Στην κατάθεση αυτόπτη μάρτυρα που δημοσίευσε το μεσημέρι της Τρίτης το Vice περιγράφονται οι στιγμές πριν τα όσα κατέγραψε το πρώτο βίντεο  που δημοσιεύτηκε και απεικονίζει τον Ζακ Κωστόπουλο να επιχειρεί να σπάσει τη τζαμαρία με τον πυροσβεστήρα, ενώ οι δύο κατηγορούμενοι, ο κοσμηματοπώλης και ο μεσίτης του πετούν αντικείμενα και στη συνέχεια τον κλωτσούν, με την γνωστή -πλέον- κατάληξη.
 
Η νέα κατάθεση έρχεται από αυτόπτη μάρτυρα που, όπως υποστηρίζει, καθόταν με έναν ακόμη μάρτυρα (συνεργάτη) στην καφετέρια όπου ο Ζ. Κωστόπουλος εμφανίστηκε σε προηγούμενο βίντεο να επιχειρεί να εισέλθει, με τρεις άνδρες να μην του επιτρέπουν την είσοδο. Όπως αναφέρεται, «είδα με την άκρη του ματιού μου να μπαίνει άτομο στο κοσμηματοπωλείο. Μου φάνηκε να παραπαίει, φαντάστηκα ότι ήταν ναρκομανής».
 
Στη συνέχεια ωστόσο, ο μάρτυρας αναφέρει πως είδε να τον ακολουθεί στο εσωτερικό του κοσμηματοπωλείου ο κοσμηματοπώλης, με τον τελευταίο να εξέρχεται «μετά από λίγο», ενώ υποστηρίζει πως ο Ζ. Κωστόπουλος έσπασε τη βιτρίνα για να βγει έξω:
 

«Είδα να μπαίνει μέσα [σ.σ. ο Ζακ], χωρίς βία όμως. Όταν μπήκε, μετά από δύο με τρία δευτερόλεπτα, από πίσω του μπήκε ο καταστηματάρχης. Μετά από λίγο άκουσα μέσα γυαλιά να σπάνε και αμέσως μετά βγήκε ο καταστηματάρχης. Δεν φώναξε, καθόταν έξω από το μαγαζί, νομίζω ότι είπε “παιδιά πάρτε την Αστυνομία”, νομίζω ότι τον είδα με το κινητό και μετά ακολούθησε το σπάσιμο της βιτρίνας από τον Ζακ για να βγει έξω».

 
Στο σημείο αυτό, υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με την απολογία του 73χρονου κοσμηματοπώλη, ο ίδιος υποστηρίζει πως βρισκόταν εκτός καταστήματος «για να πάρω εφημερίδα» όταν επιστρέφοντας είδε τον Ζ. Κωστόπουλο εντός του καταστήματος:
 

«Κατά τις 14.10-14.15 άνοιξα την κρυστάλλινη πόρτα του μαγαζιού για να πάρω μια εφημερίδα. Με το τράβηγμα ασφαλίζει η πόρτα, είναι μαγνητική και ανοίγει μόνο με μηχανισμό. Μόνο με μεγάλη φόρα ή πίεση μπορεί να ανοίξει. Το περίπτερο ήταν περίπου στα 5-6 λεπτά. Επιστρέφοντας βλέπω μέσα στο μαγαζί μου στο βάθος έναν νέο άνδρα να ψάχνει και να χτυπάει την ταμειακή μηχανή, να ψάχνει τα συρτάρια για λεφτά. Δεν είχε καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του. Τον έβλεπα απ' έξω. […] Όλα γίνανε πολύ γρήγορα. Είχε εγκλωβιστεί, φαίνεται ότι ένιωσε ότι δεν μπορούσε να βγει, πήρε τον πυροσβεστήρα, τον άρπαξε και βάραγε την πόρτα με τον πυροσβεστήρα. Η πόρτα δεν ανοίγει εύκολα, μόνο με κοντρόλ γιατί έχει μαγνήτη».

 
Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως, αναφορικά με τον ισχυρισμό του κοσμηματοπώλη ότι βγήκε από το κατάστημα για να πάρει εφημερίδα από το περίπτερο που «ήταν περίπου 5-6 λεπτά», δεν υπάρχει περίπτερο στον δρόμο της οδού Γλάδστωνος. Επίσης, μέχρι στιγμής, η αστυνομία δεν έχει λάβει καμία κατάθεση από τον ιδιοκτήτη του περιπτέρου. 
 
