Ο Μ. Τσαβούσογλου δήλωσε στο πρακτορείο Anadolu ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με άλλες χώρες στο πλαίσιο διεθνούς έρευνας για  την εξιχνίαση της δολοφονίας του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, η οποία τελέστηκε στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Υποστήριξε ότι είναι «σημαντικό» για τη Σαουδική Αραβία το ότι έστω και καθυστερημένα (2 εβδομάδες) επιβεβαίωσε τον θάνατο του Κασόγκι στην πρεσβεία της. Υπενθυμίζεται ότι η Σ. Αραβία αναφέρει ότι ο Κασόγκι σκοτώθηκε μετά από «αψιμαχία» που είχε με κάποιους στην πρεσβεία, ενώ έχει γνωστοποιήσει πως στο πλαίσιο των ερευνών για την υπόθεση έχουν συλληφθεί 18 Σαουδάραβες. 

Κωλοτούμπα από Τραμπ

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN, η επικεφαλής της CIA, Τζίνα Χάσπελ, αναμένεται να βρεθεί στην Τουρκία, ώστε να βρεθεί στις έρευνες για την υπόθεση Κασόγκι. Το ταξίδι της αποφασίστηκε μετά την κίνηση του Τραμπ να ανασκευάσει τα όσα είχε πει την Παρασκευή, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ πιστεύει ότι δεν είναι επαρκής η εξήγηση που έδωσε η Σ. Αραβία.

Ωστόσο, την Παρασκευή ο Τραμπ θεωρούσε ότι τα όσα ανέφερε το Ριάντ περί «αψιμαχίας» αποτελούσαν καλή εξήγηση. «Φυσικά και το δέχομαι. Είναι νωρίς βέβαια, καθώς δεν έχουμε ολοκληρώσει ακόμα τις έρευνες μας, αλλά νομίζω ότι είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα. Είναι ένα μεγάλο βήμα. Είναι το πρώτο μόνο βήμα, αλλά είναι μεγάλο βήμα».

Ο Ερντογάν ενημερώνει για την έρευνα

Όπως αναφέρει το Anadolu, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται την Τρίτη να δώσει στα πολιτικά κόμματα λεπτομέρειες σχετικά με την εξέλιξη των ερευνών. Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή ο Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τραμπ, όπου συμφώνησαν στο ότι είναι ανάγκη να εξιχνιαστεί η υπόθεση θανάτου του Κασόγκι.