Σύμφωνα με τη Guardian, το πλοίο ανακαλύφθηκε με το ιστίο του, τα πηδάλια και τα κωπηλατικά καθίσματά του όλα στη θέση τους και χωρίς ψεγάδια, ένα μίλι περίπου κάτω από την επιφάνεια. Οι ερευνητές λένε ότι αυτό που το διατήρησε αλώβητο ήταν η έλλειψη οξυγόνου σε αυτό το βάθος. 

«Ένα πλοίο που επιβιώνει ακέραιο από την κλασική εποχή και σε βάθος μεγαλύτερο των 2 χιλιομέτρων είναι κάτι που δεν θα πίστευα ποτέ ότι μπορεί να υπάρχει», δήλωσε ο καθηγητής Jon Adams, ο επικεφαλής ερευνητής της ομάδας Black Sea Maritime Archaeology Project (MAP), η οποία και ανακάλυψε το ναυάγιο. «Αυτό θα αλλάξει την κατανόησή μας για τη ναυπηγική και τη ναυτιλία στον αρχαίο κόσμο.»

Το πλοίο πιστεύεται ότι ήταν εμπορικό πλοίο και ανήκει σε έναν τύπο που οι ερευνητές το έχουν συναντήσει μόνο στην αρχαία ελληνική κεραμική, όπως στο «Αγγείο των Σειρήνων» (βλ. εικόνα παρακάτω) που εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο.

Το έργο αυτό, το οποίο χρονολογείται περίπου την ίδια περίοδο, απεικονίζει ένα παρόμοιο πλοίο με τον Οδυσσέα να περνά από τις Σειρήνες, ενώ ο ομηρικός ήρωας έχει δεθεί στο κατάρτι για να μην παρασυρθεί από το τραγούδι τους.

Η ομάδα είπε ότι σκοπεύει να αφήσει το πλοίο εκεί όπου βρέθηκε ενώ ένα μικρό κομμάτι χρονολογήθηκε με τη μέθοδο του άνθρακα από το Πανεπιστήμιο του Southampton και τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν ότι πρόκειται για το παλαιότερο ακέραιο ναυάγιο. 

Η διεθνής ομάδα Black Sea Maritime Archaeology Project βρισκόταν σε τριετή αποστολή εξερεύνησης της Μαύρης Θάλασσας και αυτό το ναυάγιο ήταν ένα από τα πάνω από 60 που ανακάλυψαν. 

Από την αποστολή τους δημιουργήθηκε και ένα δίωρο ντοκιμαντέρ το οποίο θα προβληθεί στο Βρετανικό Μουσείο.