Από το μέτωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης (VMRO-DPMNE) δεν φαίνεται πάντως να υπάρχει καμία πρόθεση να στηριχθεί η αλλαγή του Συντάγματος και κατ’ επέκταση η αλλαγή του ονόματος.

«Η συμφωνία για την αλλαγή του ονόματος της χώρας είναι νομικά και πολιτικά νεκρή. Ο κενός διάλογος στη Βουλή δεν είναι παραγωγικός και παραβιάζει τη λαϊκή βούληση», διεμήνυσε χθες το (VMRO-DPMNE). Σε μία ύστατη προσπάθεια να προχωρήσει η διαδικασία αλλαγής του Συντάγματος, βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος κάλεσαν χθες τους συναδέλφους τους να συνειδητοποιήσουν την ιστορική σημασία της στιγμής και να στηρίξουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία θα ανοίξει τον δρόμο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. 

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, η συζήτηση στην ολομέλεια μπορεί να διαρκέσει το ανώτερο δέκα ημέρες, και μετά την ολοκλήρωσή της θα ακολουθήσει σχετική ψηφοφορία, ενώ για την έγκριση της πρότασης της κυβέρνησης του Ζάεφ σχετικά με την έναρξη των διαδικασιών για την αλλαγή του συντάγματος, απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 από τους 120 βουλευτές), ώστε η διαδικασία να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο. Για να εξασφαλίσει ο Ζόραν Ζάεφ πλειοψηφία δύο τρίτων στη Βουλή απαιτείται η  συγκατάθεση οχτώ με δέκα βουλευτών της αντιπολίτευσης.


Το ΝΑΤΟ τονίζει σε ανακοίνωση του πως η γειτονική χώρα έχει κάνει βήματα προόδου για την ένταξη στη Συμμαχία. Η ΠΓΔΜ έκανε έναν σημαντικό βήμα στον δρόμο προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ την Πέμπτη ξεκινώντας διήμερες επίσημες ενταξιακές διαπραγματεύσεις στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες». Υπενθυμίζεται ότι παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ, το εθνικιστικό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επιμένει να μη στηρίζει τη συμφωνία.

Την Τρίτη δικαστήριο της ΠΓΔΜ απελευθέρωσε δύο βουλευτές του VMRO, τους Ljuben Arnaudov και Saso Vasilevski από κατ'οίκον περιορισμό, αφού προσέφεραν 300.000 και 400.000 ευρώ ως εγγύηση ότι δεν θα αποφύγουν τη δικαιοσύνη.  Οι δύο βουλευτές ήταν μέρος μιας ομάδας 30 ατόμων που δικάστηκαν για τα επεισόδια στις 27 Απριλίου του περασμένου έτους στο κοινοβούλιο. Πέντε βουλευτές της αντιπολίτευσης συγκαταλέγονται μεταξύ των κατηγορουμένων. Όλοι εκτός από έναν έχουν μέχρι στιγμής απελευθερωθεί από τον κατ 'οίκον περιορισμό.

Καταγγελία για δωροδοκία βουλευτών

Την Πέμπτη ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και βουλευτής του VMRO Αντόνιο Μιλόσοσκι καταγγέλλει απόπειρα δωροδοκίας από την κυβέρνηση τουλάχιστον δύο βουλευτών του κόμματος για να ψηφίσουν σήμερα υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης. Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα FAZ λέει χαρακτηριστικά: «Δύο συνάδελφοι προσεγγίστηκαν ξεχωριστά από “φιλικούς απεσταλμένους” που εστάλησαν από έναν υψηλά ιστάμενο κυβερνητικό αξιωματούχο και τους προσφέρθηκαν 250.000 ευρώ στον καθένα, αν αλλάξουν τη θέση τους και ψηφίσουν για τις συνταγματικές αλλαγές», λέει στη συνέντευξή του ο κ. Μιλόσοσκι. Όπως επισημαίνει, οι συνάδελφοί του αρνήθηκαν την πρόταση «και θα αναφέρουν αυτή την απόπειρα δωροδοκίας στον εισαγγελέα όταν αυτός ο θεσμός απελευθερωθεί από τον μακρινό έλεγχο της κυβέρνησης».