Στη συνέχεια, ο αυτόπτης μάρτυρας καταθέτει πως είδε τον Ζ. Κωστόπουλο να προσπαθεί να βγει από την κάτω βιτρίνα υποστηρίζοντας πως «δεν κρατούσε απολύτως τίποτα στα χέρια του», με τον κοσμηματοπώλη να πετά μια πέτρα επάνω του, ενώ «πολύ σύντομα» βρέθηκε εκεί και ο κατηγορούμενος μεσίτης και «άρχισαν τα χτυπήματα»:
 

«Ο καταστηματάρχης πέταξε μια πέτρα πάνω στον Ζακ, πιθανόν για εκφοβισμό. Μετά είδα τον Ζακ να παίρνει τον πυροσβεστήρα, να προσπαθεί να βγει από την κάτω βιτρίνα. Δεν κρατούσε απολύτως τίποτα στα χέρια του. Πολύ σύντομα ήρθε και ο άλλος και άρχισαν τα χτυπήματα».

 
Υπενθυμίζεται πως στην κατάθεση του ο κοσμηματοπώλης, σε πλήρη αντιδιαστολή με τον αυτόπτη μάρτυρα, υποστηρίζει πως είδε τον Ζ. Κωστόπουλο να κρατά μαχαίρι:
 

«Μου είπε ένας απ' έξω “μην μπείτε, κρατάει μαχαίρι”. Είχε γίνει μεγάλος θόρυβος με την είσοδό του στο κατάστημα και είχε μαζευτεί κόσμος λόγω της φασαρίας. Ενδεχομένως μπήκε μέσα κλωτσώντας την πόρτα ή με μεγάλη δύναμη σπρώχνοντας αφού ακούστηκε θόρυβος. Μου είπαν ότι κρατούσε μαχαίρι, τον είδα κι εγώ ότι κράταγε μαχαίρι στο χέρι, το είχε σηκώσει και το είδα. Η μηχανή δεν άνοιγε γιατί δεν έχει συρτάρι. Έψαχνε, δεν είδα όμως να βάζει κάτι στην τσέπη του, δεν πρόσεξα να πήρε κάτι».

 
Ακολούθως, ο μάρτυρας προχωράει σε μια υποκειμενική περιγραφή των χτυπημάτων που έβλεπε τους δύο άνδρες να καταφέρνουν εναντίον του θύματος, αναφέροντας πως «Τα χτυπήματα δεν ήταν καίρια δεν θα μπορούσαν να τον τραυματίσουν σοβαρά γιατί υπήρχαν τα γυαλιά και θα κοβόταν αυτός που κλότσαγε», υπογραμμίζοντας ωστόσο πως «η μόνη στιγμή που ανησύχησα ήταν όταν προσπάθησαν με το πόδι να τον σπρώξουν πάνω στα γυαλιά να τον κόψουν στον λαιμό».
 
Τέλος, η κατάθεση του αυτόπτη επιτείνει τα ερωτήματα και για τη στάση του άνδρα του ΕΚΑΒ, που φέρεται να βρέθηκε πρώτος -σε σχέση με το υπόλοιπο συνεργείο- στο σημείο, σημειώνοντας πως «Ήταν εκεί και ο άνδρας του ΕΚΑΒ, δεν φάνηκε ανήσυχος». Υπενθυμίζεται πως η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) έχει ήδη καλέσει το ΕΚΑΒ να δώσει καθαρές απαντήσεις για μία σειρά ερωτημάτων, μεταξύ άλλων, σε τι πεδίο βρέθηκαν οι διασώστες, εάν ζούσε ή όχι το θύμα κατά την αρχική εκτίμηση, ποιος ανέλαβε τη σταθεροποίηση και μεταφορά του Ζ. Κωστόπουλου, αλλά και για τον ρόλο της αστυνομίας την ώρα της διάσωσης. 
 
Στο ίδιο δημοσίευμα του Vice υπογραμμίζεται ακόμη πως ακόμη δεν έχει κληθεί, ούτε έχει προσέλθει αυτοβούλως όλο το κλιμάκιο του ΕΚΑΒ που ενεπλάκη στο περιστατικό, ενώ δεν έχει ξεκινήσει κάποια πειθαρχική έρευνα για τη διαπίστωση των ενεργειών τους. Μάλιστα, οι διαβιβάσεις αστυνομίας και ΕΚΑΒ έχουν ήδη ζητηθεί από την πολιτική αγωγή, χωρίς όμως ακόμη να έχουν δοθεί, ούτε στους συνηγόρους, ούτε στον ανακριτή.