Μιλώντας σε εκδήλωση της ΝΔ με μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, ο Κ. Μητσοτάκης παρουσίασε το πλάνο του κόμματος του, που ανάμεσα σε άλλα προβλέπει την κατάργηση του ασύλου, την επαναφορά της βάσης εισαγωγής και την αλλαγή του άρθρου 16 προκειμένου να δημιουργηθούν ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Μιλώντας για τον τρόπο ανάπτυξης των πανεπιστημίων, δήλωσε ότι είναι ανάγκη η ύπαρξη κυψελών επιχειρηματικής δραστηριότητας. «Τα ΑΕΙ  πρέπει να αφεθούν ελεύθερα να αναπτύξουν υποδομές για εταιρείες έντασης γνώσης (τα λεγόμενα spin-offs) ως κυψέλες επιχειρηματικής δημιουργικότητας με πυρήνα τους τα ίδια τα Πανεπιστήμια.  Και οι ίδιοι οι καθηγητές – ερευνητές, να μπορούν να έχουν, χωρίς αναστολές και χωρίς αντιλήψεις που παραπέμπουν σε άλλες εποχές, το αντίστοιχο οικονομικό όφελος από τη συμμετοχή τους σε τέτοιου είδους δραστηριότητες».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ, πρέπει να ανοίξει ο δρόμος για «ευέλικτες διαδικασίες χορηγών» και την ύπαρξη ιδιωτικών πανεπιστημίων. «Είναι καιρός να αναζητήσουμε μηχανισμούς για ευέλικτες διαδικασίες χορηγιών. Είναι αστείο η Ελλάδα και τα ελληνικά πανεπιστήμια να αποκλείονται από τέτοιες δυνατότητες. Η Νέα Δημοκρατία και εγώ προσωπικά θα αγωνιστούμε με όλες της τις δυνάμεις για την αλλαγή του άρθρου 16 του Συντάγματος. Έτσι ώστε να μπορούν επιτέλους να δημιουργηθούν μη κρατικά και γιατί όχι και ιδιωτικά πανεπιστήμια και στη χώρα μας».

«Η ΝΔ θέλει εκπαίδευση για λίγους και εκλεκτούς»

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε στον Κ. Μητσοτάκη, αναφέροντας ότι ψεύδεται σκοπίμως, παρουσιάζοντας ξανά τις «πρωτότυπες» θέσεις του περί επαναφοράς της βάσης εισαγωγής, και επιστροφής στο νόμο Διαμαντοπούλου. Επισημαίνουν πως στόχος της ΝΔ είναι να δημιουργήσουν μια εκπαίδευση για λίγους και εκλεκτούς, προσθέτοντας πως οι εποχές των φωτοτυπιών της κ. Διαμαντοπούλου έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί.

«Αφήνοντας για λίγο το καταστροφολογικό σενάριο για την πορεία της οικονομίας, χτες ο κ. Μητσοτάκης επέστρεψε στο αφήγημα “νόμος και τάξη”, αυτή τη φορά στα Πανεπιστήμια. Φαίνεται ότι για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης τα κοινωνικά προβλήματα, τα οποία αντικατοπτρίζονται και στους χώρους των Πανεπιστημίων, είναι ζητήματα Δημόσιας Τάξης και λύνονται μόνο δια της καταστολής. Σκοπίμως ψεύδεται, βέβαια, αναφορικά με τον ισχύοντα νόμο για το άσυλο, αφού γνωρίζει ότι η αστυνομία μπορεί και οφείλει να κινείται αυτεπάγγελτα, όταν διαπράττονται κακουργήματα στα πανεπιστήμια.

Κατά τα άλλα, ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε ξανά τις “πρωτότυπες” θέσεις του περί επαναφοράς της βάσης εισαγωγής, και επιστροφής στο νόμο Διαμαντοπούλου. Το όραμα του προέδρου της ΝΔ, βέβαια, περιλαμβάνει και την αύξηση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, την υποβάθμιση της τεχνολογικής πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και, πάνω από όλα, την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Προτάσεις που μειώνουν δραματικά την πρόσβαση στα πανεπιστήμια, διαλύουν κάθε είδους κανόνων στα ΑΕΙ, οδηγούν σε μια εκπαίδευση ταξική, για λίγους και εκλεκτούς, ενώ υποτάσσουν την Ανώτατη Εκπαίδευση στις ανάγκες και τα κελεύσματα της αγοράς.

Ό,τι και να λέει ο κ. Μητσοτάκης, οι εποχές των φωτοτυπιών της κ. Διαμαντοπούλου έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Η μεγάλη μεταρρύθμιση της σημερινής κυβέρνησης θα ολοκληρωθεί, με στόχο μια τριτοβάθμια Εκπαίδευση ποιοτική, δημόσια, προσιτή σε όλους».

