«Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη Συμφωνία των Πρεσπών. Σέβεται τις συνταγματικές διαδικασίες στη γείτονα και στηρίζει τις προσπάθειες του κ. Ζάεφ να υλοποιήσει τις προϋποθέσεις για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία». Με αυτή τη λιτή ανακοίνωση, που δεν απαντά στις προτάσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη της αμερικανικής στρατιωτικής δύναμης στην Ελλάδα, επέλεξε να απαντήσει το Μέγαρο Μαξίμου στην ένταση που προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Άμυνας από τις ΗΠΑ την Τετάρτη, με το βλέμμα προφανώς και στις προσπάθειες που καταβάλει η κυβέρνηση Ζάεφ στην ΠΓΔΜ για να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία για τη συνταγματική αναθεώρηση.
 
Λίγο νωρίτερα, απάντηση στις προτάσεις Καμμένου έδινε και ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Γιώργος Κατρούγκαλος, σημειώνοντας πως αυτές «σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτικό σχέδιο της συμφωνίας των Πρεσπών». Η συνέχεια έλαβε καταιγιστικές διαστάσεις.
 
Το βράδυ της Τετάρτης, ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, δήλωνε στην τηλεόραση του Kontra πως είναι «λάθος από κάθε άποψη οι θέσεις Καμμένου, η χώρα δεν είναι προκεχωρημένο φυλάκιο των Αμερικανών», δηλώνοντας έκπληκτος και υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα είναι μια χώρα «με σταθεροποιητικό πολυπαραγοντικό ρόλο και όχι εκπρόσωπος ή προκεχωρημένο φυλάκιο των Αμερικανών». Άποψη με την οποία συντάχθηκε την Πέμπτη και η υφυπουργός Παιδείας, που υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν συζητά αυτό το ενδεχόμενο, καθώς δεν θέλει να παίξει το ρόλο του προκεχωρημένου φυλακίου των ΗΠΑ.
 
«Δεν υπάρχει καμία συζήτηση για νέες βάσεις στη χώρα μας διότι η Ελλάδα δεν θέλει να παίξει το ρόλο του προκεχωρημένου φυλακίου των ΗΠΑ, είναι δύναμη σταθερότητας για την περιοχή και στόχος της είναι να βελτιώνει διαρκώς τις σχέσεις της με όλες τις γειτονικές χώρες και προς αυτή την κατεύθυνση εργάζεται η κυβέρνηση» υποστήριξε, μεταξύ άλλων, η Μερόπη Τζούφη, δηλώνοντας την προσήλωση της χώρας στην επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
 
Με σαφείς αιχμές και αποστάσεις αλλά όχι ξεκάθαρες αναφορές, το πρωί της Πέμπτης, οι δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών και Ψηφιακής Πολιτικής και Τηλεπικοινωνιών ήρθαν να προστεθούν στις αντιδράσεις. Συγκεκριμένα, μετά από συνάντηση του Νίκου Παππά με τον Νίκο Κοτζιά για την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των δύο υπουργείων, ο δεύτερος έσπευσε να δηλώσει στους δημοσιογράφους πως «ο υπουργός Εξωτερικών δεν πρέπει να μιλάει πολύ, για να ακούγεται όταν μιλάει», και μάλιστα δίχως να ερωτηθεί σχετικά. Στη συνέχεια, ο Ν. Παππάς πρόσθεσε πως «Αυτό, αγαπητέ Νίκο, ισχύει για όλους τους υπουργούς, νομίζω. Έτσι δεν είναι; Δεν έπρεπε να αφορά μόνο τον Υπουργό Εξωτερικών, νομίζω ότι όλοι οι υπουργοί πάντα πρέπει να μιλάνε μετρημένα ακριβώς για να δίνει και σημασία ο κόσμος σε αυτά που λένε σε κάθε στιγμή».
 
Αντίδραση υπήρξε και εντός του υπουργείου του Π. Καμμένου, από τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας και τέως γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Ρήγα, που δήλωσε πως «με τους ΑΝΕΛ είχαμε και έχουμε πολιτικές διαφορές και διαφορετικές πολιτικές διαδρομές και αφετηρίες. Αυτό είναι δεδομένο. Σε αυτά τα θέματα θα κριθούν όλα μέσα στη Βουλή. Για εμάς είναι δεδομένο ότι αυτή η συμφωνία μπορεί και έχει τη δυνατότητα να περάσει μέσα από τη Βουλή, εφόσον ολοκληρωθούν όλα στην ΠΓΔΜ». Παράλληλα, σύστησε προσοχή «προς όλους» για τις δηλώσεις τους, σημειώνοντας πως «από εκεί και πέρα ό,τι νομίζει, ό,τι εκτιμά ο καθένας στη βάση των απόψεων, αλλά λαμβανομένων υπόψη και των εθνικών συμφερόντων, εκεί θα κριθούν όλα στη Βουλή. Όποιος νομίζει ότι μπορεί να βάζει θέμα ή να αμφισβητήσει την κυβέρνηση ας το κάνει».
 

