Τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού της Ιταλίας δείχνουν να κρατούν διαφορετική στάση σχετικά με την κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε Ρώμη και Βρυξέλλες, μετά την απόφαση της Κομισιόν να απορρίψει το προσχέδιο του ιταλικού κρατικού προϋπολογισμού για το 2019.

Ο ηγέτης των Πέντε Αστέρων και υπουργός Εργασίας, Λουίτζι Ντι Μάιο κρατά χαμηλούς τόνους και τονίζει ότι δεν ευσταθούν οι φόβοι των αγορών για έξοδο της Ιταλίας από την Ευρωζώνη. «Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ντράγκι ξέρει ότι το πρόβλημα του σπρεντ δεν συνδέεται με τον προϋπολογισμό, αλλά με τον φόβο των αγορών ότι η Ιταλία μπορεί να βγει από το Ευρώ. Αυτό λύνεται εύκολα, από την στιγμή που στο κυβερνητικό μας συμβόλαιο με την Λέγκα γράψαμε ξεκάθαρα ότι δεν θέλουμε να βγούμε από το Ευρώ».

Από την πλευρά του, ο Μ. Σαλβίνι δήλωσε σε ιταλούς δημοσιογράφους ότι  δεν τίθεται ζήτημα αλλαγής του σχεδίου του προϋπολογισμού. «Ο προϋπολογισμός δεν αλλάζει, μην μου κάνετε κάθε μέρα την ίδια ερώτηση», ανέφερε ο Σαλβίνι και πρόσθεσε ότι «επιθυμώ και εγώ συμφωνία αλλά βάσει των θέσεών μας». Υπενθυμίζεται ότι μετά την απόφαση της Κομισιόν, ο Σαλβίνι είχε δηλώσει ότι «οι τακτικές των Βρυξελλών δεν πιάνουν σε εμάς».

Νωρίτερα, ο Μ. Ντράγκι είχε εκφράσει την πεποίθηση του ότι θα υπάρξει τελικά συμφωνία ανάμεσα στην Κομισιόν και τη Ρώμη, επισημαίνοντας ότι οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, αλλά και το κόστος δανεισμού για νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην Ιταλία ήδη ανεβαίνει.

Δήλωσε αισιόδοξος ότι θα βρεθεί λύση ανάμεσα στις δύο πλευρές, αν και πρόσθεσε πως δεν έχει κρυστάλλινη σφαίρα για να μπορεί να δει στο μέλλον και να γνωρίζει την κατάληξη που θα έχει η υπόθεση. Ερωτηθείς για το αν η ΕΚΤ θα δεχθεί πιέσεις για να στηρίξει την Ιταλία, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει κανένας τέτοιος κίνδυνος. «Η ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας είναι δεδομένη, η αποστολή δεν είναι καλύπτει δημοσιονομικά ελλείμματα».