Στον απόηχο δημοσιευμάτων στα ΜΜΕ , η Ξ. Δημητρίου ζητά να διερευνηθούν οι συνθήκες της υπόθεσης του θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου από την αρχή μέχρι τέλους, προκειμένου να διακριβωθεί εάν, μεταξύ όλων των άλλων αδικημάτων που διαπράχθηκαν, έχει παραβιαστεί και ο νόμος 4285/2014 που τιμωρεί τα ρατσιστικά εγκλήματα.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δει μέχρι τώρα το φως της δημοσιότητας, αποδυναμώνεται όλο και περισσότερο το ενδεχόμενο ληστείας, καθώς σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες δακτυλικά αποτυπώματα του Ζακ Κωστόπουλου έχουν βρεθεί μόνο στην εξώπορτα του κοσμηματοπωλείου και όχι εντός του καταστήματος.

Το πόρισμα των εγκληματολογικών Εργαστηρίων διαπίστωσε πως δεν υπάρχουν δακτυλικά αποτυπώματα του 33χρονου πάνω στο μαχαίρι, που εντοπίστηκε αρκετές ώρες μετά τον ξυλοδαρμό του Ζ. Κωστόπουλου από τον 73χρονο ιδιοκτήτη του κοσμηματοπωλείου και τον 55χρονο μεσίτη στην οδό Γλάδστωνος και στη συνέχεια από αστυνομικούς.

Έρευνα και για την υπόθεση της Μανωλάδας

Η Ξ. Δημητρίου διέταξε παραγγελία για εισαγγελική έρευνα και για την πυρκαγιά που ξέσπασε τον Ιούνιο του 2018 σε καταυλισμό μεταναστών εργατών γης, στη Μανωλάδα της Ηλείας, με δεκάδες από τους εργάτες να χάνουν όλα τα συνοδευτικά έγγραφά τους και πολλά από τα περιουσιακά στοιχεία που είχαν.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, 164 εργάτες με έγγραφο απευθύνθηκαν στα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας, Μεταναστευτικής Πολιτικής, Αγροτικής Ανάπτυξης και στον Συνήγορο του Πολίτη, τον Εθνικό Εισηγητή για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και την Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ζητώντας να αντικατασταθούν τα χαμένα έγγραφα, να τους εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και εργασίας, να γίνουν έλεγχοι στους εργοδότες και να τους δοθεί το επίδομα για τους πυρόπληκτους.  Λίγες μέρες μετά την πυρκαγιά, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου είχε δηλώσει ότι «προσπαθούμε να δούμε μέσα από τις καταστάσεις την ταυτοποίησή τους, προκειμένου οι άνθρωποι που είχαν χαρτιά να επανεκδοθούν πολύ γρήγορα».