Μιλώντας τη Δευτέρα σε ημερίδα για τη διαχείριση του προσφυγικού, την οποία διοργανώνει η Γενική Γραμματείας ισότητας των Φύλων, ο Δ. Βίτσας τόνισε ότι είναι αναγκαία η αναβάθμιση της συνθήκης του Δουβλίνου, τονίζοντας πως η ΕΕ είναι χωρισμένη όσον αφορά τη διαχείριση του προσφυγικού σε τρεις ομάδες: Τις χώρες του Βίσενγκρατ, την ομάδα των χωρών που προωθεί λύσεις, όπου ανήκει η  Ελλάδα, και τις ισχυρές χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία αναζητούν εξισορροπητικές λύσεις.

Σχετικά με τις κινήσεις στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η Ελλάδα, ανέφερε ότι απαιτείται έντονη διπλωματική δραστηριότητα με ειρηνευτική στόχευση στις περιοχές που ήδη έχουν εντάσεις και εμπόλεμες καταστάσεις, ώστε να προληφθεί η ανάγκη μετανάστευσης, προσθέτοντας πως ο έλεγχος των συνόρων πρέπει να εστιάσει στο χτύπημα των διακινητών.

Ο Δ. Βίτσας δήλωσε πως πρέπει να προστατευθεί η συνθήκη της Γενεύης, παρά το ότι οι χώρες του Βίσενγκρατ θέλουν  την  αναθεώρηση της. «Να εφαρμόζεται η συνθήκη της Γενευης. Είναι απαραίτητη η εξατομικευμένη εξέταση της αιτήσεως ασύλου. Χρειαζόμαστε ένα κοινό σύστημα ασύλου στην Ευρώπη με κοινό προφίλ και κοινές διαδικασίες επιστροφών. Κάναμε την πρόταση, όταν μια χώρα ξεπερνά τον αριθμό αιτούντων που αντέχει, να μεταφέρονται για εξέταση σε άλλες χώρες».

Παράλληλα, ανέφερε πως πρέπει να εστιάσουμε στο ζήτημα της δίκαιης κατανομής προσφύγων, έχοντας ως κριτήριο το ΑΕΠ, τον πληθυσμό και την έκταση της κάθε χώρας και σε διαφορετική περίπτωση να επιβάλλονται ποινές. «Είναι σημαντικό το ζήτημα της δίκαιης κατανομής της αλληλεγγύης και της ευθύνης σε όλη την Ευρώπη. Με κριτήρια το ΑΕΠ, την έκταση και τον πληθυσμό. Όμως απαραίτητο είναι να επιβάλλονται ποινές για όσες χώρες δε συμμετέχουν στην αλληλεγγύη».