Σύμφωνα με το κρατικό δίκτυο της Αυστρίας ORF, το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την Τετάρτη προβλέπει την σύμπραξη 21 ταμείων κοινωνικής σε πέντε, παρότι εκφράστηκαν αντιδράσεις σωματείων και φορέων, ενώ υπήρξαν και αμφιβολίες για τη συνταγματικότητά του.
 
Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε περιλαμβάνει και «ρύθμιση» των κοινωνικών επιδομάτων για τους Ευρωπαίους πολίτες, η οποία προβλέπει ότι ενώ οι Ευρωπαίοι που εργάζονται στην Αυστρία θα καταβάλουν στα ταμεία εισφορές ισοσκελισμένες με αυτές των Αυστριακών, θα παίρνουν μόνο τα αντίστοιχα επιδόματα που προβλέπονται στις χώρες προέλευσής τους, εφόσον τα παιδιά και οι οικογένειές τους διαμένουν εκεί.
 
Ουσιαστικά, αυτό σημαίνει πως ένας εργάτης από την Ελλάδα, του οποίου τα παιδιά ζουν στην Ελλάδα, παρότι θα καταβάλει ίδιες εισφορές με τον Αυστριακό συνάδελφό του, θα παίρνει μόνο το επίδομα τέκνου για το παιδί του που θα έπαιρνε στην Ελλάδα, δηλαδή τίποτα.
 
Αντίστοιχα, το νομοσχέδιο που θα ισχύσει από το 2019, προβλέπει την αύξηση των επιδομάτων για Ελβετούς, Σκανδιναβούς και άλλους. Η ακροδεξιά κυβέρνηση έχει επανειλημμένα στοχοποιήσει εργάτες από την Ανατολική και Νότια Ευρώπη. Σημειώνεται πως, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία,  το 2018 κατοικούν στην Αυστρία 703.280 Ευρωπαίοι πολίτες.