Το δημοσίευμα των New York Times που κυκλοφόρησε την Τετάρτη αναφέρει πως οι υπηρεσίες των ΗΠΑ φέρονται να έχουν στην κατοχή τους και υποκλαπείσες συνομιλίες, του περασμένου Ιουνίου, ενώ βάζουν στο κάδρο τον Ιβάν Σαββίδη.

«Αξιωματούχοι των ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι υπέκλεψαν επικοινωνίες τον Ιούνιο, που έδειχναν ότι ο κ. Σαββίδης «εργαζόταν» ως άνθρωπος της Ρωσίας για να υπονομεύσει τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, που θα άνοιγε το δρόμο για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Η Αθήνα για χρόνια ήταν αντίθετη σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Η Μόσχα η οποία βλέπει την επέκταση της συμμαχίας ως μεγάλη απειλή για τα σύνορά της, ήταν αποφασισμένη να στηρίξει το όχι στο δημοψήφισμα για την συμφωνία των Πρεσπών», αναφέρει ανάμεσα σε άλλο το δημοσίευμα και προσθέτει, με βάση την έρευνα μια πλατφόρμας που ασχολείται με το οργανωμένο έγκλημα και τη διαφθορά, ότι ο Ι. Σαββίδης προσέφερε ποσό ύψους 300.000 ευρώ προκειμένου να επηρεάσει το δημοψήφισμα.

Η ελληνική κυβέρνηση απέφυγε να σχολιάσει το περιεχόμενο του δημοσιεύματος, με το Μέγαρο Μαξίμου να αρκείται σε μια ανακοίνωση που αναφέρει ότι «η ελληνική κυβέρνηση ουδέποτε έχει λάβει τα στοιχεία που επικαλείται το δημοσίευμα των NYT».