Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τον Σταϊνμάιερ, ο πρωθυπουργός τον χαρακτήρισε «θερμό φίλο της Ελλάδας και του ελληνικού λαού» και δήλωσε πως η επίσκεψη του μπορεί να αποτελέσει αφορμή για μία νέα αρχή στις ελληνογερμανικές σχέσεις, «αφήνοντας πίσω τις δύσκολες στιγμές που περάσαμε και τα στερεότυπα που δηλητηρίασαν τις σκέψεις μας».

Ο Α. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων που έχει βγει εκ νέου στο προσκήνιο, λέγοντας πως δεν θα πρέπει να κρυφτούν κάτω από το χαλί οι διαφορές του μακρινού παρελθόντος. «Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να ξεχάσουμε ή να κρύψουμε κάτω από το χαλί τις διαφορές από το μακρινό παρελθόν, αλλά πρέπει να ορίσουμε από κοινού με αλληλοσεβασμό το πεδίο της επίλυσης τους με βάση το διεθνές δίκαιο. Να δουλέψουμε σκληρά για να περιορίσουμε τις ακραίες φωνές και να σχεδιάσουμε ένα μέλλον με συνεργασία. Η Ελλάδα όπως στο παρελθόν έτσι και τώρα θα βρεθεί στη σωστή πλευρά της Ιστορίας». Σημειώνεται ότι την Τετάρτη ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, ξεκαθάρισε ότι από την πλευρά του Βερολίνου δεν τίθεται θέμα διεκδίκησης γερμανικών αποζημιώσεων.

Δήλωσε περήφανος και για το ότι η Ελλάδα κατάφερε να εξέλθει της κρίσης, αλλά και γιατί διαχειρίστηκε με όρους ανθρωπισμού την πρωτοφανή προσφυγική κρίση, επισημαίνοντας πως δεν είναι το ίδιο αισιόδοξος για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λόγο της ανόδου της ακροδεξιάς. «Δεν μπορώ να μιλήσω με την ίδια αισιοδοξία για το μέλλον της ΕΕ καθώς απειλείται από την άνοδο της ακροδεξιάς. Η Ελλάδα παίζει ένα ρόλο θετικό απέναντι στις δυνάμεις που απειλούν τις κοινές μας αξίες».

Αναγνωρίζει «την πολιτική και ηθική ενοχή»

Από την πλευρά του, ο Σταϊνμάιερ, αφού είχε βρεθεί στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Χαϊδάρι όπου οι ναζί βασάνιζαν και από όπου έστελναν στο Άουσβιτς Έλληνες, θέλησε να στείλει μήνυμα κατά της ακροδεξιάς, τονίζοντας πως δεν πρέπει να επαναληφθούν ποτέ τα όσα συνέβησαν επί Χίτλερ, να μην επικρατήσει η λήθη και ο νεότερες γενιές να διδαχθούν από όσα έμαθαν οι παλαιότερες.

Σχετικά με την γερμανική κατοχή στην Ελλάδα, ζήτησε συγγνώμη εκ μέρους της Γερμανίας και υποστήριξε ότι δεν παραβλέπουν την ηθική και πολιτική ενοχή που τους βαραίνει. «Ζητάμε συγχώρεση για αυτό που συνέβη στην Ελλάδα. Δεν θέλουμε να ξεχάσουμε το παρελθόν ούτε να παραβλέψουμε την ηθική και πολιτική ενοχή που μας βαραίνει».

Εγκώμια για την κυβέρνηση Τσίπρα

Ο πρόεδρος της Γερμανίας έδωσε συγχαρητήρια στην κυβέρνηση Τσίπρα, λέγοντας ότι παρά τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις που επέβαλαν οι δανειστές και το τίμημα που πλήρωσε ο ελληνικός λαός,  κατάφεραν να βγάλουν τη χώρα από τα μνημόνια.

«Γνωρίζω καλά ότι ο δρόμος που ακολουθήσατε με τις μεταρρυθμίσεις που δρομολογήσατε ήταν επώδυνος, γνωρίζω πόσο δύσκολο ήταν για εσάς και για τον ελληνικό λαό, αλλά και το τίμημα που πληρώσατε στο πλαίσιο αυτών των μεταρρυθμίσεων. Επιθυμώ να εκφράσω την αναγνώριση και τον σεβασμό μου γιατί υπό δύσκολες συνθήκες επαναφέρατε τη χώρα σε τροχιά και αφήσατε πίσω σας τα μνημόνια».

«Θαρραλέα κίνηση» η συμφωνία των Πρεσπών

Σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, ο Α. Τσίπρας ανέφερε πως είναι ένα μοντέλο συνεννόησης και ένα θαρραλέο βήμα που συμβάλει στη σταθερότητα στα Βαλκάνια και πρόσθεσε ότι «ανοίγουμε δρόμους συνεργασίας, προσθέτοντας θετικό πρόσημο στις προσπάθειες για ειρήνη και σταθερότητα στη νοτιοανατολική μεσόγειο».

Ο Σταϊνμάιερ χαρακτήρισε «θαρραλέα κίνηση» τη συμφωνία των Πρεσπών και παρά το ότι δεν εμφανίστηκε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ, δήλωσε ότι «η πλειοψηφία όσων πήγαν να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα (στην ΠΓΔΜ) ήταν υπέρ της συμφωνίας και εύχομαι οι μεγάλες προσπάθειες να μην ήταν μάταιες».