Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN, την Τετάρτη ο πρίγκιπας της Σ. Αραβίας  παραδέχτηκε ότι ο θάνατος του Κασόγκι οφείλεται σε προμελετημένη δολοφονία και όχι σε «αψιμαχία» που είχε με κάποιους μέσα στην πρεσβεία της Σ. Αραβίας στην πρεσβεία της Κωνσταντινούπολης.

Ο μπιν Σαλμάν έκανε λόγο για «στυγερό» έγκλημα που έχει προκαλέσει πόνο σε όλο τον πλανήτη. «Ήταν ένα ιδιαίτερο επώδυνο περιστατικό για τους Σαουδάραβες και για ολόκληρο τον πλανήτη. Ήταν αχρείαστο. Η Σαουδική Αραβία θα πράξει όλες τις απαραίτητες νόμιμες ενέργειες για να υπάρξουν αποτελέσματα στην έρευνα, αλλά και για οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη όσοι ευθύνονται για αυτό το στυγερό έγκλημα», ανέφερε ο πρίγκιπας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ενέργειας της Σ. Αραβίας Khalid Al Falih, στάθηκε στον αντίκτυπο που είχε η δολοφονία στις σχέσεις με τις ΗΠΑ. «Δεν είναι απλά περιστατικό θανάτου, πρόκειται για δολοφονία. Το παραδεχόμαστε και το χειριζόμαστε ως τέτοιο με διαφανείς διαδικασίες, προκειμένου να δείξουμε στους φίλους και συμμάχους μας στις ΗΠΑ, ότι το Βασίλειο είναι δυσαρεστημένο με αυτή την εξέλιξη, όπως όλοι οι άλλοι. Στην πραγματικότητα, είμαστε πιο δυστυχισμένοι γιατί αυτό αμαύρωσε την εικόνα μας».

Ο παράγοντας Τραμπ

H αντίδραση του Ριάντ ήρθε λίγες ώρες μετά από συνέντευξη που είχε παραχωρήσει ο Τραμπ, τονίζοντας πως δεν αποκλείεται να υπάρχει εμπλοκή του πρίγκιπα της Σ. Αραβίας στην δολοφονία του Κασόγκι.  «Αυτή τη στιγμή ο πρίγκιπας είναι που χειρίζεται τα πράγματα εκεί, οπότε σε περίπτωση που υπάρχει εμπλεκόμενος από την ηγεσία, αυτός θα ήταν ο πρίγκιπας. Η πρώτη μου ερώτηση προς αυτόν ήταν για το αν ήξερε κάτι σχετικά με την υπόθεση και μου απάντησε αρνητικά. Τον ρώτησα αν ξέρει από πού ξεκίνησαν οι σχεδιασμοί και μου απάντησε πως ξεκίνησε από κατώτερα επίπεδα». Ερωτηθείς για το αν τον πιστεύει, ο Τραμπ απάντησε «θα ήθελα πολύ να τον πιστέψω».

Ωστόσο, ούτε ο Τραμπ έχει κρατήσει σταθερή θέση στην υπόθεση. Στην αρχική ανακοίνωση της Σ. Αραβίας περί αψιμαχίας που οδήγησε στον θάνατο του Κασόγκι, ο Τραμπ είχε δηλώσει ικανοποιημένος. «Φυσικά και το δέχομαι. Είναι νωρίς βέβαια, καθώς δεν έχουμε ολοκληρώσει ακόμα τις έρευνες μας, αλλά νομίζω ότι είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα. Είναι ένα μεγάλο βήμα. Είναι το πρώτο μόνο βήμα, αλλά είναι μεγάλο βήμα», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά». Η αλλαγή πλεύσης του Τραμπ φαίνεται πως είναι αποτέλεσμα μεγάλων πιέσεων που του ασκήθηκαν στις ΗΠΑ.