«Πρέπει να καταλάβουμε όλοι και κυρίως η Αριστερά γιατί γίνονται ορισμένα πράγματα», σημείωσε και αναφέρθηκε αναλυτικά στην πρόταση αναμόρφωσης της Γ΄ Λυκείου, με ολοκλήρωση των εγκύκλιων σπουδών στη Β΄ Λυκείου, ώστε στην Γ΄ να υπάρχουν πολύ λιγότερα μαθήματα και δυνατότητα εισόδου σε σχολές χωρίς εξετάσεις» δήλωσε ο Κώστας Γαβρόγλου μιλώντας στο ρ/σ «Στο Κόκκινο», ενώ απέδωσε τη στάση των μαθητών στην ελλειπή ενημέρωση. 
 
«Τα παιδιά ήταν σε πλήρη σύγχυση… “μας αναγκάζετε να πάμε στα φροντιστήρια” είπαν. Πρέπει τα παιδιά να σκεφτούν, να μην πηγαίνουν σε εύκολες λύσεις, καθώς σήμερα έχει μετασχηματιστεί ο τρόπος που ενημερώνονται, όπως όλοι, έχει μετασχηματιστεί ο γραπτός, έντυπος λόγος, κάτι που επηρεάζει το πώς διαβάζουμε, πώς σκεπτόμαστε, πόσο προσεκτικοί είμαστε όταν διαβάζουμε. Αυτές οι αλλαγές είναι πέραν καλού ή κακού, είναι συγκλονιστικές» υποστήριξε ο υπουργός Παιδείας, συνεχίζοντας πως «ο κόσμος δεν ενημερώνεται πια, ούτε από την τηλεόραση ούτε από τις εφημερίδες, μέρος της ενημέρωσης είναι πια οι εύκολες ατάκες. Αυτά δημιουργούν μία νέα κατάσταση. Φυσικά, οι κοινωνίες πάντα βρίσκουν τρόπους ισορροπίας, αλλά δεν έχει ακόμη βρεθεί ένας κώδικας δεοντολογίας».
 
Ο ίδιος μίλησε με θερμά λόγια για την έντονη συζήτηση που είχε μαζί τους, σημειώνοντας πως δεν ένιωσε να απειλείται από την ένταση της συζήτησης, υπογραμμίζοντας μάλιστα πως «πολλές φορές ο δημόσιος διάλογος γίνεται λίγο έντονος, από τη στιγμή όμως που δεν υπάρχει φυσική βία εγώ δεν θεωρώ έναν υψηλό τόνο φωνής ως κάτι που εκβιάζει».
 
Σημειώνεται, ωστόσο, πως ο Κ. Γαβρόγλου δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές για την παρουσία δημοσιογράφων κατά την είσοδο των μαθητών στο γραφείο του, αναφέροντας συγκεκριμένα πως «έχει ένα ενδιαφέρον ότι ήταν μαζί τους». Όσο για την ουσία του διαλόγου μαζί τους και το αποτέλεσμα της συζήτησης, ο υπουργός υποστήριξε πως όταν οι άνθρωποι συζητούν κάτι μένει στο μυαλό τους, «όπως και σε εμένα έμεινε».  «Ακόμη και αν διαφωνείς, κάτι θα “γρατζουνίσει” το μυαλό σου, η Δημοκρατία είναι αυτά τα γρατζουνίσματα, αυτές οι συζητήσεις» συμπλήρωσε.
 

ΚΝΕ: «Μην ψάχνετε το ΠΩΣ κινητοποιούνται οι μαθητές, ψάξτε το ΓΙΑΤΙ»

 
Απάντηση στις αιτιάσεις του Κώστα Γαβρόγλου έδωσε με ανακοίνωσή του το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ, σηκώνοντας το γάντι των αιχμών για «υποκινητές», υπογραμμίζοντας πως «το νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και κάνει ακόμα πιο “εξοντωτικό” εξεταστικό κέντρο το Λύκειο, χτυπώντας τα όποια μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών είχαν απομείνει», καθώς και πως οι κινητοποιήσεις γίνονται κατόπιν συλλογικών αποφάσεων των μαθητών σε όλη την Ελλάδα.
 
«Ο υπουργός Παιδείας της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Γαβρόγλου, εφευρίσκοντας “υποκινητές” και ακολουθώντας πιστά την αυταρχική πρακτική “νόμος και τάξη” των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, έφτασε στο σημείο να αμφισβητήσει τη νομιμότητα των κινητοποιήσεων φοιτητών και μαθητών, που διεκδικούν τα αυτονόητα δικαιώματά τους στη μόρφωση και τη ζωή» αναφέρει ανακοίνωση του Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ.
 
«”Νομιμότητα” στον αγώνα της νεολαίας δίνουν τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι νέοι και οι οικογένειές τους, ως αποτέλεσμα της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής. “Νομιμότητα” στον αγώνα των μαθητών δίνουν τα δίκαια αιτήματά τους για σχολείο και ζωή με δικαιώματα, τα εκατοντάδες 15μελή και 5μελή μαθητικά συμβούλια σε όλη την Ελλάδα που συζήτησαν και κινητοποιούνται ενάντια στο νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και κάνει ακόμα πιο “εξοντωτικό” εξεταστικό κέντρο το Λύκειο, χτυπώντας τα όποια μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών είχαν απομείνει. “Νομιμότητα” δίνουν οι φοιτητές που με αποφάσεις των φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων τους διαδήλωσαν σήμερα έξω από το υπουργείο Παιδείας» σημειώνεται στην ανακοίνωση.
 
«Όπως έγραψαν πέρυσι οι μαθητές σε πανό τους απευθυνόμενοι στην κυβέρνηση: “Μην ψάχνετε το ΠΩΣ κινητοποιούνται οι μαθητές, ψάξτε το ΓΙΑΤΙ”… Όσο η ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της νεολαίας θυσιάζεται για τα συμφέροντα και την κερδοφορία των λίγων, τόσο θα βρίσκουν απέναντί τους τη νεολαία και τους αγώνες της για τα σύγχρονα δικαιώματά της» καταλήγει η ανακοίνωση της ΚΝΕ.

Οι φοιτητές στο υπουργείο

Nick Paleologos / SOOC
 
Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρήκαν απέναντί τους οι φοιτητές που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο της Τρίτης έξω από το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στη συγχώνευση τμημάτων, την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των πανεπιστημίων, αλλά και στο γεγονός ότι οι φοιτητικές εστίες καλύπτουν τις ανάγκες μικρού αριθμού φοιτητών.
 
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, αντιπροσωπεία των φοιτητών συναντήθηκε με εκπροσώπους του υπουργείου, ωστόσο, όπως σημείωσαν οι φοιτητές, οι απαντήσεις που πήραν δεν ήταν πειστικές.
 
Οι φοιτητές αποχώρησαν από το υπουργείο, δίνοντας ραντεβού για την επόμενη κινητοποίησή τους, που θα πραγματοποιηθεί την 1η Νοεμβρίου, στα Προπύλαια.