Μετά τη γνωστοποίηση της παραίτησης του Νίκου Κοτζιά και τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα για το ότι δεν θα δεχθεί διγλωσσία και προσωπικές στρατηγικές στην κυβέρνηση, τα κόμματα της αντιπολίτευσης έβαλλαν κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού για την επιλογή του να στηρίξει τον Πάνο Καμμένο.

Το ΚΚΕ επισημαίνει πως η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι για τον πρωθυπουργό ισχύει το «νυν υπέρ πάντων ο Καμμένος», αλλά δείχνει και την πρόθεση της κυβέρνησης για περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων της με τα σχέδια του ΝΑΤΟ.

«Η παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών δεν αποτελεί μόνο απόδειξη ότι για τον κ. Τσίπρα ισχύει το “νυν υπέρ πάντων ο Καμμένος”, αλλά πιθανότατα αναδεικνύει και τις επιμέρους επιδιώξεις και αντιθέσεις για το πώς η κυβέρνηση θα υπηρετήσει καλύτερα τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια στην περιοχή. Γι’ αυτόν το λόγο μόνο τυχαίο ίσως δεν είναι ότι αυτή η παραίτηση ήρθε μετά το ταξίδι του κ. Καμμένου στις ΗΠΑ.

Οι εξελίξεις αυτές σημαίνουν συνέχιση και αναβάθμιση της προσήλωσης της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στην ευρωατλαντική εξωτερική πολιτική, που υπήρξε άλλωστε κοινός στρατηγικός στόχος των Τσίπρα – Καμμένου – Κοτζιά όλα αυτά τα χρόνια».

Η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά σχολίασε ότι «το πουλόβερ ξηλώνεται» και η παραίτηση του Νίκου Κοτζιά δείχνει πως ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος οδεύουν μαζί στο γκρεμό αλλά δεν θα καταφέρουν να πάρουν και τη χώρα μαζί τους. «Η παραίτηση Κοτζιά επιβεβαιώνει την κρίση που σοβεί στον Κυβερνητικό συνεταιρισμό. Ο κ. Τσίπρας έκανε την επιλογή του και χέρι-χέρι με τον κ. Καμμένο πάνε στον γκρεμό, αλλά δεν θα πάρουν την χώρα μαζί τους».

Το Ποτάμι τονίζει ότι ο Α. Τσίπρας είναι πλέον όμηρος του Π. Καμμένου που έχει αναγορευθεί σε πανίσχυρο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας πως ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είναι ο κατεξοχήν εκφραστής της διγλωσσίας, ενώ ο Ν. Κοτζιάς αποτελούσε τον εκφραστή της κυβερνητικής γραμμής.

«Ανάμεσα σε Κοτζιά-Καμμένο, ο κ.Τσίπρας διάλεξε τον Καμμένο. Όμηρος του υπουργού Αμυνας, που έχει αναγορευθεί σε πανίσχυρο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης πορεύεται με πρώτο μέλημα μη δυσαρεστήσει τον συνεταίρο του. Οι προειδοποιήσεις ότι δεν θα ανεχθεί διγλωσσία, μοιάζουν εντελώς αστείες όταν ο κατεξοχήν εκφραστής της διγλωσσίας παραμένει στη θέση του και παραιτείται ο εκφραστής της κυβερνητικής γραμμής»