«Εκεί ξεκαθάρισα ότι η θέση της κυβέρνησης παραμένει η Συμφωνία των Πρεσπών, όπως την εκφράζει ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών, αλλά εγώ ως κυβερνητικός εταίρος θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν πρόκειται να την ψηφίσω στη Βουλή εάν έλθει», δήλωσε το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, υποστηρίζοντας πως η εναλλακτική πρόταση (Plan B) «είναι του κυβερνητικού εταίρου» την οποία «γνωρίζει ο πρωθυπουργός αλλά δεν την εγκρίνει ως κυβερνητική πολιτική».
 
Ο Π. Καμμένος υποστήριξε ακόμη πως τις ΗΠΑ «δεν τις ενδιαφέρει η Συμφωνία των Πρεσπών που δέχθηκαν κατόπιν ελληνικής προτάσεως, αλλά η ασφάλεια στην περιοχή των Βαλκανίων και η εξασφάλιση, η χώρα των Σκοπίων να μην πέσει στα χέρια -όπως εκείνοι πιστεύουν- της Ρωσίας», συνεχίζοντας ωστόσο να υποστηρίζει το εναλλακτικό του σχέδιο.
 
«Αφού διαφωνούν ο λαός της FYROM και ο ελληνικός λαός και αφού πρέπει να διασφαλίσουμε την ασφάλεια της περιοχής, όπως κάνουμε με την τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, ας κάνουμε μια συμφωνία που να συμμετέχουν Αλβανία, Βουλγαρία, Ελλάδα, ΠΓΔΜ και ΗΠΑ που θα δώσει τη δυνατότητα να μπει στην ομάδα και η Σερβία, η οποία μετά τους βομβαρδισμούς είναι δύσκολο να μπει σε ΝΑΤΟϊκή δομή, ενώ σε συνεργασία με τις ΗΠΑ πιθανόν να ήταν θετική» πρόσθεσε ο Π. Καμμένος, εξηγώντας πως ότι βάσει της πρότασής του η συμφωνία αυτή θα είχε προσωρινό χαρακτήρα με την FYROM να γινόταν δεκτή σε αυτή ως ΠΓΔΜ, αλλά «όχι στο ΝΑΤΟ».
 
Ο υπουργός Άμυνας παραδέχτηκε ωστόσο πως οι ΗΠΑ συνεχίζουν να στηρίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, τονίζοντας πως «δεν υποκατέστησα ούτε τον πρωθυπουργό, ούτε τον υπουργό Εξωτερικών, εμφανίστηκα ως υπουργός Εθνικής Άμυνας, σε θέματα Εθνικής Άμυνας ήταν συμφωνημένα όλα, και έγιναν βάσει της κυβερνητικής εγκεκριμένης πολιτικής».

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη του Π. Καμμένου:


 

Βάσεις και πετρέλαια

 
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Άμυνας σήκωσε το γάντι της κριτικής για τις προτάσεις επί νέων αμερικανικών βάσεων, υπογραμμίζοντας τις «βοήθειες» των ΗΠΑ προς τις Ένοπλες Δυνάμεις σε επίπεδο μέσων και προγραμμάτων βοήθειας, στεκόμενος στην ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής, με αφορμή της επικείμενες εξορύξεις από πολυεθνικές πετρελαϊκές.
 
«Οι συμφωνίες που υπεγράφησαν με την Exxon Mobil και την Total, ότι η Ελλάδα δεν είναι απλώς ένα κέντρο που θα διέρχεται η ενέργεια, με την έννοια του LPG που γίνεται στην Αλεξανδρούπολη, αλλά ο νέος αγωγός που θα συνδέσει τα αποθέματα Αιγύπτου-Ισραήλ-Κύπρου με τα ελληνικά και θα δίνει αυτονομία στην Ευρώπη, έχει ιδιαίτερη σημασία για τις ΗΠΑ» τόνισε ο Π. Καμμένος, κάνοντας ειδική αναφορά και στις στενές σχέσεις με το Ισραήλ.
 
