Βέβαιος για την «αντοχή» της κυβέρνησής του εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεδριάζει με το βλέμμα στις επερχόμενες τριπλές εκλογές, τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, καθώς και την εκλογή νέας Πολιτικής Γραμματείας. Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε πως «η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει τη συνταγματική της θητεία, δεν μπορεί κανείς να την εμποδίσει», μη διστάζοντας να καλέσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή σε βάρος της κυβέρνησης.
 
«Αν ο κ. Μητσοτάκης το επιθυμεί, ο τρόπος είναι ένας. Στη Βουλή, ανοιχτά, δημοκρατικά, ενώπιον του ελληνικού λαού. Ας έρθει, ασκώντας το δικαίωμα του ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας. Και να μετρήσουμε εκεί, πόσα απίδια πιάνει ο σάκος» τόνισε, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στην κριτική για την ανεξέλεγκτη στάση του Π. Καμμένου.
 
Παράλληλα, με το βλέμμα στις ευρωεκλογές, συνέχισε την επίθεση στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζοντας πως «αν στην Ελλάδα ψηφίσεις Μητσοτάκη, στην Ευρώπη θα βγει ο Όρμπαν», κατηγορώντας τη Νέα Δημοκρατία ότι έχει νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα και φλερτάρει με την ακροδεξιά, και υποστηρίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι που θα αντισταθεί στον «κοινωνικό κανιβαλισμό». Ακόμη, κατηγόρησε τον Κ. Μητσοτάκη πως επιθυμεί μία «κοινωνία, ούτε καν των δύο τρίτων, όπως ευαγγελίζονταν κάποτε οι φιλελεύθεροι. Αλλά μια νεοφιλελεύθερη δυστοπία του 10% στην οποία τα δικαιώματα μετατρέπονται σε προνόμια. τα κοινωνικά αγαθά γίνονται εμπόρευμα και το κράτος είναι χρήσιμο μόνο όταν χρειάζεται να τιθασεύσει την απείθαρχη αδαή πλειοψηφία».
 
Στην αντίπερα όχθη της Νέας Δημοκρατίας έθεσε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας «Αποδείξαμε ότι υπάρχει δρόμος εξόδου από τη κρίση προστατεύοντας τους πιο ευάλωτους και κρατώντας όρθια τη κοινωνία. Και από την 21η Αυγούστου και έπειτα, ανοίξαμε μια νέα σελίδα. Με στόχο να αποδείξουμε πια ότι όχι μόνο η Ελλάδα εκτός μνημονίων, αλλά και η Ελλάδα της κοινωνικής δικαιοσύνης, του σεβασμού στα εργασιακά δικαιώματα, και της ισότητας, δεν είναι ουτοπία».
 
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, παρουσιάζοντας τις δύο βασικές προτεραιότητες της στρατηγικής του κόμματός του ενόψη των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο Α. Τσίπρας κάλεσε για τη στήριξη συνδυασμών και υποψηφίων με ριζοσπαστικό και αριστερό πρόσημο, «συνδυασμούς και υποψηφίους, που είναι γειωμένοι στις τοπικές κοινωνίες, τα κινήματα και τους αγώνες». Δεύτερο σημείο, η αναζήτηση συμμαχιών και προγραμματικών συγκλίσεων «με συνδυασμούς και υποψηφίους του ευρύτερου προοδευτικού χώρου. Ανθρώπους έντιμους, με γνώση, έργο και αποδοχή από τις τοπικές κοινωνίες»
 
Μάλιστα, έθεσε το κάδρο και το ΚΙΝΑΛ, καλώντας «να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Ισπανίας», όπου προ ημερών συμφώνησαν Σοσιαλιστές και Ποντέμος για την ενίσχυση της εργασίας.
 
