Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, ο Τραμπ δήλωσε ότι θα αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία που υπεγράφη το 1987  από τους Ρίγκαν – Γκορματσόφ και προβλέπει «την παραγωγή και την ανάπτυξη πυραύλων ικανών να φέρουν συμβατικές ή πυρηνικές κεφαλές με δραστικό βεληνεκές από 500 ως 5.500 χιλιόμετρα, καθώς και των εκτοξευτήρων τους».

Ο Τραμπ υπογραμμίζει πως «δεν πρόκειται να αφήσουμε τη Ρωσία να φτιάχνει όπλα τέτοιου βεληνεκούς, ενώ εμείς δεν έχουμε τη δυνατότητα να το πράξουμε», αφήνοντας αιχμές και για τον προκάτοχο του, Μπαράκ Ομπάμα. «Δεν ξέρω γιατί ο Ομπάμα δεν διαπραγματεύτηκε τη συμφωνία ή γιατί δεν απέσυρε τη χώρα. Παραβιάζουν τη συμφωνία εδώ και πολλά χρόνια». Σημειώνεται ότι το 2014 ο Ομπάμα είχε εγκαλέσει τη ρωσική κυβέρνηση για παραβίαση της συμφωνίας.

Η Ουάσιγκτον καταγγέλλει την παραγωγή και την ανάπτυξη από τη Μόσχα του συστήματος πυραύλων 9M729, το οποίο η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι έχει δραστικό βεληνεκές που υπερβαίνει τα 500 χλμ., άρα κατ' αυτήν παραβιάζει την INF.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Τραμπ εξέφρασε την απογοήτευση του για τις δράσεις της ρωσικής κυβέρνησης σχετικά με τη συμφωνία, την οποία η Μόσχα επέλεξε να μην τηρήσει. «Η Ρωσία δυστυχώς επέλεξε να μην τηρήσει τα όσα προβλέπονται στη συμφωνία. Έτσι και εμείς θα τερματίσουμε τη συμφωνία και θα αποσυρθούμε».

Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Russia Today, αξιωματούχοι της ρωσικής κυβέρνησης τονίζουν πως οι δυτικές δυνάμεις  πρέπει να τοποθετηθούν για την πρόθεση του Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία και να επιλέξουν ανάμεσα στο ενδεχόμενο πολέμου και την κοινή λογική.

«Αυτή τη στιγμή οι Δυτικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ βρίσκονται αντιμέτωποι με μια επιλογή: Είτε θα συμπράξουν με τις θέσεις των ΗΠΑ, οι οποίες οδηγούν σε νέο πόλεμο, είτε θα ταχθούν με το μέρος της κοινής λογικής, στο πνεύμα του ενστίκτου αυτοσυντήρησης».