«Άκουσα ότι θα φέρουμε βάσεις στην Ελλάδα, λες και εμείς ερχόμαστε να ανατρέψουμε το “έξω οι βάσεις του θανάτου”», είπε στη συνέχεια ο κ. Καμμένος σημειώνοντας «πρώτα απ' όλα δεν είναι “βάσεις του θανάτου”. Οι ΗΠΑ, όπως ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε από την ΔΕΘ είναι ο κύριος στρατηγικός εταίρος της χώρας».
 
Υπενθύμισε ότι η χώρα είναι μέλος του ΝΑΤΟ «που σημαίνει ότι όλες οι δομές των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν Γραφείο της Συμμαχίας και Πτέρυγα της Συμμαχίας σε κάθε μονάδα, από τη μικρότερη μέχρι τη μεγαλύτερη, άρα δεν μιλάμε για βάσεις οι οποίες έρχονται να υποκαταστήσουν την εθνική κυριαρχία». Παράλληλα, τόνισε πως η Βάση της Σούδας παρέχει διευκολύνσεις στο σύνολο των χωρών του ΝΑΤΟ προσθέτοντας ότι στην Λάρισα βρίσκεται το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας και η 1η Στρατιά και στο πλαίσιο των δύο αυτών υπάρχουν ΝΑΤΟϊκές δομές.
 
«Στο πλαίσιο της δομής της Πολεμικής Αεροπορίας ζητήθηκε από τις ΗΠΑ να φιλοξενηθούν τα UAV των ΗΠΑ. Θα προτιμούσαμε να είναι στη Σμύρνη; Μήπως καταπατείται η εθνική κυριαρχία όταν δίνουμε διευκολύνσεις στο αεροδρόμιο της Λάρισας που προβλέπεται για μια σύμμαχο χώρα και αναβαθμίζει τον ρόλο της Ελλάδας και αυξάνει την ασφάλεια της χώρας; Άρα δεν υπάρχει νέα βάση», συμπέρανε ο Π. Καμμένος.
 
Ακόμη, πρόσθεσε ότι στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας που υπάρχουν τα ελληνικά Apache και η Αεροπορία Στρατού «ζήτησαν να φιλοξενηθεί δύναμη ελικοπτέρων που φεύγει από την Τουρκία και έρχεται στην Ελλάδα», ενώ για την Αλεξανδρούπολη «ζήτησαν να χρησιμοποιηθεί το λιμάνι της για μεταφορές συμμαχικών δυνάμεων προς τα Βαλκάνια».
 

Επιμονή στην Κάρπαθο

 
«Τη μόνη βάση, την οποία εγώ ζήτησα εδώ και τρία χρόνια δημόσια ώστε να δούμε πώς μπορεί να ενισχυθεί με την παρουσία συμμαχικών δυνάμεων είναι η Κάρπαθος της οποίας το αεροδρόμιο έγινε με ΝΑΤΟϊκά χρήματα και είναι το εναλλακτικό αεροδρόμιο του Κανάβεραλ της NASA. Εκεί έχουμε συμφέρον να έλθουν συμμαχικές δυνάμεις. Ο κύκλος του αεροδρομίου της Καρπάθου τέμνεται με το Καστελόριζο» πρόσθεσε ο Π. Καμμένος, αφήνοντας να εννοηθεί πως η Κάρπαθος αποτελεί κυβερνητική στόχευση και όχι προσωπική θέση.
 
Ερωτηθείς συγκεκριμένα εάν το «θέμα Κάρπαθος» έχει συζητηθεί στην κυβέρνηση και αν έχει συμφωνήσει ο πρωθυπουργός και είναι πολιτική της χώρας, ο Π. Καμμένος απάντησε: «Νομίζετε ότι ο υπουργός Άμυνας κάθεται σε αυτό το γραφείο, σχεδιάζει μόνος του πολεμικά σχέδια και τα περνάει προς τα έξω; Υπάρχει συνεννόηση με τις Ένοπλες Δυνάμεις, αυτά περνούν από το ΚΥΣΕΑ και εγκρίνονται ή απορρίπτονται. Δεν μιλάμε ούτε για καινούργιες βάσεις, ούτε για υποτέλεια, ούτε για παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας».
 