«Ορκισμένος εχθρός των φοιτητών ο Μητσοτάκης»

Το γραφείο Τύπου της ΚΝΕ χαρακτήρισε ορκισμένο εχθρό των φοιτητών τον πρόεδρο της ΝΔ, καθώς οι προτάσεις του οδηγούν στη δημιουργία πανεπιστημιακών τμημάτων πολλών ταχυτήτων, ανάλογα με την τσέπη των φοιτητών. Όπως υπογραμμίζουν είναι πρόκληση να εμφανίζεται ως πολέμιος της ανομίας, από τη στιγμή που «ακόμα και οι τοίχοι των Ιδρυμάτων» γνωρίζουν πως η ΟΝΝΕΔ – ΔΑΠ αριστεύει στη διαπλοκή και τη ρεμούλα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Ο πρόεδρος της ΝΔ, με τις χτεσινές του δηλώσεις, απέδειξε για άλλη μια φορά ότι είναι ορκισμένος εχθρός των φοιτητών, των συλλόγων τους και των δίκαιων διεκδικήσεών τους. Γι' αυτό επανέλαβε την καραμέλα περί “κατάργησης του ασύλου”, ως “αντίδοτου” δήθεν σε υπαρκτά, μεγάλα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές και το προσωπικό των ιδρυμάτων. Η εγκληματικότητα, το εμπόριο και η διακίνηση ναρκωτικών “βασιλεύουν” και στις καλύτερα φρουρούμενες περιοχές της χώρας, αφού αυτά δεν τα αντιμετωπίζει και πολύ περισσότερο τα θρέφει η ίδια η αντιλαϊκή πολιτική της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Η κατάργηση του ασύλου στοχεύει τους ίδιους τους φοιτητές, τους Συλλόγους τους και την ανάγκη να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια στα προβλήματα που καθημερινά πολλαπλασιάζονται. Είναι βήμα κλιμάκωσης της κρατικής καταστολής.

Είναι πρόκληση να εμφανίζεται η ΝΔ ως αντίπαλο δέος στην ανομία στα ΑΕΙ – ΤΕΙ, όταν η ΟΝΝΕΔ – ΔΑΠ αριστεύει στη διαπλοκή και τη ρεμούλα, κάτι που το ξέρουν ακόμα και οι τοίχοι των Ιδρυμάτων.

Η κρατική καταστολή, που αξιοποίησε με ζήλο η ΝΔ, έχει άξιο συνεχιστή, τον σημερινό υπουργό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που όταν τον βολεύει αναζητά “το ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα” και όταν τελικά οι διεκδικήσεις και η πάλη των φοιτητών φουντώνουν τους υποδέχεται με ΜΑΤ, κλούβες και το δόγμα “νόμος και τάξη”.

Ο κ. Μητσοτάκης αδικείται, όταν παρουσιάζεται απλώς ως υπέρμαχος των ιδιωτικών Πανεπιστημίων, που ήδη λειτουργούν. Πίσω από την πρότασή του “τα πανεπιστήμια να αποκτήσουν τα ίδια τον πλήρη έλεγχο του αριθμού των εισαχθέντων”, ο πρόεδρος της ΝΔ κρύβει την πραγματική του πρόταση για περιορισμό των εισαχθέντων στα δημόσια ΑΕΙ, αναβαθμίζοντας εαυτόν σε διαφημιστή των ιδιωτικών ιδρυμάτων, εξασφαλίζοντάς τους την αναγκαία πελατεία. Οι προτάσεις της ΝΔ οδηγούν στη δημιουργία πανεπιστημιακών τμημάτων πολλών ταχυτήτων, ανάλογα με την τσέπη των φοιτητών.

Το Πανεπιστήμιο που φτιάχνει ο ΣΥΡΙΖΑ και το Πανεπιστήμιο που ονειρεύεται η ΝΔ είναι απέναντι από τις ανάγκες των φοιτητών για ολόπλευρη μόρφωση για όλους, για δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα στο αντικείμενο που σπούδασαν και έχουν ειδικευτεί. Η κόντρα τους αφορά το ποιος θα υπηρετήσει καλύτερα τις κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΣΕΒ, κατευθύνσεις που μετατρέπουν ακόμα πιο γρήγορα τα Πανεπιστήμια σε επιχειρήσεις και τους φοιτητές και τις οικογένειές τους σε πελάτες δεξιοτήτων και πιστοποιητικών. Και σε αυτό το ζήτημα η αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ, αν και είναι βολική και για τους δύο, δεν αφορά τις ανησυχίες των φοιτητών.

Οι νέοι και οι νέες που σπουδάζουν έχουν κάθε λόγο να δυναμώσουν τους φοιτητικούς τους Συλλόγους, τις δίκαιες διεκδικήσεις τους, τους αγώνες για τις σπουδές και το μέλλον που τους αξίζει».