Μαζικά πυρά από τον ΣΥΡΙΖΑ

 
Στις προτάσεις που κόμισε ο Π. Καμμένος κατά την επίσκεψή του στο αμερικανικό Πεντάγωνο δεν αντέδρασαν μόνο στελέχη της κυβέρνησης, αλλά και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με προεξέχουσα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, Νίκου Ξυδάκη, που δήλωσε στο News 247 πως «ο Πάνος Καμμένος κάνει ζημιά στην κυβέρνηση αλλά και στην εθνική προσπάθεια για τη διπλωματική αναβάθμιση της χώρας, για να ξαναστήσουμε μια χώρα με υγιή διοίκηση και έναν παραγωγικό ιστό που θα κρατάει τα παιδιά μας εδώ και δεν θα περιπέσει η πατρίδα μας σε δημογραφικό μαρασμό».
 
«Είναι κάποιες ενέργειες -συνέχισε- που αν τις κάνεις χωρίς θεσμικό τρόπο ενώ έχεις θεσμικό ρόλο, τότε δυσκολεύεται να σε πάρει ο ξένος συνομιλητής σου σοβαρά. Όταν θέματα εξωτερικής πολιτικής, άμυνας και ασφάλειας τα συναρτάς με το δικό σου πολιτικό μέλλον μπορεί να διολισθήσεις σε ένα θεσμικό άτοπο» πρόσθεσε ο Ν. Ξυδάκης.
 
Επίσης, σε αντίστοιχες δηλώσεις προχώρησε την Πέμπτη και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κυρίτσης, επιχειρώντας ωστόσο να διασκεδάσει τις ενυπώσεις. «Είναι ένα πρόβλημα. Δεν είναι αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Αυτό θα μπορούσε να το θέσει ως αρχηγός του συγκυβερνώντος κόμματος στον αρχηγό του μεγαλύτερου κυβερνητικού εταίρου. Η εξωτερική πολιτική είναι θέμα του πρωθυπουργού, είναι λίγο σπασμωδικές οι ενέργειες αυτές» σημείωσε, ενώ πρόσθεσε για τις βάσεις σε Βόλο, Λάρισα και Αλεξανδρούπολη, ότι «δεν είναι σχεδιασμός της κυβέρνησης, ούτε συμφωνεί ο ΣΥΡΙΖΑ με μία τέτοια εξέλιξη των πραγμάτων, άρα δεν υπάρχει περίπτωση από την παρούσα κυβέρνηση να δρομολογηθούν τέτοιες εξελίξεις».
 
«Η άποψη και του κ. Καμμένου, πως το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ είναι μια αποτυχία της κυβέρνησης (πάνω στην οποία στηρίζει το όποιο εναλλακτικό σχέδιο), είναι τελείως λάθος. Κατ' αρχάς το 93% των συμμετεχόντων ψήφισε υπέρ και, λαμβάνοντας υπόψη πως στις τελευταίες εκλογές ψήφιζαν περί τα 1.200.000 άνθρωποι, οι 600.000 ψήφοι είναι μεγάλο ποσοστό, το 50%. Επιπλέον, η Συμφωνία των Πρεσπών δεν απαιτεί από τη βόρειο γείτονα δημοψήφισμα. Επομένως, η άποψη ότι το δημοψήφισμα έδειξε την αποτυχία της Συμφωνίας είναι πραγματολογικά εσφαλμένη» δήλωσε από την πλευρά του ο βουλευτής, Κώστας Δουζίνας, δηλώνοντας την αφοσίωση της κυβέρνησης στη Συμφωνία των Πρεσπών.
 
Σημειώνεται δε, πως η Εφημερίδα των Συντακτών εξαπέλυσε πρωτοσέλιδα πυρά, με τίτλο «Ο Πάνος Καμμένος βλάπτει σοβαρά τη χώρα» και υπότιτλο «η αμερικανική κυβέρνηση αγνοεί τις προτάσεις του», ενώ τονίζει σε άρθρο πως «Ξεπέρασε κάθε όριο ο Π. Καμμένος», αφήνοντας αιχμές για μικροπολιτική. Η εφημερίδα Αυγή επικαλέστηκε τη δήλωση Βούτση πως «η κυβερνητική πολιτική στα Βαλκάνια επιδιώκει ανοιχτή συνεργασία και όχι άξονες», ενώ το Έθνος ανέφερε πως «Βγάζει καπνούς ο Τσίπρας με τον Καμμένο», κάνοντας λόγο για αιφνιδιασμό της κυβέρνησης.
 

Στον αέρα οι ΑΝΕΛ

 
Στο μεταξύ, ένταση καταγράφεται και στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ, η οποία μάλιστα ξεκίνησε από το βράδυ της Τρίτης. Τότε, ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Θεόδωρος Τοσουνίδης, μιλώντας στην ΕΡΤ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο το κόμμα του να στηρίξει μία πρόταση μομφής της Νέας Δημοκρατίας υπό τον όρο η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώσει ότι δεν παραχωρεί όνομα την επόμενη ημέρα, εάν θα είναι αυτός κυβερνήτης της χώρας τότε, ανοίγει συζήτηση που μπορούμε να συζητήσουμε».
 
Ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ έλαβε απάντηση από τον βουλευτή των ΑΝΕΛ, Θανάση Παπαχριστόπουλο, που δήλωσε στον ΑΝΤ1 πως «Με πρόταση μομφής από τους ανθρώπους της διαπλοκής, της διαφθοράς, των offshore και των φορολογικών παραδείσων, ο Παπαχριστόπουλος δεν συμπλέει. Παλέψαμε για αυτά τα πράγματα και δεν τα πετάμε. Τέτοια πρόταση μομφής δεν υπάρχει περίπτωση να ψηφιστεί, όχι μόνο από εμένα, αλλά και πάρα πολλούς που παλέψαμε για αυτή την δουλεία, δεν υπάρχει περίπτωση», καλώντας τον Θ. Τοσουνίδη να είναι πιο προσεκτικός.
 
Ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ επανήλθε, επιμένοντας πως «αν αλλάξει την πρότασή της η ΝΔ για το Σκοπιανό θα αποφασίσουμε αν θα ψηφίσουμε την πρόταση μομφής.  Θα δούμε τι θα προτείνει η ΝΔ και ύστερα θα αποφασίσουμε», με τον Θ. Παπαχριστόπουλο να του απαντά την Πέμπτη μέσω του News 247 πως «θα πρέπει κάποιος να εξηγήσει στον κ. Τοσουνίδη ότι με αυτούς που βίασαν λεηλάτησαν και καταδίκασαν τη χώρα να είναι ζητιάνος στην παγκόσμιο κοινότητα δεν συνεργάζεσαι ποτέ».
 
Παράλληλα, αποστάσεις από τον Π. Καμμένο λαμβάνει και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ, με τον τελευταίο να συντάσσεται με τις δηλώσεις Κατρούγκαλου, τονίζοντας πως «το υπουργείο Εξωτερικών μέσω του αναπληρωτή υπουργού Γ. Κατρούγκαλου έδωσε απάντηση, εκεί μπορώ να σταματήσω».
 
«Είναι σαφές από την ελληνική πλευρά ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία πρόοδος για την ΠΓΔΜ, κυρίως με το ΝΑΤΟ αλλά και με την ΕΕ, εάν δεν λυθεί το ονοματολογικό», συμπλήρωσε, για να προσθέσει επικαλούμενος την περίφημη «ανακωχή» Τσίπρα-Καμμένου στα μέσα Σεπτεμβρίου για να δηλώσει πως «Προσωπικά, θέλω να σταθώ με πολλή ευλάβεια στην συμφωνία ότι μέχρι τον Μάρτιο αυτό το θέμα δεν το αγγίζουμε, εγώ θα την τιμήσω». Σημειώνεται πως ο Τ. Κουίκ απάντησε και στις δηλώσεις Τοσουνίδη, σημειώνοντας πως «τέτοια θέση δεν έχω ακούσει μέσα στα όργανα του κόμματος, ή να την εκφράζει προσωπικά ο πρόεδρος κ. Καμμένος», καλώντας τον εκπρόσωπο του κόμματος να ξεκαθαρίσει τη θέση του. «Εγώ, οφείλω να το πω, δεν έχω εξουσιοδοτήσει κανέναν να κάνει “γλυκά ματάκια” στη ΝΔ, και… τον ουρανό με τα άστρα να μου φέρουν στο πιάτο» διαμήνυσε.
 
Από τους υπόλοιπους βουλευτές των ΑΝΕΛ, ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Παναγιώτης Σγουρίδης, δήλωσε άγνοια για τις προτάσεις Καμμένου στις ΗΠΑ, ενώ ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Κώστας Ζουράρις, επιχείρησε να ρίξει τους τόνους, αλλά και να λάβει αποστάσεις από τις επίμαχες προτάσεις για νέες βάσεις.
 
«Για τα άλλα στοιχεία της συνομιλίας του Π. Καμμένου με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για θέματα Ευρώπης, περί αμυντικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα, τη ΠΓΔΜ, την Αλβανία, τη Βουλγαρία και σε μεταγενέστερο επίπεδο και τη Σερβία και με σαφή αναφορά ότι με αυτή “θα αναχαιτιστεί η ρωσική διείσδυση στα Βαλκάνια”, εμφανίζεται μία μικρογραφία Ψυχρού Πολέμου βαλκανικού τύπου. Μέχρι σήμερα, γνωρίζουμε ότι οι σλαβικές χώρες της Βαλκανικής, οι οποίες θέλουν ρητώς να μπουν όλες στο ΝΑΤΟ και εξίσου ρητώς στην Ε.Ε., ουδόλως έδειξαν να ενδιαφέρονται για μονομερή συμφωνία μαζί μας, με στόχο την αναχαίτιση της Ρωσίας. Εάν αυτό ήδη υπήρχε, θα είχαν ήδη εγκαταστήσει επιθετικούς πυραύλους εναντίον της Ρωσίας, όπως έχουν κάνει οι βαλτικές χώρες και η Πολωνία» σημείωσε.