Σε ανακοίνωσή τους, που υπογράφουν η Ενωτική Πρωτοβουλία ΣΑΦ – ΚΑΡΦΙ -εαακ και η Αριστερή Ενότητα Φιλοσοφικής, κάνουν λόγο για «φανταστικές πηγές προβλημάτων» στις σχολές, καταγγέλλοντας πως η Κοσμητεία και οι Πρυτανικές Αρχές της Φιλοσοφικής στρέφονται κατά φοιτητών τους, με την αγαστή στήριξη «security» με παρουσιαστικό κοινών ποινικών – μπράβων, δίνοντας μεταξύ άλλων, πάτημα στους ναζί της ΕΣΑ να εμφανιστούν στους χώρους της σχολής.

Οι φοιτητές υπογραμμίζουν πως οι αρχές χρησιμοποιούν τον Ρουβίκωνα για να εκτρέψουν τη συζήτηση από τα πραγματικά προβλήματα, σημειώνοντας πως οι φοιτητές που συμμετέχουν σε αυτόν επέλεξαν απλά να ανοίξουν ένα στέκι σε χώρο που είχε σταματήσει να χρησιμοποιεί παλιότερη αναρχική συλλογικότητα, με εντελώς ειρηνικό τρόπο.

«Το προς ψήφιση νομοσχέδιο μετατρέπει το ΕΚΠΑ σε ένα αγοραίο ίδρυμα κατάρτισης μελλοντικών φθηνών εργαζόμενων-ανέργων, ενώ η επιδιωκόμενη διάσπαση του ΦΠΨ, αποτελεί την ταφόπλακα σε ένα τμήμα και μία κατηγορία αποφοίτων, αλλά και κομμάτι του δρόμου για την απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας από τα πτυχία των καθηγητικών σχολών. Αυτά είναι τα πραγματικά μας προβλήματα, απέναντι σε αυτά παλεύουμε και ακριβώς για να μπορούμε να παλεύουμε δε δεχόμαστε εισαγγελείς και διοικήσεις να καταπατούν το άσυλο» αναφέρουν, μεταξύ άλλων.

«Τα όργανα του ΕΚΠΑ δεν μπορούν να κρύβονται πίσω από φανταστικούς κινδύνους, τη στιγμή που είναι συνυπεύθυνα για την υπονόμευση των σπουδών και των δικαιωμάτων μας με το να συναινούν στο νέο νομοσχέδιο για το ΕΚΠΑ και το ΦΠΨ» καταλήγει η ανακοίνωση, καλώντας στη Γενική Συνέλευση του Φοιτητικού Συλλόγου, την προσεχή Τετάρτη 31/10 στις
12.00 στην αιθ. 313.

Διαβάστε την ανακοίνωση για τα πρόσφατα γεγονότα στη Φιλοσοφική:

Το τελευταίο διάστημα, ως φοιτητές/ριες δεχόμαστε επάλληλα πλήγματα από τα νομοθετήματα του Υπ. Παιδείας, από τα μνημονιακά μέτρα, την κυβέρνηση και τις ευρωπαϊκές επιταγές, αλλά και από τις ίδιες τις επιλογές των διοκήσεων του Πανεπιστημίου. Τα επαγγελματικά δικαιώματα αποσπώνται εντέχνως από τα πτυχία μας, το επισφαλές εργασιακό μας μέλλον προνομιμοποιείται, ενώ και το δημόσιο σχολείο συντρίβεται από τη λιτότητα, με θύματα τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και όσους προσδοκούν κάποια στιγμή να εργαστούν σε αυτό και να το υπηρετήσουν. Την ίδια στιγμή, οι σχολές στενάζουν από την υποχρηματοδότηση, με τυπικό παράδειγμα τη Φιλοσοφική, που τα ταβάνια στάζουν όταν βρέχει, που καθαρίζεται από ελάχιστο και κακοπληρωμένο προσωπικό και που η δυσωδία από τους τόνους σκουπιδιών που γέμισε η σχολή πριν λίγα χρόνια -χάρη στη διοίκηση του πανεπιστημίου και τους εργολάβους- κινείται ακόμα στον αέρα.

Ποιός φταίει για όλα τα παραπάνω; Τα ΜΜΕ απαντούν «χάος», «ανομία», «άσυλο» δημιουργώντας βολικές φανταστικές πηγές των προβλημάτων των σχολών, αλλά και φανταστικούς κινδύνους από τους οποίους η κοινωνία και η ακαδημαϊκή κοινότητα πρέπει να προστατευτούν. Και όπου προστασία, εννοείται αστυνόμευση της πράξης και της σκέψης, καταστολή, περαιτέρω εκφοβισμός και εκβιασμός «να σκάσουμε και να κολυμπήσουμε» στο «μνημονιακό κεκτημένο».

