Μιλώντας στο Bloomberg TV, o Π. Μοσκοβισί δήλωσε ότι το ζήτημα της νέας περικοπής συντάξεων θα εξαρτηθεί από το αν κριθεί από τους δανειστές ότι το πρωτογενές πλεόνασμα βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Μόνο υπό αυτή την προϋπόθεση θα τεθεί το ζήτημα του πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί το ποσό, μετά από συζητήσεις με την Αθήνα και μέλη του Eurogroup.

«Σχετικά με τις συντάξεις, θα εξετάσουμε προσεκτικά τα νούμερα του προϋπολογισμού και, αν το πλεόνασμα βρίσκεται σε υψηλό ποσοστό, τότε θα δούμε με ποιο τρόπο αυτό θα χρησιμοποιηθεί. Όμως, πρώτα πρέπει να δούμε το πρωτογενές πλεόνασμα, καθώς και το δημοσιονομικό πλεόνασμα της Ελλάδας. Περιμένουμε τον ελληνικό προϋπολογισμό, ώστε να συζητήσουμε με τις ελληνικές αρχές και με τα μέλη του Eurogroup πώς και πού θα αξιοποιηθεί».

«Είναι ανθρώπινα όντα» αλλά προέχουν οι μνημονιακές μεταρρυθμίσεις

Παραδέχθηκε ότι ο ελληνικός λαός έχει υποστεί πολλά τα τελευταία χρόνια λόγω της λιτότητας και οι δανειστές το καταλαβαίνουν αυτό καθώς «δεν είναι μηχανές, δεν είναι ανθρώπινα όντα». Ωστόσο, υπογράμμισε ότι παρά τις θυσίες η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει απαρέγκλιτα τις μνημονιακές δεσμεύσεις που της έχουν επιβληθεί αν θέλει να ληφθούν σοβαρά υπόψη από τους δανειστές οι μέχρι τώρα θυσίες.

«Δεν είναι στη δική μου δικαιοδοσία να μιλήσω για τις συντάξεις. Υποθέτω ότι οι συντάξεις θα πρέπει να μεταρρυθμιστούν σύμφωνα με το προηγούμενο πρόγραμμα. Οι δανειστές δεν μπορούν να έχουν υπερβολικές απαιτήσεις από τον ελληνικό λαό που δοκιμάστηκε τόσα χρόνια, που έκανε τόσες πολλές προσπάθειες με ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά ανεργίας, με τους νέους επιστήμονες να φεύγουν στο εξωτερικό, με τις συντάξεις και τους μισθούς να περικόπτονται. Τώρα είναι η στιγμή οι θυσίες αυτές να αποφέρουν καρπούς. Οι δανειστές δεν είναι μηχανές, είναι ανθρώπινα όντα και δεν είναι όλοι υπέρ της λιτότητας. Εάν λοιπόν η Ελλάδα παρουσιάσει ένα αξιόπιστο σχέδιο, το οποίο θα σέβεται τις δεσμεύσεις – γιατί οι δεσμεύσεις οφείλουν να γίνονται σεβαστές-, τότε αυτό θα ληφθεί σοβαρά υπόψη».