Μιλώντας από την ετήσια Σύνοδος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο Π. Τόμσεν δήλωσε ότι ανησυχεί γιατί αρκετές χώρες στην Ευρώπη δεν εκμεταλλεύονται τις ευνοϊκές συνθήκες που τους παρουσιάζονται για να βελτιώσουν τη δημοσιονομική τους θέση.

«Φωτογραφίζοντας» την Ιταλία, υποστήριξε πως κάποιες χώρες «εξακολουθούν να έχουν ανάγκη από δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά δεν το κάνουν» και πρόσθεσε ότι χώρες με υψηλό δημόσιο χρέος βρίσκονται σε ιδιαίτερα επισφαλή θέση, καθώς δεν έχουν τον δημοσιονομικό χώρο να αντιμετωπίσουν υφεσιακές πιέσεις.

Σχετικά με τις πιέσεις που ασκούνται στην ιταλική κυβέρνηση για τον προϋπολογισμό του 2019, ο Τόμσεν ξεκαθάρισε ότι «ο ιταλικός προϋπολογισμός πρέπει να είναι συνεπής με το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο», καθώς οι αγορές «δεν είναι θετικές σε μια δημοσιονομική χαλάρωση της Ιταλίας».

Εκτιμά ότι βρισκόμαστε σε «καλούς καιρούς»

Σύμφωνα με τον Τόμσεν, αυτή τη στιγμή η Ευρώπη επωφελείται από μία περίοδο «ισχυρής ανάπτυξης», η οποία στηρίζεται κυρίως «στην αύξηση της εγχώριας ζήτησης και των μισθών», επισημαίνοντας πως είναι αρκετές οι χώρες που χάνουν την ευκαιρία να επωφεληθούν από την ανάπτυξη αυτή. Παράλληλα, τόνισε ότι στους καλούς καιρούς που ζούμε, πρέπει να προετοιμαζόμαστε για τα δύσκολα. «Η δημοσιονομική πολιτική δεν είναι αρκούντως αντικυκλική. Πρέπει να μειώσουμε τα χρέη στους καλούς καιρούς, ώστε να υπάρχουν περιθώρια στους δύσκολους».

«Τεστ για τους μηχανισμούς της Ευρώπης»

Σύμφωνα με πηγές της ΕΚΤ που επικαλείται το Reuters, η Τράπεζα δεν πρόκειται να προσφέρει βοήθεια στην Ιταλία, εκτός και αν ζητήσει να τεθεί υπό καθεστώς μνημονίου. Συγκεκριμένα, αναφέρουν πως υπάρχει ακόμα χρόνος για την ιταλική κυβέρνηση, προκειμένου να προσαρμοστεί στους δημοσιονομικούς κανόνες.

Σε αντίθετη περίπτωση «οι κανόνες της ΕΕ δεν επιτρέπουν στην ΕΚΤ να βοηθήσει μία χώρα, παρά μόνο εάν αυτή συμφωνήσει σε ένα πρόγραμμα στήριξης», αλλιώς θα υπονομευόταν η αξιοπιστία της. Όπως επισημαίνουν η πειθάρχηση της Ιταλίας στους δημοσιονομικούς κανόνες «αποτελούν τεστ που θα δείξει αν λειτουργούν οι μηχανισμοί της Ευρώπης λειτουργούν».

Θα πιέσει μέχρι τέλους ο «ουδέτερος» Μοσκοβισί

Μιλώντας στο Bloomberg TV, ο Π. Μοσκοβισί δήλωσε ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα βρίσκεται στη Ρώμη και αν και «ουδέτερος» θα προσπαθήσει να πιέσει μέχρι τέλους την ιταλική κυβέρνηση να δεχθεί τους δημοσιονομικούς κανόνες προσαρμογής της ΕΕ. «Θα προσπαθήσω μέχρι τέλους να πείσω την κυβέρνηση και ιδιαίτερα τον υπουργό Οικονομικών να πλησιάσουν στους κοινούς κανόνες. Ως Επίτροπος έχω το καθήκον να παραμείνω ουδέτερος».