Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, οι Βρυξέλλες οριστικοποίησαν πως το σχέδιο του ιταλικού κρατικού προϋπολογισμού του 2019 δεν μπορεί να γίνει δεκτό. Η κομισιόν υπογραμμίζει ότι ο προϋπολογισμός δεν συμμορφώνεται με τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωζώνης, παρά το ότι μετά την αρχική απόρριψη η Ιταλία είχε κάποιες μέρες στη διάθεση της για να προβεί στις «απαραίτητες διορθώσεις».

Ο Β. Ντομπρόβσκις ισχυρίστηκε ότι η Ιταλία δεν τους έδωσε εναλλακτικό σχέδιο με την επιμονή της. «Για πρώτη φορά η Κομισιόν είναι υποχρεωμένη να ζητήσει από μια χώρα της Ευρωζώνης να καταθέσει νέο σχέδιο προϋπολογισμού. Ωστόσο, δεν βλέπουμε άλλη εναλλακτική από το να ζητήσουμε κάτι τέτοιο από την ιταλική κυβέρνηση». Η Ιταλία έχει στη διάθεση της τρεις εβδομάδες για να καταθέσει νέο σχέδιο.

Σύμφωνα με την Express, ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας και ηγέτης της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, ισχυρίστηκε ότι δεν πρόκειται να κάνουν πίσω. «Δεν πιάνουν σε εμάς οι τακτικές των Βρυξελλών. Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω ούτε μισό εκατοστό».

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Τζουσέπε Κόντε δήλωσε ότι η Ιταλία είχε μελετήσει τα δεδομένα για να καταθέσουν το σχέδιο. «Δεν είμαστε τρελοί. Πριν δημιουργήσουμε το σχέδιο του προϋπολογισμού μελετήσαμε τα όσα συμβαίνουν στην ιταλική οικονομία».