Σύμφωνα με το Euractiv, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας δήλωσε στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD θέλησε να ρίξει τους τόνους στην κόντρα Ιταλίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον ιταλικό προϋπολογισμό του 2019, λέγοντας πως η Ιταλία δεν θα χρειαστεί νέο πακέτο οικονομικής βοηθείας για να ανταπεξέλθει στο δημόσιο χρέος της.

«Έχουμε θεσπίσει πολλούς εποπτικούς φορείς για την καλύτερη παρακολούθηση του τραπεζικού συστήματος και έχουμε αναπτύξει μηχανισμούς επίλυσης και ταμεία για να απαντούν σε κρίσεις χωρίς την ανάγκη για χρηματοδότηση της κυβέρνησης», ανέφερε ο Σολτς και ζήτησε να πέσουν οι τόνοι.

Ωστόσο, υπογράμμισε πως η ιταλική κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει μεγάλη βαρύτητα στο ζήτημα του χρέους της. «Από τη στιγμή που έχεις ένα μεγάλο χρέος, όπως στην περίπτωση της Ιταλίας, τότε σαφώς χρειάζεται να δίνεις περισσότερη προσοχή από όσο άλλες χώρες στο πώς χρηματαγορές χειρίζονται το μελλοντικό δημόσιο χρέος».

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, υπογράμμισε πως η Ιταλία θα πρέπει να τηρήσει τους δημοσιονομικούς κανόνες και να σταματήσει να προκαλεί ανησυχία στις αγορές. «Οι συζητήσεις για απόκλιση των κανόνων του προϋπολογισμού σε μια χώρα με μεγάλο χρέος δημιουργούν προβλήματα και μπορεί να κάνουν τους ανθρώπους να αμφισβητήσουν το ευρώ. Οι δηλώσεις που έχουν γίνει προκάλεσαν πραγματικό κακό και υπάρχουν αρκετές αποδείξεις ότι τα spread αυξήθηκαν λόγω αυτών των τοποθετήσεων. Αυτά έχουν ως αποτέλεσμα τα νοικοκυριά και οι εταιρείες να πληρώνουν υψηλότερα επιτόκια δανεισμού».