Παρακολουθήστε την ομιλία του Α. Τσίπρα στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ:
 
 

Προκλήσεις στην αντιπολίτευση με τα αντίμετρα

 
«Εδώ και δυο χρόνια, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, μας λένε ότι όχι μόνο δε θα βγούμε από τα μνημόνια αλλά ότι υπογράψαμε και τέταρτο και συνεχίζουν στο ίδιο μοτίβο… Θα τους φέρουμε, λοιπόν, να ψηφίσουν τα μέτρα του “τέταρτου μνημονίου” που μας λένε ότι υπογράψαμε, ένα, ένα. Σαν το μαρτύριο της σταγόνας. Και με ονομαστικές ψηφοφορίες μάλιστα» δήλωσε αναφορικά με την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2019, ρίχνοντας τα βέλη του στο σύνολο της αντιπολίτευσης.
 
Ο Α. Τσίπρας υπογράμμισε πως θα νομοθετήσει σύντομα στη Βουλή τις εξαγγελίες που έκανε από το βήμα της 83ης ΔΕΘ, φέρνοντας «και τα κόμματα της αντιπολίτευσης προ των ευθυνών τής διαρκώς ανέξοδης, αδιέξοδης, ψευδούς και καταστροφολογικής ρητορικής τους».
 
Υποστήριξε πως έχουν γίνει πολλά σημαντικά βήμματα για τα εργασιακά, με αναφορές στη μείωση της ανεργίας, παραδεχόμενος πως υπάρχουν πολλά ακόμα να γίνουν, «διότι ο πυρήνας των προγραμμάτων προσαρμογής δεν ήταν ποτέ η δημοσιονομική εξισορρόπηση, αλλά μείωση των μισθών, η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, η κανονικοποίηση της ακραίας εκμετάλλευσης στο όνομα της ανταγωνιστικότητας». Παράλληλα, έθεσε στο στόχαστρο στην αύξηση του κατώτατου μισθού και την επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων. 
 

Πρέσπες και «προστάτες» για Καμμένο

 
Αξίζει να σημειωθεί πως στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός έριξε σημαντικό βάρος στη Συμφωνία των Πρεσπών και την αναγκαιότητα να κυρωθεί, τονίζοντας πως «είναι μια μοναδική και αναντικατάστατη ευκαιρία για τους δυο λαούς και για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια.Αν οι γείτονες μας την απορρίψουν πρέπει να γνωρίζουν και θα το πω με ειλικρίνεια δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για την είσοδό τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή άλλους διεθνείς οργανισμούς ή αμυντικές συμμαχίες στις οποίες η Ελλάδα συμμετέχει».
 
«Διότι αν δεν αλλάξουν τη Συνταγματική τους ονομασία, θέλω να είμαι σαφής, η Ελλάδα δε πρόκειται να το επιτρέψει. Δεν πρόκειται να δεχτεί την είσοδο της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, την ΕΕ ή σε άλλο διεθνή οργανισμό, ή σε οποιοδήποτε σχήμα αμυντικής συνεργασίας με συνταγματική ονομασία Δημοκρατία της Μακεδονίας» σημείωσε ο Α. Τσίπρας, απορρίπτωντας εμμέσως τις «εναλλακτικές Καμμένου» για τα Βαλκάνια.
 
Ακόμη, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις αναφορικά με τις προτάσεις στις ΗΠΑ για νέες βάσεις, ο Α. Τσίπρας σημείωσε πως «η Ελλάδα επιδιώκει και έχει πετύχει σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού με τις μεγάλες δυνάμεις της περιοχής και του κόσμου μας, δεν αναζητά, όμως, προστάτες. Η Ελλάδα τα τρία τελευταία χρόνια έχει μια πολυδιάστατη και ενεργητική εξωτερική πολιτική, που έχει αναβαθμίσει το ρόλο της στη περιοχή, μαζί με την Κύπρο, ως ευρωπαϊκό πυλώνα ειρήνης σταθερότητας και ασφάλειας. Όχι ως προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης».