Σύμφωνα με πληροφορίες του news247.gr, o Κ. Ρέγκλινγκ δήλωσε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ότι δεν υπάρχει ακόμα απόφαση για το αν τελικά θα περικοπούν εκ νέου οι συντάξεις από 1η Ιανουαρίου 2019, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ο ESM είναι μέρος των Ευρωπαϊκών θεσμών που συμμετέχουν στην μεταπρογραμματική περίοδο για την Ελλάδα. Δεν υπάρχει ακόμη απόφαση για το θέμα. Το παρακολουθούμε».

Δήλωσε ότι είναι θετικό το ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει καταφέρει να εξασφαλίσει πρωτογενές πλεόνασμα μεγαλύτερο του 3,5% που απαιτούν οι δανειστές, αλλά αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό για να καταργηθεί αυτόματα το μέτρο της περικοπής των συντάξεων. «Τα καλά νέα είναι ότι η ελληνική οικονομία έχει επιτύχει υψηλότερο πλεόνασμα από το απαιτούμενο 3,5%. Και αυτό είναι θετικό. Το πλεόνασμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άλλους σκοπούς. Το ποσό δεν είναι αρκετό για να δικαιολογεί αυτόματα την κατάργηση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων. Γι’ αυτό το κοιτάζουμε, το συζητάμε, το εξετάζουμε».

Σύμφωνα με τον Ρέγκλινγκ, το ποσό που θα προκύψει από τον δημοσιονομικό χώρο μπορεί να διατεθεί και σε μέτρα ανάπτυξης αλλά αυτό που προέχει είναι να μην υπάρξει λοξοδρόμηση από τις μνημονιακές μεταρρυθμίσεις που έχουν επιβάλει οι δανειστές στη χώρα. «Φυσικά το πλεόνασμα μπορεί να δοθεί στις συντάξεις, ή σε μέτρα ανάπτυξης όπως η μείωση της φορολογίας. Ωστόσο, το σημαντικό είναι ότι το θέμα που συζητάμε είναι θετικό και όχι πρόβλημα. Η Ελλάδα είναι εκτός προγράμματος, δεν υπάρχουν νέες προϋποθέσεις ή δεσμεύσεις, παρά μόνο να μην αντιστραφούν αποφάσεις που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο των προγραμμάτων».

Σχετικά με το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας στις αγορές, ο Ρέγκλινγκ υποστήριξε ότι το «μαξιλάρι» ρευστότητας δίνει τη δυνατότητα αναμονής δύο χρόνων, ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να βγει υπό τις καλύτερες δυνατές συνθήκες. «Η Ελλάδα είναι χρηματοδοτικά καλυμμένη για δύο χρόνια με την εκταμίευση ύψους 15 δις. ευρώ στο τέλος του προγράμματος που «ανέβασε» το μαξιλάρι ρευστότητας στα 22 δισεκατομμύρια. Οπότε δεν χρειάζεται να βιαστεί. Δε λέω να περιμένει δύο χρόνια, αλλά υποθέτω ότι όταν οι δευτερογενείς αγορές πέσουν ξανά, τότε θα είναι μια καλή ευκαιρία να το επιχειρήσει –αν και η έξοδος μιας χώρας στις αγορές ποτέ δεν προαναγγέλλεται. Από εκεί και πέρα, έχει σημασία η διεθνής κατάσταση των αγορών και εξωγενείς παράγοντες, όπως πχ. η Τουρκία, οπότε δεν μπορώ να πω ακριβώς πότε θα είναι η κατάλληλη στιγμή».