Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Κρήτη στο περιθώριο της εκδήλωσης του κινήματος «Πράττω», ο Ν. Κοτζιάς δήλωσε ότι θα απαιτήσει όπως υπάρχει μία υπηρεσιακή επιτροπή στο υπουργείο Εξωτερικών που προτείνει και το προεδρείο της Βουλής αποφασίζει, όποιο υπουργείο έχει απόρρητες δαπάνες να περνά από αυτή τη διαδικασία και να μην αποφασίζει κανείς υπουργός μόνος του.

Επισήμανε ότι με τον έλεγχο που έγινε το ΥΠΕΞ έστειλε 93 υποθέσεις στον εισαγγελέα, ακόμα και αν τα ΜΜΕ δεν θέλησαν να δώσουν βαρύτητα στα περιστατικά. Στείλαμε 93 υποθέσεις στον εισαγγελέα, μεγαλοπρέσβεις μπήκαν στη φυλακή και ας μην τα γράφουν οι φυλλάδες. Γιατί όποιος πουλάει βίζα στην Κωνσταντινούπολη δεν είναι απλά εγκληματίας, είναι προδοσία. Βίζα για 14 μηνών ασυνόδευτο παιδί και πήγαν να μου τον καλύψουν».

«Ο πατριωτισμός απαιτεί σοβαρότητα»

Άφησε με έμμεσο τρόπο αιχμές κατά του Π. Καμμένου, τονίζοντας ότι όποιος θέλει να λέγεται πατριώτης πράττει με υπευθυνότητα και σοβαρότητα και όχι με διάδοση ψευδών ειδήσεων. «Η Δημοκρατία υπονομεύεται όταν δεν παλεύεις ενάντια στην διαφθορά. Υπονομεύεται όταν ανοίγεις το στόμα σου για να πουλήσεις ομορφιά και εξυπνάδα. Ο πατριωτισμός όμως απαιτεί υπευθυνότητα και σοβαρότητα και χρειάζεται ένα κίνημα ενάντια στον εκφυλισμό και σε όσους απειλούν και εκβιάζουν. Εκμαυλίζεται ο δημόσιος βίος με fake news».

«Δεν ήξερα ότι ο Καμμένος είναι το “εμείς”»

Εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για τα όσα ακολούθησαν την παραίτηση του, λέγοντας πως κάποιοι τον βρίζουν μετά από την απόφαση του. Υποστήριξε ότι υπερασπίστηκε την αξιοπρέπεια της χώρας και της κυβέρνησης και ως αντάλλαγμα είδε να υπερασπίζονται τον υπουργό Εθνικής Άμυνας.

«Προσωπικά είχα τις διαφωνίες μου με την κυβέρνηση και τις έχω, αλλά τι πρέπει να κάνει κάποιος που έχει διαφωνίες; Παραιτείται. Εγώ από μικρό παιδί άκουγα: ουδείς παραιτείται. Τώρα παραιτήθηκα εγώ και είμαι υβριζόμενος. Λένε ότι είναι ύποπτο ότι παραιτήθηκα, ότι οι πολιτικοί δεν παραιτούνται για κάποιον άλλο λόγο θα παραιτείται. Δηλαδή η αθωότητα είναι μεγάλη ενοχή.

Με τη στάση μου υπερασπίστηκα την αξιοπρέπεια της χώρας και της κυβέρνησης. Ελέχθησαν βαριά πράγματα χωρίς κανείς να παρέμβει. Λένε κάποιοι ότι έβαλα το “εγώ” πάνω από το “εμείς”. Δεν ήξερα ότι ο Καμμένος είναι το “εμείς”».

Το τέλος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ

Αναφερόμενος στη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ, έκανε λόγο για «κυβέρνηση σωτηρίας» που ολοκλήρωσε τον σκοπό της και τώρα πλέον χρειάζεται «ένα πρόγραμμα της αριστεράς και για την υλοποίησή του χρειάζονται άλλες δημοκρατικές συμμαχίες». Συγκεκριμένα, δήλωσε πως δίπλα στον ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται μια δημοκρατική παράταξη που δεν έχει συσσωρεύσει διεφθαρμένους ανθρώπους.

«Χρειάζεται δίπλα στο κυβερνών κόμμα, ένα άλλο κόμμα. Μία δημοκρατική παράταξη πέρα από αυτή που έχει συσσωρεύσει διεφθαρμένους ανθρώπους στην κορυφή τους. Εμείς θέλουμε την αριστερά που έχει παραδόσεις διαφορετικές, πιο πατριωτικές. Όχι κυβέρνηση με δυνάμεις που ανήκουν στη δεξιά ή και παραπέρα από αυτή. Η σημερινή μας λοιπόν φάση χρειάζεται ένα σύμμαχο κοινοβουλευτικό με τα δικά του χαρακτηριστικά».