Η δημόσια ιταλική τηλεόραση RAI δεν μετέδωσε, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο, το βράδυ του Σαββάτου το ρεπορτάζ του ανταποκριτή της Βαλέριο Κατάλντι για τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στο κέντρο της Μόριας.

Ανάμεσα σε άλλα, υπάρχει βίντεο που ήρθε στα χέρια του RAI και δείχνει αστυνομικό να βρίζει ηλικιωμένη γυναίκα και να της πετά το μπαστούνι. Μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε το βίντεο, διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) για τους αστυνομικούς που εμφανίζονται στη σκηνή Ο αστυνομικός που τραμπούκισε την ηλικιωμένη τέθηκε σε διαθεσιμότητα. Ανακλήθηκαν άμεσα στις υπηρεσίες τους.

Ο Β. Κατάλντι ανέφερε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook πως δεν ήταν δική του απόφαση το να μην βγει στον αέρα το ρεπορτάζ, υπογραμμίζοντας ότι είναι ευτυχής που η δουλειά του έφερε την απομάκρυνση των βίαιων αστυνομικών από το κέντρο της Μόριας.

«Το ρεπορτάζ “Παγιδευμένοι στο νησί» δεν θα μεταδοθεί απόψε, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί. Δεν είναι δική μου απόφαση. Πιθανώς να μεταδοθεί κάποια στιγμή τις επόμενες εβδομάδες αλλά δεν ξέρω πότε ακριβώς. Για την ώρα είμαι χαρούμενος που έχω επιτύχει ένα απόλυτο ρεκόρ. Για πρώτη φορά, μια δημοσιογραφική έρευνα που δεν έχει μεταδοθεί, έχει αποφέρει ένα σημαντικό αποτέλεσμα: Την απομάκρυνση τεσσάρων βίαιων αστυνομικών από το καμπ της Μόριας. Και άρχισαν έρευνες για να διαπιστωθεί αν πίσω από τις κινήσεις τους υπήρχε ρατσιστικό κίνητρο. Πραγματικά, ένα απίστευτο αποτέλεσμα Ευχαριστώ την Τζένη* για την αποφασιστικότητα της».

*Ο Κατάλντι αναφέρεται στην δημοσιογράφο του ThePressProject, Τζένη Τσιροπούλου, η οποία έγραψε σχετικό ρεπορτάζ για τα όσα συνάντησε στη Μόρια.