Το καραβάνι των μεταναστών ξεκίνησε από την Ονδούρα στις 13 Οκτωβρίου με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων, αποφασισμένων να φτάσουν στις ΗΠΑ και να περάσουν στη χώρα, σε κόντρα στις αναφοράς του Ντ. Τραμπ πως θα τους εμποδίσει να μπουν στις ΗΠΑ. Σκοπός των ανθρώπων αυτών να ξεφύγουν από την έντονη φτώχεια και τη σκληρή βία που επικρατεί στην Ονδούρα, με αρκετές συμμορίες να νέμονται τη χώρα, ενώ αποτελεί ένα από τα κράτη με πολύ υψηλό ποσοστό ανθρωποκτονιών.

Ο Ντ. Τραμπ έχει από τις προηγούμενες ημέρες εκφράσει την αποφασιστικότητά του να τους εμποδίσει να περάσουν στις ΗΠΑ, ενώ ο αντιπρόεδρος, Μάικ Πενς, κατηγόρησε την Βενεζουέλα πως βρίσκεται πίσω από την πρωτοβουλία του.

«Βγάζω τον στρατό για αυτή την Εθνική Κατάσταση Εκτάκτου Ανάγκης. Θα ανακοπούν», έγραψε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στο Twitter, και όπως έγινε γνωστό το βράδυ της Πέμπτης, έδωσε εντολή στον υπουργό Άμυνας, Τζέιμς Μάτις να υπογράψει διαταγή για την αποστολή εκατοντάδων στρατιωτών «να συμβάλουν» στη φύλαξη των συνόρων, στο πλευρό τουλάχιστον 2.100 εφέδρων της Εθνοφρουράς. Ο Τραμπ έχει υποστηρίξει πως μεταξύ των μεταναστών βρίσκονται επικίνδυνα μέλη συμμοριών.

«Το υπουργείο Άμυνας συνεχίζει να παρακολουθεί τα γεγονότα κατά μήκος των νοτιοδυτικών συνόρων των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του μεταναστευτικού καραβανιού που κατευθύνεται προς τον Βορρά, μέσω του Μεξικό» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Μπιλ Σπικς.

Ο αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς υποστήριξε την Τρίτη ότι οργανώσεις «της αριστεράς» της Ονδούρας, οι οποίες χρηματοδοτούνται «από τη Βενεζουέλα», βρίσκονται πίσω από το καραβάνι περίπου 7.000 μεταναστών από κράτη της κεντρικής Αμερικής το οποίο κινείται προς τις ΗΠΑ. Ο Πενς τόνισε πως κατά τη διάρκεια συνδιάλεξής του με τον δεξιό πρόεδρο της Ονδούρας Χουάν Ορλάντο Ερνάντες, ο τελευταίος τον ενημέρωσε πως το καραβάνι των μεταναστών «οργανώθηκε από κινήματα της αριστεράς στην Ονδούρα, με χρηματοδότηση από τη Βενεζουέλα».

Το «καραβάνι» στάλθηκε «προς τον Βορρά για να αμφισβητήσει την εθνική μας κυριαρχία», υποστήριξε ο Πενς, για να λάβει την πληρωμένη απάντηση του Νικολάς Μαδούρο που τον χαρακτήρισε «τρελό» και «εξτρεμιστή». Με τις ενδιάμεσες εκλογές να πλησιάζουν, το ζήτημα των μεταναστών έχει βρεθεί στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης.

Το ρεπορτάζ του Democray Now για το καραβάνι μεταναστών: