Παραιτήθηκε την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, μετά την έντονη κόντρα που είχε με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο. Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, ο Ν. Κοτζιάς έγινε στόχος του Π. Καμμένου στο υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης, με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας να τον κατηγορεί πως είναι άνθρωπος του Σόρος και εκμεταλλεύεται μυστικά κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Ν. Κοτζιάς ενοχλήθηκε ιδιαίτερα με τη στάση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος δεν τον υποστήριξε. Σύμφωνα με συνεργάτες του, ο Ν. Κοτζιάς ανέλαβε πρωτοβουλία για να σχηματιστεί κοινοβουλευτική πλειοψηφία, προκειμένου η Βουλή να ψηφίσει νόμο, με τον οποίο θα αποκτήσει την αρμοδιότητα να ελέγχει τα ονομαζόμενα «μυστικά κονδύλια» όλων των υπουργείων. Από το 2017, τα απόρρητα κονδύλια του ΥΠΕΞ περνούν από κοινοβουλευτικό έλεγχο, ενώ ο Κοτζιάς είχε ζητήσει επίμονα από τον Αλέξη Τσίπρα, να ισχύει ο ίδιος νόμος που εφαρμόζεται για το υπουργείο Εξωτερικών, και για όλα τα υπόλοιπα υπουργεία που στον προϋπολογισμό τους έχουν «απόρρητα κονδύλια», ανάμεσα τους και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας, που έκανε δεκτή την παραίτηση Κοτζιά, θα αναλάβει ο ίδιος τα καθήκοντα του υπουργού Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι λίγες ώρες πριν ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είχε τονίσει ότι όποιος δεν είναι ικανοποιημένος με την κυβερνητική γραμμή μπορεί να αποχωρήσει. Είχε υποστηρίξει ότι δεν υπάρχει κόντρα Καμμένου – Κοτζιά, επισημαίνοντας πως ο Ν. Κοτζιάς δεν έχει λόγο να δυσφορεί για τη στάση του Αλέξη Τσίπρα