Η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής επέλεξε να μπει σε αυτόν το χορό και να χρησιμοποιήσει τις ίδιες έννοιες, όταν φοιτητές του Ρουβίκωνα (-συλλογικότητα με τη λογική της οποίας για το κίνημα μπορεί να διαφωνούμε πολύ-) επέλεξαν απλά να ανοίξουν ένα στέκι, που για να λέμε την αλήθεια, παρόλη την προβολή που υπήρξε, έγινε εντελώς ειρηνικά σε χώρο που είχε σταματήσει να χρησιμοποιεί μια παλιότερη αναρχική συλλογικότητα. Η Κοσμητεία της σχολής όχι μόνο έσπευσε να καταδικάσει το γεγονός, αλλά δεν έμεινε μόνο εκεί.

Στις 17/10, η «κινηματική» επιλογή της Κοσμητείας Φιλοσοφικής για αποκλεισμό της εν λόγω αίθουσας είχε ως αποτέλεσμα ένα εξευτελιστικό σκηνικό με καθηγητές της σχολής μας να
αντιπαρατίθενται με τους συγκεκριμένους φοιτητές για διάστημα τριών ωρών δημιουργώντας πανικό, που μόνο σε ίδρυμα που θέλει να διασφαλίσει «εύρυθμη λειτουργία» δεν συνάδει.

Κερασάκι στην τούρτα αποτέλεσε μάλιστα, η παρουσία προσωπικού «security» (με παρουσιαστικό κοινών ποινικών – μπράβων), οι οποίοι αφότου αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από την κατακραυγή παρευρισκόμενων φοιτητών/ριών, προέβησαν σε απειλές ενάντια σε μέλη του Φοιτ. Συλλόγου.

Το κλείσιμο ωστόσο της Φιλοσοφικής (-lock out) από την Κοσμητεία και τις Πρυτανικές Αρχές του ΕΚΠΑ στις 18/10 «για τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας» της ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Με αυτή της την επιλογή, η διοίκηση κλιμάκωσε την ένταση και δημιούργησε εντυπώσεις στην κοινωνία και προσδοκίες στους αντιδραστικούς κύκλους και στα ΜΜΕ.

Αυτή η διολίσθηση της διοίκησης στην τρομοϋστερία και στο διάλογο με ακραιφνείς, αντιδραστικές απόψεις είναι που έκανε και την ναζιστική ομαδοποίηση ΕΣΑ, να θεωρήσει πως έχει πολιτικό χώρο και πάτημα, ώστε να γεμίσει με σβάστικες το χώρο της Φιλοσοφικής. Ακόμη μεγαλύτερη διολίσθηση δε, αποτέλεσε η σχετική ανακοίνωση της Κοσμητείας, που σχεδόν εξίσωσε αναρχικούς φοιτητές και ναζί, σαν να μην γνωρίζει τι συμβολίζει ο αγκυλωτός σταυρός στην παγκόσμια και ελληνική ιστορία ή την εμπλοκή της εν λόγω ομαδοποίησης στο ζήτημα του θανάτου του Ζ. Κωστόπουλου, πριν λίγες βδομάδες.

Εδώ προστίθεται πλέον η απόφαση της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για διενέργεια εισαγγελικής έρευνας για τυχόν, «αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα, όπως για παράδειγμα, εκείνο της διατάραξης κοινής ειρήνης που μεταφράζεται σε παραβίαση της πανεπιστημιακής τάξης» στη Φιλοσοφική. Έρευνα τόσο γενική όσο και βολική για να τροφοδοτηθεί η συζήτηση περί κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου και να βγει στο προσκήνιο το ασφυκτικό για τη νεολαία δίπολο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν είναι τυχαία και η συνάντηση μεταξύ της κας. Καραμαλέγκου και των πρυτανικών αρχών του ΕΚΠΑ με αντιπροσωπεία της ΝΔ που έλαβε χώρα στις 19/10 και ό,τι ακολούθησε.

Στις 24/10, μία κίνηση καθηγητών, επέλεξε να συνεχίσει το επικοινωνιακό σόου συναθροιζόμενη έξω από τη σχολή προσκαλώντας παράλληλα φοιτητές και φοιτήτριες να «σταθούν στο πλάι τους», καθώς πόζαραν μπροστά στα προσκεκλημένα ΜΜΕ. Προσπάθησαν έτσι να δημιουργήσουν μία μιντιακή ομοβροντία από κοινού και με το ταυτόχρονο κλείσιμο (-lock-out) της ΑΣΟΕΕ. Δημιουργείται συντονισμένα λοιπόν κλίμα από μία σειρά διοικήσεων και καθηγητών, την ακριβώς επόμενη της συνάντησης Πανεπιστημιακών με τον Κ.Μητσοτάκη στο ΙΜΕ στις 23/10.

