Πριν από δύο εβδομάδες όμως ο Λουκάνο, ο «Μίμο» όπως είναι γνωστός στη Ριάτσε, τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό. Οι ιταλικές διωκτικές αρχές τον κατηγορούν για διευκόλυνση της παράτυπης μετανάστευσης, κακοδιαχείριση και παραβίαση των κανόνων για τις δημόσιες συμβάσεις, εξαιτίας της απευθείας ανάθεσης ενός συμβολαίου του δήμου. Η άσκηση δίωξης οδήγησε στην παύση του από το αξίωμά του. Το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA μετέδωσε την Τρίτη ότι το εφετείο του Ρηγίου της Καλαβρίας έκανε δεκτή την προσφυγή του Λουκάνο για να αρθεί ο κατ' οίκον περιορισμός του. Ωστόσο, έδωσε παράλληλα εντολή στον παυθέντα δήμαρχο να μετακομίσει εκτός της πόλης.

Ο Λουκάνο κατηγορείται μεταξύ άλλων ότι οργάνωνε εικονικούς γάμους και έδινε χαρτιά σε μετανάστες οι αιτήσεις των οποίων για τη χορήγηση ασύλου είχαν απορριφθεί και επομένως νομικά δεν είχαν δικαίωμα να παραμένουν στη χώρα. Όταν συνελήφθη και του ασκήθηκε ποινική δίωξη, η αστυνομία ανέφερε σε ανακοίνωσή της πως υπάρχουν υποκλοπές συνδιαλέξεών του, στις οποίες ο αριστερός δήμαρχος αυτοχαρακτηρίζεται «παράνομος» και δεν κρύβει πως σκοπεύει να παρακάμψει τους «βλακώδεις νόμους» για τη μετανάστευση.

Όπως υπογραμμίζει ο ιταλικός Τύπος, όμως, ο Λουκάνο (βάσει των αποφάσεων του δικαστικού αρμόδιου για τις προκαταρκτικές έρευνες) δεν κατηγορείται, τελικά, για κανένα οικονομικό αδίκημα, όπως υπεξαίρεση ή διαφθορά. Η όλη έρευνα αφορά τη χρήση οικονομικών πόρων που από το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών, καταλήγουν στην περιφέρεια της Καλαβρίας και στους δήμους της, για τη φιλοξενία και στήριξη των μεταναστών.

Ο Λουκάνο έχει ταχθεί ανοικτά υπέρ της πλήρους ένταξης των μεταναστών στις τοπικές κοινωνίες. Η ιταλική τηλεόραση Rai ετοίμασε τηλεταινία (η οποία ακόμη δεν προβλήθηκε) στην οποία παρουσιάζεται η δράση του, και τη δράση του έχουν παρουσιάσει τα μεγαλύτερα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Tη δεκαετία του 2000 ο Λουκάνο, αριστερός δήμαρχος, ήταν ένας από τους πρώτους που στοιχημάτισαν στους πρόσφυγες για να ξαναδώσει ζωή στο χωριό του των 1.800 κατοίκων.

Έκτοτε, δεκάδες άνθρωποι από το Αφγανιστάν, την Ερυθραία, ή το Ιράκ έχουν εγκατασταθεί στο Ριάτσε, γεμίζοντας το σχολείο του και αυξάνοντας τον αριθμό των κατοίκων του, προσελκύοντας ακόμη και τουρίστες με ατελιέ τοπικών βιοτεχνικών προϊόντων, που κατασκεύασαν σε συνεργασία με τους παλαιούς κατοίκους του χωριού.

Σύμφωνα με τον Guardian το 2009, λίγο μετά την επανεκλογή του στη δημαρχία και αρκετά χρόνια αφότου ξεκίνησε να υποδέχεται μετανάστες στην πόλη του, ο Ντομένικο Λουκάνο  πυροβολήθηκε από άγνωστο άνδρα την ώρα που έτρωγε σε εστιατόριο με φίλους του. Αργότερα η τοπική μαφία δηλητηρίασε δύο από τους σκύλους του, γράφει η Guardian.

Εκείνος αντί να φοβηθεί πείσμωσε. Ανήρτησε στην είσοδο της πόλης μια φωτεινή επιγραφή που έλεγε: «Ριάτσε, η πόλη της φιλοξενίας». Η πινακίδα υπάρχει ακόμη σήμερα καθώς και μια άλλη πινακίδα που βρίσκεται σε κεντρική πλατεία της πόλης και αναφέρει τις 20 χώρες από τις οποίες προέρχονται οι μετανάστες που φιλοξενούνται εκεί: η Ερυθραία, η Σομαλία, η Νιγηρία, το Πακιστάν είναι μερικές από αυτές.

Ο Λουκάνο, ο οποίος το 2010 τιμήθηκε με την διάκριση του τρίτου “καλύτερου δημάρχου του κόσμου” και αναφερόταν μεταξύ των 100 προσωπικοτήτων με την μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο από το περιοδικό Fortune το 2016, ενέπνευσε ένα δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ του Βιμ Βέντερς και μια τηλεταινία, που αναμένεται να προβληθεί τον Φεβρουάριο στην Ιταλία.

«Οι μαφιόζοι σκοτώνουν και όταν ένας δήμαρχος κάνει καλές πράξεις τον συλλαμβάνουν;», αναρωτιέται η κάτοικος του Ριάτσε Ελιζαμπέτα. «Ο Μίμο βοήθησε τους πρόσφυγες και τους Ιταλούς», λέει η Γιασμίν, η οποία πριν από δύο χρόνια έφθασε στο Ριάτσε από το Πακιστάν. «Αλλά ίσως άλλοι επωφεληθούν από την καλοσύνη του».

«Μου έδωσε προοπτική. Προηγουμένως δεν υπήρχε τίποτα», προσθέτει η Άντζελα Χριστοδούλου, η οποία διδάσκει βελονάκι στους μετανάστες.

Οι κατηγορίες αφορούν την απευθείας ανάθεση (χωρίς διαγωνισμό) του καθαρισμού της παραλίας σε συνεταιρισμό μεταναστών και την τέλεση «εικονικών πολιτικών γάμων», για να μπορέσουν ορισμένοι μετανάστες να λάβουν άδεια παραμονής. Στους εικονικούς γάμους που είχαν προγραμματισθεί, φέρεται να συμπεριλαμβάνεται και εκείνος του αδελφού της συντρόφου του δημάρχου.