Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, τα ευρήματα της τακτικής έρευνας Deutschlandtrend του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD από το Ινστιτούτο Infratest-dimap, που παρουσιάστηκαν την Πέμπτη, δείχνουν ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός συγκεντρώνει συνολικά 41%.

Συγκεκριμένα, η Ένωση Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) βρίσκεται στο 26% χάνοντας τρεις μονάδες. Ίδιες απώλειες καταγράφει και το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και πέφτει στο 15%. Τα ποσοστά αυτά είναι για τα κυβερνητικά κόμματα τα χειρότερα που έχουν καταγραφεί ποτέ στη συγκεκριμένη μέτρηση.

Σταθερά ψηλά βρίσκεται το ακροδεξιό AfD με 16%. Οι Πράσινοι ενισχύονται κατά τρεις μονάδες και φθάνουν το 17%, σταθερή στο 10% παραμένει η Αριστερά, ενώ οι Φιλελεύθεροι (FDP) κερδίζουν δύο μονάδες και φθάνουν και επίσης το 10%.  Στην ερώτηση για το ποιος από τους τρεις κυβερνητικούς εταίρους φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η γερμανική κυβέρνηση, το 56% απαντά ότι υπεύθυνη είναι η γερμανίδα καγκελάριος και το 33% θεωρεί πως ευθύνεται ο υπουργός Εσωτερικών και ηγέτης του CSU, Χορστ Ζεεχόφερ. Μόλις το 2% πιστεύει πως ευθύνεται η Αντρέα Νάλες των Σοσιαλδημοκρατών.

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν μέχρι στιγμής, το CSU  οδεύει στην εκλογική αναμέτρηση στη Βαυαρία, απειλούμενο να συγκεντρώσει τα χειρότερα εκλογικά ποσοστά των τελευταίων 60 ετών, κάτι που αναμένεται να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερους τριγμούς στην κυβέρνηση συνεργασίας, καθώς μεγάλο ποσοστό των Βαυαρών είναι δυσαρεστημένο από την Άγκελα Μέρκελ.