Στις 22.00 αναμενόταν να ξεκινήσει η συνεδρίαση της Βουλής της ΠΓΔΜ, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ενώ νωρίτερα είχε ανακοινωθεί η εναρξη των διαδικασιών για τις 16.00 και αναβλήθηκε.

Λίγο μετά τις 22.00, ο γενικός γραμματέας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για απόπειρα χρημαστιμού βουλευτών πριν τη συνεδρίαση, με τον ίδιο να υποστηρίζει πως αρνήθηκαν, Σύμφωνα με την καταγγελία, σε βουλευτές του VMRO προσφέρθηκαν υποσχέσεις για ποσά από 250.000 ευρώ έως και 2 εκατ. ευρώ, με την κυβέρνηση να τον διαψεύδει και να απειλεί να προσφύγει στη δικαιοσύνη.

«Γίνονται προσπάθειες για την εξασφάλιση πλειοψηφίας δύο τρίτων στη Βουλή… ωστόσο, αυτό πρέπει να γίνει υπό κανονικές συνθήκες» φέρεται να δήλωσε νωρίτερα ο Ζόραν Ζάεφ σε τηλεοπτικό σταθμό της γείτονος, ενώ οργιάζουν οι πληροφορίες και οι αναφορές για έντονες πιέσεις σε βουλευτές της εθνικιστικής αντιπολίτευσης του VMRO για την υπερψήφιση στην κρίσιμη ψηφοφορία που θα οδηγήσει στην αναθεώρηση του Συντάγματος.

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση Ζάεφ κατέχει πλειοψηφία 68 εδρών στη Βουλή της ΠΔΓΜ, σε σύνολο 120, ενώ το VMRO 48 έδρες. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως το απόγευμα της Παρασκευής, περί τους 30 βουλευτές του VMRO παρέθεσαν συνέντευξη τύπου, κατά την οποία δήλωσαν πως θα καταψηφίσουν.

Άλλωστε, η στάση της ηγεσίας του συνασπισμού VMRO-DPMNE παρέμενει αρνητική και νωρίτερα, όταν διαμήνυσαν πως δεν πρόκειται να υπερψηφίσουν, καλώντας να προχωρήσει η Βουλή στην ψηφοφορία.

Σύμφωνα με ΜΜΕ της ΠΓΔΜ, έξω από το κοινοβούλιο παραμένουν συγκεντρωμένοι εθνικιστές, ενώ έντονη είναι η αστυνομική παρουσία υπό τον φόβο σοβαρών επεισοδίων.

Στενό μαρκάρισμα από ΕΕ

«Είναι αποφασιστικές ημέρες για την ΠΓΔΜ. Οι βουλευτές θα ψηφίσουν για την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών, που ανοίγει την πόρτα στην ευρωατλαντική ολοκλήρωση. Είναι μία ψηφοφορία για το μέλλον της χώρας και θετικές προοπτικές για τους ανθρώπους της» ανέφερε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν, με μήνυμά του μέσω twitter.

«Είμαι αισιόδοξος πως οι βουλευτές από ΟΛΑ τα πολιτικά κόμματα έχουν επίγνωση της τεράστιας ευκαιρίας και  ευθύνης που αντιμετωπίζουν σήμερα. Είναι ώρα να αφήσουν τα κομματικά συμφέροντα πίσω και να δράσουν για το συμφέρον της χώρας και των ανθρώπων» επανήλθε λίγα λεπτά αργότερα.

ΕΛΚ: Μεγάλη ευθύνη για τις μελλοντικές γενιές

Στο μεταξύ, παρέμβαση για να ωθήσει την κατάσταση πραγματοποίησε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Τζόζεφ Ντολ, που τόνισε πως η αντιπολίτευση «έχει μεγάλη ευθύνη για την πορεία της χώρας έναντι της Ε.Ε και του ΝΑΤΟ, αυτές είναι κρίσιμες αποφάσεις για τις μελλοντικές γενιές» ένταξη της ΠΓΔΜ στην ευρω – ατλαντική συμμαχία.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ντέιβιντ Μακ Άλιστερ και Έντουαρντ Κούκαν απευθύνουν επίσης την ίδια έκκληση. Οι βουλευτές της ΠΓΔΜ «έχουν βασική ευθύνη στην καθοδήγηση της πολιτικής ηγεσίας της χώρας», αναφέρουν σε νότα, προτρέποντας τους σκοπιανούς πολιτικούς – σε αυτή τη στιγμή αδιεξόδου και αντιπαράθεσης – να «αναλάβουν τις ευθύνες τους» και να εκμεταλλευτούν «αυτή τη μοναδική ευκαιρία για την εποικοδομητική οικοδόμηση του ευρω – ατλαντικού μέλλοντος» της ΠΓΔΜ.