Όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ, ΜΙΑ, ο Ζάεφ μίλησε στο κοινοβούλιο της χώρας και έκανε έκκληση στους βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών με το βλέμμα στο μέλλον των παιδιών τους. «Κοιτάξτε το μέλλον, το μέλλον των παιδιών σας. Η θέληση των πολιτών είναι η χώρα να προχωρήσει μπροστά», ανέφερε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ και πρόσθεσε πως καλούνται να αποφασίσουν «αν θα κερδίσουμε πολλά ή θα χάσουμε πολλά».

Τόνισε ότι θα πρέπει να σταματήσει η αντιπαλότητα στη Βουλή, κάνοντας αναφορά και στα επεισόδια του Απριλίου όπου είχε τραυματιστεί και ο ίδιος, λέγοντας ότι «αυτή είναι μια ευκαιρία να συγχωρέσουμε τους εαυτούς μας. Ας δώσουμε τα χέρια».

Υπενθυμίζεται ότι η συζήτηση στην Ολομέλεια, σε αυτήν την πρώτη φάση της διαδικασίας, θα διαρκέσει μέχρι 10 ημέρες και θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία, η οποία θα αφορά αποκλειστικά το αν θα προχωρήσει η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος με βάση τις κατευθύνσεις που περιλαμβάνονται στην πρόταση της κυβέρνησης. Για τη λήψη της σχετικής απόφασης απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 από τους 120 βουλευτές), ώστε η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος να περάσει στα επόμενα στάδια που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής.

«Δεν υπάρχει λύση χωρίς αποδοχή της συμφωνίας»

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, δήλωσε από το Λουξεμβούργο πως δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθεί λύση για την ονομασία της γειτονικής χώρας, χωρίς την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, παρά τα όσα λένε τα κόμματα της αντιπολίτευσης και στις δύο χώρες.

«Εξήγησα ότι πρέπει να γίνει κατανοητό στα Σκόπια ότι δεν υπάρχει ουδεμία λύση χωρίς την αποδοχή της συμφωνίας των Πρεσπών. Δεν είναι δυνατόν να γίνει αυτό που λένε οι αντιπολιτεύσεις των δύο χωρών, ότι μπορούν να εξασφαλίσουν μία καλύτερη- για την κάθε πλευρά- συμφωνία, γιατί δεν βγαίνει ούτε με την αριθμητική του δημοτικού».