Το γάντι που του πέταξε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας τη Δευτέρα, που έκανε λόγο για εκβιασμούς, απειλές και εξαγορά βουλευτών για την συγκέντρωση της απαραίτητης πλειοψηφίας στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή σήκωσε την Τρίτη το ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ, απορρίπτοντας κατηγορηματικά τους σχετικούς ισχυρισμούς.
 
«Το υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Μακεδονίας απορρίπτει κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς και τους χαρακτηρισμούς που περιλαμβάνονται στο σχόλιο του Τμήματος Ενημέρωσης του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, με ημερομηνία 22 Οκτωβρίου, σχετικά με την ψήφιση, από το Κοινοβούλιο της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, της πρότασης για να προχωρήσουν αλλαγές στο Σύνταγμα» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ που μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
 
«Το υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Μακεδονίας θεωρεί τους ισχυρισμούς που περιλαμβάνονται στο σχόλιο ως εντελώς ανυπόστατους και αναληθείς, που διατυπώνονται με την σαφή τάση να απαξιωθεί η πολιτική διαδικασία, η οποία είναι ιστορικής σημασίας για την Δημοκρατία της Μακεδονίας και τους πολίτες της. Οι βουλευτές στο Κοινοβούλιο της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, με πλήρη σεβασμό όλων των δημοκρατικών αρχών και της προβλεπόμενης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, έλαβαν απόφαση η οποία αντανακλά την επιθυμία που έχει διατυπώσει εδώ και δεκαετίες η Δημοκρατία της Μακεδονίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ως στρατηγικές προτεραιότητες για τις οποίες υπάρχει η ευρύτερη δυνατή κοινωνική συναίνεση και αυτό είναι καλά γνωστό στους Ρώσους φίλους μας. Το υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Μακεδονίας υπογραμμίζει ότι, παραμένοντας αφοσιωμένη στην ευρωατλαντική της ολοκλήρωση, η Δημοκρατία της Μακεδονίας θα συνεχίσει και στο μέλλον να υποστηρίζει την ανάπτυξη και την προώθηση των σχέσεων και με την Ρωσική Ομοσπονδία, στη βάση της παραδοσιακής φιλίας μεταξύ των λαών μας, του αμοιβαίου σεβασμού και του σεβασμού του δικαιώματος (που έχει η κάθε χώρα) να επιλέγει ελεύθερα και ανεξάρτητα το μέλλον της» καταλήγει η ανακοίνωση.
 

Ρωσία: Αναγνωρίσαμε τη Δημοκρατία της Μακεδονίας και δεν αλλάζει

 
Υπενθυμίζεται πως μετά την υπερψήφιση της έναρξης των διαδικασιών για τη συνταγματική αναθεώρηση στην ΠΓΔΜ, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι «όλα είχαν διοργανωθεί με βάση τους κανόνες της «σύγχρονης ευρωπαϊκής δημοκρατίας».
 
«Οι οκτώ ψήφοι, οι οποίοι δεν επαρκούσαν για να  υπάρξει η απαιτούμενη πλειοψηφία, διασφαλίσθηκαν μέσω εκβιασμών, απειλών και εξαγοράς βουλευτών της αντιπολίτευσης», αναφέρεται στην ανακοίνωση  του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. Στην ίδια ανακοίνωση το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών περιγράφει, κατά την άποψη του, τι συγκεκριμένα συνέβη, επισημαίνοντας ότι «τρεις (βουλευτές) -εντελώς τυχαία- την ίδια ακριβώς ημέρα απελευθερώθηκαν από τον κατ’ οίκον περιορισμό, ενώ άλλοι δύο εις βάρος των οποίων εκκρεμούν εισαγγελικές υποθέσεις τους υποσχέθηκαν ελευθερία, ενώ στους υπόλοιπους ως αντάλλαγμα για τη “σωστή ψήφο” τους έγιναν διεφθαρμένες οικονομικές προτάσεις» αναφέρει η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, ενώ συνεχίζει «τους βουλευτές τους κλείδωσαν στα γραφεία, τους αφαίρεσαν τα κινητά τηλέφωνα, προφανώς στο πνεύμα της ευρωπαϊκής δημοκρατικής πρακτικής». 
 
«Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρεσβευτής των ΗΠΑ βρίσκονταν στο κτίριο της Βουλής και παρέμεινε μέχρι την ολοκλήρωση της συνεδρίασης», γεγονός που δεν αφήνει αμφιβολίες για το ποιος καθοδηγούσε αυτή τη διαδικασία» σημειώνει η ανακοίνωση. 
 
«Θεωρούμε τα όσα συνέβησαν ως απροκάλυπτη καταπάτηση όλων των κανόνων και από την άποψη της νομοθεσίας και από ηθικής απόψεως. Παρόμοιοι βρώμικοι χειρισμοί, δεν μπορούν να θεωρηθούν ως εκδήλωση της βούλησης των βουλευτών. Η άποψη των δύο τρίτων των “Μακεδόνων”, που αρνήθηκαν να υποστηρίξουν  τη Συμφωνία των Πρεσπών, στο αποτυχημένο  δημοψήφισμα της 30η Σεπτεμβρίου, αγνοήθηκε ωμά» υπογραμμίζει το ρωσικό ΥΠΕΞ, τονίζοντας πως «Η επίλυση της διαμάχης μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων πρέπει να βασίζεται στις αρχές του δικαίου, στην ευρεία υποστήριξη του λαού, και όχι να διασπά την κοινωνία».
 
Μάλιστα, την ίδια ημέρα, η ρωσική πρεσβεία στα Σκόπια προχώρησε σε ανάρτηση κατά την οποία προειδοποιούσε πως «Η Ρωσία αναγνώρισε τη Δημοκρατία της Μακεδονίας υπό το συνταγματικό της όνομα πριν από 26 χρόνια και δεν αλλάζει τη θέση της».