Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «ΚΡΗΤΗ TV», ο Ν. Κοτζιάς αποκάλυψε ότι ο Π. Καμμένος «διατεινόταν παντού» ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι προσωπική πρωτοβουλία του Ν. Κοτζιά και δεν πρόκειται να εφαρμοστεί. Παράλληλα, τόνισε πως ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κατηγόρησε την κυβέρνηση για το ότι παίρνει λεφτά από τον Σόρος για να αγοράσει ξένους, χωρίς να αντιδράσει κάποιος, πέρα από τον ίδιο, και αυτός ήταν ο λόγος της παραίτησης του.

«Ο εν λόγω κύριος (ο Πάνος Καμμένος) διατεινόταν παντού ότι η συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί μια προσωπική πρωτοβουλία του Κοτζιά και πως δεν πρόκειται να εφαρμοστεί. Αυτά έβγαινε και έλεγε έξω. Ότι δήθεν ο ΥΠ.ΕΞ., δηλαδή εγώ, κινούμαι μόνος μου και πως το Υπουργικό Συμβούλιο έχε άγνοια. Ο εν λόγω κύριος είπε πολλά. Και τι δεν είπε, δηλαδή. Είπε για μυστικά κονδύλια. Είπε ακόμα ότι ο Σόρος χρηματοδοτεί την κυβέρνηση για να αγοράσει ξένους.

Τα είπε αυτά στο Υπουργικό Συμβούλιο. Και ξέρετε κάτι; Ουδείς, μα ουδείς απάντησε, πλην εμού. Κανείς άλλος στο Υπουργικό Συμβούλιο δε μίλησε, ούτε ο πρωθυπουργός. Εγώ είπα ένα απλό πράγμα: Ότι σε μια κυβέρνηση που ανέχεται να παραβιάζεται η πολιτική της και να πέφτουν και πάνω στην παραβίαση της πολιτικής τόνοι λάσπης, εγώ προσωπικά δεν μπορώ να συνεχίσω να είμαι μέλος της κυβέρνησης αυτής».

«Έφυγα ευτυχισμένος»

Επανέλαβε πως κάποιοι τον κατηγόρησαν ότι βάζει το «εγώ» πάνω από το «εμείς», τονίζοντας πως οι περισσότεροι από αυτούς δεν μπορούν να καταλάβουν την ζημιά που γίνεται όταν ένας υπουργός Εθνικής Άμυνας κρατά διαφορετική στάση από την κυβέρνηση και τον υπουργό Εξωτερικών, ενώ δήλωσε ότι από την κυβέρνηση έπρεπε να έχει αποχωρήσει ο Π. Καμμένος.

«Θέτω ένα ερώτημα απλό: Όταν παραβιάζεται η γραμμή της κυβέρνησης για τη συμφωνία των Πρεσπών είναι προσωπικό θέμα μου ή είναι θέμα του Υπουργικού Συμβουλίου; Εδώ, σκεφτείτε, ότι κάποιοι είπαν ότι έβαλα το “εγώ” πάνω από το “εμείς”. Οι περισσότεροι βέβαια δεν έχουν πείρα για το τι σημαίνει να λέει άλλα η κυβέρνηση και ο υπουργός Εξωτερικών και άλλα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Το κανονικό ήταν να φύγει αυτός που λέει άλλα από την κυβέρνηση. Εγώ πάντως, να ξέρετε, έφυγα ευτυχισμένος από το υπουργείο Εξωτερικών. Την ημέρα που έφυγα, το κοινοβούλιο της γειτονικής μας χώρας ψήφιζε τη συμφωνία των Πρεσπών. Παράλληλα, πήρα την άδεια από τον πρωθυπουργό να βγούμε και να πούμε για τα Προεδρικά Διατάγματα αναφορικά με την αιγιαλίτιδα ζώνη. Λοιπόν, μπορεί να αποχωρήσει πιο ευτυχισμένος ένας υπουργός Εξωτερικών;».

«Η επιστολή απευθυνόταν στον πρωθυπουργό»

Αναφερόμενος στην υπόθεση της επιστολής παραίτησης του, δήλωσε ότι είχε συμφωνήσει με τον Αλέξη Τσίπρα να μην δημοσιοποιηθεί, παρά το ότι προ ημερών είχε καλέσει την κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει τα όσα αναφέρει η επιστολή.

«Για λόγους ευθύνης δε θα πω αυτά που είπα στο Υπουργικό Συμβούλιο. Θα μπορούσα, ξέρετε, να πω και αυτά που γράφω στην επιστολή μου στον πρωθυπουργό. Δεν είναι ντροπή! Άλλωστε, αυτά που πιστεύω έγραψα στην επιστολή. Η επιστολή όμως απευθυνόταν στον πρωθυπουργό της χώρας. Δεν ήταν για να δοθεί στη δημοσιότητα. Κρατήσαμε από ένα αντίγραφο εγώ και ο πρωθυπουργός, και συμφωνήσαμε να μην τη δώσουμε στη δημοσιότητα».      


Ανοικτό το ενδεχόμενο αυτόνομης καθόδου του «Πράττω»

Ο Ν. Κοτζιάς μίλησε και στο TV CRETA, όπου ανέφερε ότι είναι ανοικτό το ενδεχόμενο καθόδου της κίνησης «Πράττω» στις εθνικές εκλογές λέγοντας «σήμερα όχι, για αύριο, ρωτήστε με αύριο», ενώ για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές τονίζει πως ήδη κινείται για την επιλογή υποψηφίων σε όλη την Ελλάδα.

Για το θέμα της αιγιαλίτιδας ζώνης δήλωσε πως εκείνος απλά ετοίμασε τα Προεδρικά Διατάγματα και δεν υλοποίησε την επέκταση. Για το «βιαστικό» της ανακοίνωσης απαντά πως δεν χρειαζόταν να ενημερωθεί η Βουλή και πως οι πολιτικοί αρχηγοί θα ενημερωθούν όταν έρθει η ώρα. Σχετικά με τα όσα λέγονται για εκβιασμούς του Π. Καμμένου, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ««για να μπορεί κάποιος να εκβιαστεί πρέπει και να υφίσταται τον εκβιασμό».