του Μηνά Κωνσταντίνου

Ο δημοσιογράφος Γιαν ντε Ντεκέν του φλαμανδικού εβδομαδιαίου περιοδικού Knack, συνελήφθη την Κυριακή προς Δευτέρα, καθώς φέρεται να είχε εισέλθει στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της Σάμου στο Βαθύ.

Σε επικοινωνία με το TPP, η Περιφερειακή Αστυνομική Υπηρεσία Βορείου Αιγαίου επιβεβαίωσε πως ο δημοσιογράφος συνελήφθη να έχει περάσει εντός του hot spot χωρίς τη σχετική άδεια, ενώ όπως αναφέρεται, της σύλληψής του προηγήθηκε καταγγελία. Ο δημοσιογράφος κρατήθηκε στο αστυνομικό τμήμα της Σάμου και το πρωί της Δευτέρας οδηγήθηκε στον εισαγγελέα, όπου του αποδόθηκαν οι κατηγορίες της διατάραξης οικιακής ειρήνης και απείθειας, και ορίστηκε τακτική δικάσιμος.

Η είδηση της σύλληψης του Βέλγου δημοσιογράφου προκάλεσε την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (EFJ), με τον γενικό γραμματέα της, Ρικάρντο Γκουτιέρεζ, να καλεί αρχικά με ανάρτησή του για την απελευθέρωσή του, ενώ στη συνέχεια κατήγγειλε πως παρότι ο δημοσιογράφος έχει απελευθερωθεί, οι αστυνομικές αρχές δεν του έχουν παραδώσει ακόμη την κάμερα και τον υπόλοιπο εξοπλισμό του. Σημειώνεται πως τη σχετική ανάρτηση του Γκουτιέρεζ αναδημοσίευσαν η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (IFJ), καθώς και η Ένωση Δημοσιογράφων Βελγίου (AJP).