«Η Ελλάδα θεωρεί τις ΗΠΑ στρατηγικό εταίρο και σύμμαχο, τον μοναδικό θα τολμούσα να πω. Είναι σημαντικό για την Ελλάδα οι ΗΠΑ να αναπτύξουν στρατιωτικές δυνάμεις στη χώρα σε μία πιο μόνιμη βάση όχι μόνο στον Κόλπο της Σούδας, αλλά επίσης στον Βόλο, στη Λάρισα και στην Αλεξανδρούπολη», είπε ο κ. Καμμένος, σύμφωνα με το βίντεο που αναρτήθηκε στην επίσημη σελίδα του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας στο twitter, ενώ σε συνάντησή του με τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα Ευρώπης, Γουές Μίτσελ, τάχθηκε κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, αντιπροτείνοντας ένα «εναλλακτικό σχέδιο, το οποί θα υλοποιεί τους ίδιους γεωπολιτικούς στόχους», χωρίς να αγγίζει το ζήτημα του Μακεδονικού.

Συγκεκριμένα, ο Π. Καμμένος πρότεινε την υπογραφή αμυντικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα, τη ΠΓΔΜ, την Αλβανία, τη Βουλγαρία και σε μεταγενέστερο επίπεδο και τη Σερβία, με στόχο τη δημιουργία ενός τόξου σταθερότητας στα βόρεια σύνορα της χώρας. Υποστήριξε δε πως με αυτόν τον τρόπο θα αναχαιτιστεί η ρωσική διείσδυση στα Βαλκάνια και θα θωρακιστεί η σταθερότητα στην ΠΓΔΜ, παραπέμποντας έτσι για το μέλλον την επίλυση του ονοματολογικού.

«Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη Συμφωνία των Πρεσπών. Σέβεται τις συνταγματικές διαδικασίες στη γείτονα και στηρίζει τις προσπάθειες του κ. Ζάεφ να υλοποιήσει τις προϋποθέσεις για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία» ήταν το λιτό σχόλιο του Μεγάρου Μαξίμου το μεσημέρι της Τετάρτης, αποφεύγοντας να μπει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

«Ο κ. Καμμένος πήγε στις ΗΠΑ για να κάνει εξωτερική πολιτική αντίθετη από τον κ. Κοτζιά»

Στις αντιφάσεις της πολιτικής του υπουργείου Άμυνας με το υπουργείο Εξωτερικών στάθηκε η Νέα Δημοκρατία στην αντίδρασή της στις δηλώσεις του Π. Καμμένου, με τον Βασίλη Κικίλια να τονίζει πως «υπάρχει θέμα» με τη διάσταση απόψεων, ενώ ο τομεάρχης Εξωτερικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για «πολιτική και διπλωματική σχιζοφρένεια».

«Υπάρχει ένα σοβαρό θέμα. Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να δείχνει ομοιογένεια, σοβαρότητα, σταθερή και στιβαρή άποψη στην εξωτερική πολιτική, ειδικά σε επισκέψεις στο εξωτερικό που έχουν να κάνουν με νατοϊκούς συμμάχους και παίζουν μεγάλο ρόλο στην περιοχή», δήλωσε ο Βασίλης Κικίλιας σε συνέντευξή του στον Real Fm σχετικά με την επίσκεψη του Π. Καμμένου στις ΗΠΑ.
«Η πολιτική και διπλωματική σχιζοφρένεια της Κυβέρνησης στο θέμα των Σκοπίων, όχι μόνο συνεχίζεται, αλλά τώρα εξάγεται και διεθνώς», δήλωσε ο Γιώργος Κουμουτσάκος και πρόσθεσε: «Ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, προεξοφλώντας την απόρριψη από τα Σκόπια της συμφωνίας που ο ίδιος συνυπέγραψε, εισηγήθηκε στις Η.Π.Α. μια… δική του βαλκανική πολιτική, παριστάνοντας τον υπουργό των Εξωτερικών και αδιαφορώντας πλήρως για τις θέσεις του κ. Κοτζιά».

«Ο Έλληνας Πρέσβης στην Ουάσιγκτον στο τηλεγράφημά του προς το Υπουργείο Εξωτερικών και το Μέγαρο Μαξίμου, τι θα φέρει ως ενημέρωση; Ότι ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας απεμπολεί την κυβερνητική θέση της συμφωνίας των Πρεσπών και πηγαίνει στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ως Πρόεδρος των ΑΝΕΛ να καταθέσει μιαν άλλη δική του πρόταση, για τον τρόπο με τον οποίο οι Η.Π.Α. πρέπει να αντιμετωπίσουν το θέμα της συμμαχίας στα Βαλκάνια; Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Με μεγάλο προβληματισμό και ανησυχία αντιμετωπίζουμε ως Νέα Δημοκρατία τον τρόπο που η κυβέρνηση χειρίζεται τα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Είναι αδιανόητα αυτά που συμβαίνουν. Μια ανερμάτιστη εξωτερική πολιτική, μια κυβέρνηση
κατακερματισμένη στα μικροπολιτικά συμφέροντα του κάθε Υπουργού της. 'Αλλα λέει ο κ. Κοτζιάς, άλλα λέει ο κ. Καμμένος ο οποίος πάει και κάνει πολιτική στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ως Υπουργός της ίδιας κυβέρνησης! Και στη μέση το Μεγάρο Μαξίμου που προσπαθεί να ισορροπήσει και να μαζέψει τα σπασμένα» συμπλήρωσε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ σημείωσε: «Αναμένουμε με ενδιαφέρον να ακούσουμε αν όσα είπε ο υπουργός 'Αμυνας στην Ουάσιγκτον βρίσκουν σύμφωνο τον ευρισκόμενο στην Ελούντα κ. Τσίπρα. Όσο για τον κ. Καμμένο, αντί να διαφωνεί θεωρητικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, ας πράξει το αυτονόητο για να μην δημιουργηθούν άλλα τετελεσμένα. Να αποσύρει άμεσα την εμπιστοσύνη του στην Κυβέρνηση».

«Το καλύτερο “βαποράκι” των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ στην περιοχή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ»

«Όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, δημοσίως, δια στόματος Καμμένου, προσφέρει τη μισή Ελλάδα, για να μετατραπεί σε μια απέραντη αμερικανονατοϊκή βάση, ο λαός μπορεί να φανταστεί τι άλλο είναι πιθανό να έχει συμφωνηθεί στις κατ' ιδίαν συναντήσεις με τους Αμερικάνους. Όλα αυτά αποτελούν ακόμη μία απόδειξη ότι αυτή η κυβέρνηση είναι το καλύτερο “βαποράκι” των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή» αναφέρει σχόλιο του ΚΚΕ, για τις δηλώσεις Καμμένου στις ΗΠΑ.

 «Γι' αυτό κι ο λαός πρέπει να αντιπαλέψει τόσο την ίδια την κυβέρνηση όσο και τους σχεδιασμούς που υπηρετεί, βάζοντας το λαό σε τεράστιους κινδύνους» καταλήγει το ΚΚΕ.