Όπως αναφέρει το πρακτορείο Russia Today, τουρκικό δικαστήριο αποφάσισε την Παρασκευή να αφήσει ελεύθερο τον πάστορα, Άντριου Μπράνσον, που τον Οκτώβριο του 2016 είχε καταδικαστεί σε ποινή 3 ετών και 45 ημερών με τις κατηγορίες για τρομοκρατία και συμμετοχή στην οργάνωση του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016.

Ο Μπράνσον τέθηκε στα τέλη Ιουλίου σε κατ’ οίκον περιορισμό λόγω προβλήματος υγείας, αφού προηγουμένως έμεινε στη φυλακή για 21 μήνες. Οι ΗΠΑ είχαν επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία, ενώ το ίδιο είχε πράξει και η Άγκυρα απέναντι στην Ουάσινγκτον.

Οι ΗΠΑ είχαν στριμώξει την Τουρκία, που από το καλοκαίρι ξεκίνησε να κάνει ανοίγματα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να αποκτήσει συμμαχίες απέναντι στην Ουάσινγκτον. Όπως ανέφεραν τότε πληροφορίες του Μιχάλη Ιγνατίου και του Hellas Journal, οι ΗΠΑ ήταν αποφασισμένες να πάνε μέχρι τέλους την κόντρα με την Τουρκία και να την ταπεινώσουν.

Ωστόσο, μετά την απόφαση της αποφυλάκισης του Μπράνσον, ο Τραμπ τόνισε πως δίνεται η ευκαιρία να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις των δύο χωρών. «Δεν υπήρξε καμία συμφωνία με την Τουρκία για την απελευθέρωση του Άντριου Μπράνσον. Δεν διαπραγματεύομαι για ομήρους. Ωστόσο, οι ΗΠΑ εκτιμούν βαθιά την κίνηση αυτή που μπορεί να δημιουργήσει καλές, ίσως και σπουδαίες, σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία.