφο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά προς τους Διευθυντές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά τον περασμένο Αύγουστο, συστήνεται να μην χρησιμοποιείται ο όρος «λαθρομετανάστης» αλλά ο όρος «παράτυπα εισερχόμενος στη χώρα» ή «πρόσφυγας» ή «μετανάστης» ή «οικονομικός μετανάστης» ή «αιτών άσυλο». Το έγγραφο αναφέρει ότι η εν λόγω πρόταση έγινε προκειμένου, «αφενός να αποτραπεί η χρήση μειωτικών για την προσωπικότητα των ανθρώπων χαρακτηρισμών και λέξεων και αφετέρου να αποφευχθούν φαινόμενα ξενοφοβίας και ρατσισμού».

Σημειώνεται πως η απόλυτη πλειοψηφία της ΕΛΜΕ Λέσβου ανήκει στην προσκείμενη στη Νέα Δημοκρατία ΔΑΚΕ. Ενώ στην απόφαση μειοψήφησαν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου που πρόσκεινται στις αριστερές παρατάξεις.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως, μεταξύ άλλων, μέλος της τοπικής ΔΑΚΕ είναι ο γνωστός για την εθνικοσοσιαλιστική δράση του, διευθυντής του 6ου Γυμνασίου Μυτιλήνης, Βασίλης Μακρυπούλιας, που στο παρελθόν έχει ταχθεί υπέρ της χούντας των συνταγματαρχών με αρθρογραφία του, ενώ έχει ελεγχθεί για την υποστήριξή του σε καταδικασμένο για σεξουαλική παρενόχληση μαθητριών κυλικειάρχη του σχολείου του, με τον Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης να τον αθωώνει για τις παραλείψεις που του καταλόγιζαν γονείς.