Ως προς το Plan B, καταρχήν, σημείωσε, ότι συζήτηση επί του ζητήματος αυτού δεν έγινε στο υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ. Ανέφερε στη συνέχεια ότι στο State Department «έχω υποχρέωση, ως κυβερνητικός εταίρος να εξηγήσω ότι εμάς, ως κυβερνητικό εταίρο, η Συμφωνία των Πρεσπών δεν μας βρίσκει σύμφωνους», προσθέτοντας ότι «η συζήτηση έγινε ενώπιον του Έλληνα πρέσβη στις Βρυξέλλες, κ. Λαλάκου, του διευθυντή του διπλωματικού γραφείου του κ. Καμμένου, πρέσβη κ. Καραγιάννη και των παρόντων στρατιωτικών ακολούθων».
 

«Σαλβίνι ή Άδωνις»

 
Αξίζει να σημειωθεί πως, παρά τους χαμηλούς τόνους που τηρήθηκαν από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ τις προηγούμενες ημέρες, ο Π. Καμμένος σήκωσε το γάντι των αναφορών Φίλη περί «Σαλβινισμού», απαντώντας πως «οι ΑΝΕΛ δεν είναι Σαλβίνι», επικαλούμενος τη στήριξη που παρείχε το κόμμα του στην κυβέρνηση στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, και τονίζοντας πως η πολιτική αυτή ήταν σωστή.
 
Απαντώντας σε όσα είπαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για τέλος στην κυβερνητική συνεργασία με τους ΑΝΕΛ ανέφερε ότι «αν η πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ ή των ΑΝΕΛ αποφασίσει να υπάρξει διαζύγιο, θα υπάρξει διαζύγιο», εκφράζοντας την πεπείθηση πως κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί. Ερωτηθείς δε αν υπάρχει ενδεχόμενο στήριξης της πρότασης δυσπιστίας της ΝΔ, υπό προϋποθέσεις, απάντησε ότι στόχος των προτάσεων δυσπιστίας της ΝΔ δεν είναι το ενδιαφέρον της για το όνομα της ΠΓΔΜ, αλλά η πτώση της κυβέρνησης «για να μη δει χαμόγελο ο Έλληνας, γιατί αν δει χαμόγελο θα τους μαυρίσει».
 
Απαντώντας σε όσους ασκούν κριτική περί Σαλβίνι, είπε ότι «η άλλη λύση για να απαντήσω σε όσους λένε για Σαλβινι είναι να δουν υπουργό τον Πλεύρη το Βορίδη με το τσεκούρι και το Γεωργιάδη με τη σχολή όπου διδάσκονται τα της αρίας φυλής», προσθέτοντας πως «καλά, αυτόν θα τον πιάσει λάστιχο στο δρόμο».
 
«Μέχρι να έλθει τέτοιο θέμα (σ.σ. η Συμφωνία των Πρεσπών) στη Βουλή και παραμένουμε στη κυβέρνηση και στηρίζουμε την κυβέρνηση», σημείωσε ο Π. Καμμένος, ξεκαθαρίζοντας πως οι ΑΝΕΛ παραμένουν στην κυβέρνηση διότι «δεν λειτουργούν στη βάση κοινών συμφερόντων όπως έκαναν οι συγκυβερνήσεις Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ».
 
Αναφορικά με τις αναφορές του της περασμένης εβδομάδας για την Εφημερίδα των Συντακτών πως «εκτελεί συμβόλαιο συγκεκριμένου πολιτικό επιχειρηματικού κέντρου με  πολλά χρήματα που θα αποκαλυφθεί σύντομα», ο υπουργός έκανε λόγο για «κέντρα» και τον «Σόρος που έχει μοιράσει δισεκατομμύρια από την Αυστραλία μέχρι την Αμερική και τα Βαλκάνια», χωρίς να καταθέσει τίποτε ουσιαστικό, με την εφημερίδα να απαντά καλώντας τον να καταθέσει όσα γνωρίζει.
 
«Εάν ο υπουργός Άμυνας γνωρίζει ποια είναι τα «κέντρα» που ισχυρίζεται ότι μας διοχετεύουν πληροφορίες και ποιος ο δήθεν «χρηματοδότης» μας, ας βγει ευθαρσώς και ας τους κατονομάσει, φέρνοντας και τις απαραίτητες αποδείξεις. Διαφορετικά, οι συκοφαντίες επιστρέφονται!» ανέφερε ενδεικτικά η ΕΦΣΥΝ.