Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στρέφονται τα βλέμματα για το σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2019 που έχει καταθέσει η Ιταλία στην Κομισιόν. Οι Βρυξέλλες έχουν ξεκαθαρίσει στη Ρώμη ότι ο στόχος του ελλείμματος δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος από 1,8% του ΑΕΠ, με τους Ιταλούς να επιμένουν στο 2,4%.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουσέπε Κόντε, ξεκαθάρισε την Πέμπτη πως η χώρα του δεν πρόκειται να κάνει πίσω, παρά τις πιέσεις που δέχονται από ΔΝΤ, ΕΚΤ και ΕΕ. «Γνωρίζω ότι η Κομισιόν δεν δέχονται τα σχέδια του προϋπολογισμού μας και περιμένω έντονες κριτικές και παρατηρήσεις. Θα συζητήσουμε μαζί τους και θα δώσουμε τις απαντήσεις μας σε αυτές τις ανησυχίες», ανέφερε ο Κόντε. Την Τετάρτη είχε συνάντηση με τη γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, η οποία του ζήτησε να υπάρξει ένας «θετικός διάλογος» για τον ιταλικό προϋπολογισμό.

Υποδείξεις και από τον ESM

Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, θέλησε να στείλει μήνυμα στην ιταλική κυβέρνηση, τονίζοντας ότι το σχέδιο προϋπολογισμού που έστειλε στην Κομισιόν δεν συνάδει σε καμία περίπτωση με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ,  το οποίο «αν χρειαστεί, προβλέπει και άλλα μέτρα», όπως είπε στην Ένωση Γερμανικών Αποταμιευτικών Τραπεζών.

Παράλληλα, ζήτησε να πέσουν οι τόνοι και να υπενθυμιστεί στην Ιταλία πως δεν μπορεί να μην υπακούει στους κανόνες της Ευρωζώνης, ενώ εκτίμησε ότι η πλειοψηφία των Ιταλών δεν επιθυμεί την έξοδο από το ευρώ.  Η Ιταλία έχει ασφαλώς τα δυνατά σημεία της: πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, σχετικά υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα, μακρές περιόδους ωρίμανσης των δανείων της και υψηλή εγχώρια αποταμίευση. Αυτός είναι ο λόγος που θεωρώ ότι είναι σωστό να υπενθυμίσουμε στην Ιταλία τις δεσμεύσεις που ισχύουν για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης. Δεν υπάρχει, όμως, καμία ανάγκη πανικού. Τελικά, είναι κρίσιμης σημασίας ότι πάνω από το 60% των Ιταλών στηρίζουν το ευρώ. Μόνο ο ένας στους τέσσερις Ιταλούς θέλει την επιστροφή στη λιρέτα».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, ζήτησε να πέσουν οι τόνοι και ισχυρίστηκε ότι ο ιταλικός προϋπολογισμός δεν είναι σε θέση να προκαλέσει προβλήματα στην Ευρωζώνη. «Την τελευταία δεκαετία το ευρώ επέδειξε μεγάλη ανθεκτικότητα στις κρίσεις και είμαι βέβαιος ότι θα αντέξει και τα σχέδια προϋπολογισμού των διαφόρων κρατών- μελών και σίγουρα της Ιταλίας».

Η κόντρα Ιταλίας – Κομισιόν

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση της Ιταλίας βρίσκεται σε ανοικτή κόντρα με την Κομισιόν από τη στιγμή που κατατέθηκε το σχέδιο προϋπολογισμού το οποίο δεν είναι δεκτό από τις Βρυξέλλες. Ο Γιουνκέρ είχε δηλώσει προ ημερών ότι δεν μπορούν να δεχθούν το σχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού για το 2019, καθώς δεν συμμορφώνεται με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ και σε περίπτωση που εγκριθεί «θα προκαλέσει βίαιες αντιδράσεις στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης».

Είχε υποστηρίξει ότι «οι Ιταλοί «καταλαβαίνουν τα πράγματα καλά και γνωρίζουν πως δεν μπορούν να ξοδεύουν περισσότερα από όσα μπαίνουν στα ταμεία τους. Είναι κοινή λογική», ενώ μαζί του είχε συμφωνήσει και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, που δήλωσε πως «το σχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλίας, εκ πρώτης όψεως, φαίνεται πως αποκλίνει σοβαρά από τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες».

Ωστόσο, τα μηνύματα της Κομισιόν δεν πτόησαν την ιταλική κυβέρνηση. Ο ιταλός υπουργός Εργασίας και επικεφαλής των Πέντε Αστέρων, Λοίτζι Ντι Μάιο απάντησε ότι ο Γιουνκέρ δεν μπορεί να κάνει υποδείξεις ως απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν και εκτίμησε ότι στις ευρωεκλογές της ερχόμενης άνοιξης θα αλλάξουν οι ισορροπίες εντός της Ένωσης.

Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας και ηγέτης της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, έδωσε συνέχεια στην κόντρα του με τον Γιουνκέρ, στηλιτεύοντας τις πράξεις της ΕΕ που προκάλεσαν προβλήματα σε όλη την ήπειρο. «Ο ιταλικός προϋπολογισμός εγκρίθηκε. Ο Γιουνκέρ ας δεχθεί την πραγματικότητα και ας πιει έναν καφέ. Οι παρεκκλίσεις, έγιναν από την Ευρώπη η οποία έφερε ανασφάλεια και μη μόνιμη εργασία σε μια ολόκληρη ήπειρο».