Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, την Κυριακή συνελήφθη στη Σάμο αστυνομικός με βαθμό αρχιφύλακα, και σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία «για διευκόλυνση εξόδου αλλοδαπών από τη χώρα, καθώς και παραβάσεις των νομοθεσιών για τα “όπλα”, “την οπλοφορία – χρήση πυροβόλων όπλων από αστυνομικούς” και “τις φωτοβολίδες και τα αθύρματα”».

Όπως αναφέρεται, η διερεύνηση της υπόθεσης «ξεκίνησε ύστερα από καταγγελία αλλοδαπού, σχετικά με τη δράση οργανωμένου κυκλώματος προμήθειας πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων και διακίνησης παράτυπων αλλοδαπών, με τη συμμετοχή και αστυνομικού. Ο συλληφθείς αστυνομικός προσδιορίστηκε ως εμπλεκόμενος στην υπόθεση καθώς κατά τη διάρκεια της έρευνας αναγνωρίστηκε από τον καταγγέλλοντα αλλοδαπό».

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τον ιστότοπο για θέματα της αστυνομίας bloko.gr και την Καθημερινή, «ο αρχιφύλακας επιχείρησε να διευκολύνει έναν Παλαιστίνιο να φύγει με πλαστό διαβατήριο, αλλά τελικά ο έλεγχος τού ταξιδιωτικού εγγράφου έγινε από γυναίκα αστυνομικό και έτσι ο αλλοδαπός συνελήφθη και υπέδειξε τον αρχιφύλακα».

Σύμφωνα με πληροφορίες του documentonews.gr, ο Παλαιστίνιος είχε εισέλθει στην Ελλάδα μέσω Έβρου τον περασμένο Απρίλιο, ενώ φέρεται να συνάντησε τον 41χρονο »Ρασίντ» από τη Συρία στην Αθήνα, ο οποίος του ζήτησε 5.000 για πλαστά έγγραφα και εισιτήρια για τη Σουηδία, και στη συνέχεια φέρεται να τον έστειλε στη Σάμο «και του έδωσε οδηγίες». Ακολούθως, ο Παλαιστίνιος επιχείρησε στα τέλη Σεπτεμβρίου να περάσει τον έλεγχο διαβατηρίων συνοδεία του αστυνομικού χωρίς επιτυχία, και μία εβδομάδα αργότερα, ο ίδιος προσπάθησε να περάσει εκ νέου τον έλεγχο, χωρίς τη βοήθεια του κυκλώματος αυτή τη φορά και με το πλαστό διαβατήριο που του είχε παραδώσει ο αστυνομικός, και συνελήφθη. Σε φωτογραφίες που του έδειξαν οι αστυνομικοί αναγνώρισε τον φερόμενο ως «Ρασίντ» και τον αστυνομικό, με τον πρώτο να αναζητείται.

Κατά την ανακοίνωση της αστυνομίας, κατά τη σύλληψή του προέκυψε πως στο αυτοκίνητο, την οικία του αλλά και στην κατοχή του υπήρχε αρκετός οπλισμός. Συγκεκριμένα, από την αστυνομία κατασχέθηκαν «δύο πιστόλια και τρεις γεμιστήρες, περίστροφο, πιστόλι κρότου και γεμιστήρα, πιστόλι εκτόξευσης φωτοβολίδων, συσκευή εκτόξευσης φωτοβολίδων, ξύλινο ρόπαλο, δύο μαχαίρια, 238 φυσίγγια διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων, 84 φυσίγγια κρότου, δέκα εκπαιδευτικά φυσίγγια, 75 καψούλια για πιστόλι εκτόξευσης φωτοβολίδων, δύο κινητά τηλέφωνα και τέσσερις κάρτες SIM, ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής καθώς και κάρτα αποθήκευσης (microsd)».