Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, η συζήτηση στην ολομέλεια μπορεί να διαρκέσει το ανώτερο δέκα ημέρες, και μετά την ολοκλήρωσή της θα ακολουθήσει σχετική ψηφοφορία.

Για την έγκριση της πρότασης της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ σχετικά με την έναρξη των διαδικασιών για την αλλαγή του συντάγματος, απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 από τους 120 βουλευτές), ώστε η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο. Σε περίπτωση που η πρόταση της κυβέρνησης δεν συγκεντρώσει πλειοψηφία δύο τρίτων, τότε η όλη διαδικασία σταματά αυτομάτως, και στην περίπτωση αυτή, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, θα προτείνει τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Στην περίπτωση αυτή, εικάζεται ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 9 Δεκεμβρίου.

Επτά βουλευτές αντί για οχτώ φαίνεται να ψάχνει ο Ζάεφ

Στο «στρατόπεδο» του Ζόραν Ζάεφ πέρασε ο ανεξάρτητος βουλευτής Fedir Muhic, μειώνοντας κατά έναν τον αριθμό των ψήφων που αναζητά ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ για να προχωρήσει τις συνταγματικές αλλαγές που απαιτούνται για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Σύμφωνα με δηλώσεις του, «η κυβέρνηση του Ζάεφ, παρά το γεγονός ότι έφερε προς συζήτηση μία κακή συμφωνία για την αλλαγή του ονόματος της χώρας μας, εντούτοις δεν είναι δυνατό να επιτευχθεί καλύτερη».

«Ακολουθώ το δρόμο της λογικής και της συνείδησης», επισήμανε ο ανεξάρτητος βουλευτής.

Ως εκ τούτου, η Συμφωνία των Πρεσπών υποστηρίζεται -όπως όλα δείχνουν- από 73 βουλευτές, ενώ αναζητούνται άλλοι επτά προκειμένου να συμπληρωθεί ο αριθμός των 80 που απαιτούνται για την συνταγματική αναθεώρηση στη γείτονα χώρα.

«Ψηφίστε για τα παιδιά σας» το μήνυμα Ζάεφ 

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, κάλεσε τη Δευτέρα τους βουλευτές της γειτονικής χώρας να σταθούν στο ύψος των ιστορικών περιστάσεων και να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών για το μέλλον των παιδιών τους. «Πρέπει να αποφασίσετε αν θα κερδίσουμε πολλά ή θα χάσουμε πολλά», επισημαίνοντας ότι είναι ευκαιρία για τη χώρα να κινηθεί προς τα μπροστά. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ξεκαθάρισε ότι το ονοματολογικό δεν πρόκειται να λυθεί αν δεν περάσει η συμφωνία των Πρεσπών.

Όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ, ΜΙΑ, ο Ζάεφ μίλησε στο κοινοβούλιο της χώρας και έκανε έκκληση στους βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών με το βλέμμα στο μέλλον των παιδιών τους. «Κοιτάξτε το μέλλον, το μέλλον των παιδιών σας. Η θέληση των πολιτών είναι η χώρα να προχωρήσει μπροστά», ανέφερε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ και πρόσθεσε πως καλούνται να αποφασίσουν «αν θα κερδίσουμε πολλά ή θα χάσουμε πολλά».

Τόνισε ότι θα πρέπει να σταματήσει η αντιπαλότητα στη Βουλή, κάνοντας αναφορά και στα επεισόδια του Απριλίου όπου είχε τραυματιστεί και ο ίδιος, λέγοντας ότι «αυτή είναι μια ευκαιρία να συγχωρέσουμε τους εαυτούς μας. Ας δώσουμε τα χέρια».

Υπενθυμίζεται ότι η συζήτηση στην Ολομέλεια, σε αυτήν την πρώτη φάση της διαδικασίας, θα διαρκέσει μέχρι 10 ημέρες και θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία, η οποία θα αφορά αποκλειστικά το αν θα προχωρήσει η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος με βάση τις κατευθύνσεις που περιλαμβάνονται στην πρόταση της κυβέρνησης. Για τη λήψη της σχετικής απόφασης απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 από τους 120 βουλευτές), ώστε η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος να περάσει στα επόμενα στάδια που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής.