Η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ κατάφερε το βράδυ της Παρασκευής να περάσει με επεισοδιακό τρόπο το ψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση της ΠΓΔΜ και δέχτηκε εγκωμιαστικά σχόλια από το εξωτερικό.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, εξέφρασε την ικανοποίηση του με το αποτέλεσμα και ζήτησε να επισπευθούν οι διαδικασίες για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.  «Εξαρτάται από την κυβέρνηση και τους πολιτικούς αρχηγούς να ολοκληρώσουν τις εθνικές διαδικασίες σχετικά με τη συμφωνία για το ονοματολογικό και να αδράξουν την ιστορική ευκαιρία για ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ».

Ο αρμόδιος Επίτροπος για τη διεύρυνση της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν, υποστήριξε ότι πρόκειται για μεγάλη μέρα για τη δημοκρατία και ζήτησε να γίνει σεβαστή η ελεύθερη βούληση των βουλευτών, ευχαριστώντας ιδίως τους βουλευτές της αντιπολίτευσης. «Μεγάλη ημέρα για τη δημοκρατία στα Σκόπια. Συγχαίρω όλους όσοι αποφάσισαν να προχωρήσουν στον ευρωπαϊκό δρόμο. Αναμένω να γίνει απολύτως σεβαστή η ελεύθερη επιλογή όλων των βουλευτών, ειδικότερα εκείνων που απόψε διέβησαν τον Ρουβίκωνα. Χρειαζόμαστε πολιτική ικανότητα, όχι κομματικά παιχνίδια».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ανέφερε πως η ΠΓΔΜ έκανε το βήμα για να περάσει στη διατλαντική κοινότητα. «Μία ψήφος, ένα μεγάλο βήμα πιο κοντά για να καταλάβετε τη θέση που σας ανήκει στη διατλαντική μας κοινότητα». Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε συγχαρητήρια στον Ζόραν Ζάεφ και υποστήριξε ότι το αποτέλεσμα αποτελεί σημαντικό βήμα για τη μελλοντική ευημερία των δύο λαών. «Συγχαρητήρια στον φίλο Ζόραν Ζάεφ. Η αποψινή ψηφοφορία αποτελεί ένα μεγάλο βήμα προς μία κοινή επιτυχία. Αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην ειρήνη και τη μελλοντική ευημερία των λαών μας».

Ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, έκανε λόγο για μία εξέλιξη σημαντική για ολόκληρη την Ευρώπη και δήλωσε εντυπωσιασμένος από το πολιτικό προσωπικό και τον λαό της ΠΓΔΜ.  «Με εντυπωσίασε ιδιαίτερα το πώς το δημοκρατικό σύστημα εργάστηκε αποτελεσματικά και υπεύθυνα, σύμφωνα με το συνταγματικό σύστημα και το δημοκρατικό πνεύμα του λαού. Ελπίζω ότι τα υπόλοιπα βήματα θα προχωρήσουν ομαλά για την ολοκλήρωση της διαδικασίας και ενθαρρύνω όλους τους πολιτικούς ηγέτες να συνεργαστούν εποικοδομητικά για να ολοκληρώσουν τη συμφωνία και να προχωρήσουν στην υλοποίηση της. Εξ ονόματος του Γενικού Γραμματέα μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι τα Ηνωμένα Έθνη είναι έτοιμα να βοηθήσουν σε αυτή τη διαδικασία, όπως πάντα».