Η ΝΔ σήμερα προτείνει ξεδιάντροπα την κατάργησή του ασύλου, ενώ και η κυβέρνηση απαντά με το περίφημο πόρισμα Παρασκευόπουλου, που και αυτό επιχειρεί να απονομιμοποιήσει το άσυλο (πχ τοποθετείται εναντίον χώρων όπως είναι τα αυτοδιαχειριζόμενα κυλικεία), αφήνει ανοικτή τη δυνατότητα για αστυνομική επέμβαση ακόμα και για πλημμελήματα και συνταυτίζει μορφές της συνδικαλιστικής δράσης με την ανομία. Διαχρονικά άλλωστε, το άσυλο βρίσκεται στο στόχαστρο εκείνων που θέλουν πανεπιστήμια χωρίς ζωντανή διάδραση μεταξύ των φοιτητών, αφού σχετίζεται με ένα πανεπιστήμιο ελεύθερο, χώρο διακίνησης ιδεών και πολιτικής ζύμωσης, χώρο όπου οι φοιτητές/τριες αποφασίζουν και διεκδικούν συλλογικά για τα προβλήματα τους.

Τα ουσιαστικά προβλήματα των φοιτητών/ριών δεν έχουν καμία σχέση με το κλίμα υστερίας που διαμορφώθηκε τις τελευταίες μέρες. Τις ημέρες αυτές, κορυφώνεται η συζήτηση για το νομοσχέδιο για το ΕΚΠΑ που μπαίνει στην τελική ευθεία για να ψηφιστεί και ενώ καλούνται και εξελίσσονται διαδικασίες των Φοιτητικών Συλλόγων και κλιμάκωση του αγώνα τους για τα συγκεκριμένα ζητήματα (όπως η συνέλευση για τη διάσπαση του ΦΠΨ, που δεν διεξήχθη την ημέρα που έκλεισε η Φιλοσοφική από την Κοσμητεία). Μας είναι λοιπόν σαφές πως αυτές οι κινήσεις των διοικήσεων εξυπηρετούν και στο να τραβηχτούν τα βλέμματα από τα ζητήματα αυτά. Και στη Σύγκλητο του ΕΚΠΑ άλλωστε, το τελευταίο διάστημα έχουν αφήσει στην άκρη κάθε πρόσχημα διαλόγου, εφόσον επιθυμούν διακαώς τη συγχώνευση του ΤΕΙ Χαλκίδας και τη δημιουργία προγραμμάτων επανακατάρτισης.

Το προς ψήφιση νομοσχέδιο μετατρέπει το ΕΚΠΑ σε ένα αγοραίο ίδρυμα κατάρτισης μελλοντικών φθηνών εργαζόμενων-ανέργων, ενώ η επιδιωκόμενη διάσπαση του ΦΠΨ, αποτελεί την ταφόπλακα σε ένα τμήμα και μία κατηγορία αποφοίτων, αλλά και κομμάτι του δρόμου για την απόσπαση της παιδαγωγικής επάρκειας από τα πτυχία των καθηγητικών σχολών. Αυτά είναι τα πραγματικά μας προβλήματα, απέναντι σε αυτά παλεύουμε και ακριβώς για να μπορούμε να παλεύουμε δε δεχόμαστε εισαγγελείς και διοικήσεις να καταπατούν το άσυλο.

  • Το τι χωράει και τι όχι στο άσυλο δεν το επιλέγουν οι διοικήσεις και οι εισαγγελείς, αλλά οι
  • φοιτητές/ριες και τα δημοκρατικά όργανά τους.
  • Αυτοί που πραγματικά δεν χωρούν πουθενά είναι οι μισάνθρωποι ναζί.
  • Η διοικήσεις δεν μπορούν να δημιουργούν υστερία για ό,τι τις βολεύει και να διενεργούν lockout.
  • Τα όργανα του ΕΚΠΑ δεν μπορούν να κρύβονται πίσω από φανταστικούς κινδύνους, τη στιγμή που είναι συνυπεύθυνα για την υπονόμευση των σπουδών και των δικαιωμάτων μας με το να συναινούν στο νέο νομοσχέδιο για το ΕΚΠΑ και το ΦΠΨ.
  • Να μην κατατεθεί προς ψήφιση το νομοσχέδιο.
  • Όλες και όλοι στη Γενική Συνέλευση του Φοιτ. Συλλόγου, Τετάρτη 31/10 στις 12.00 στην αιθ. 313.


Ενωτική Πρωτοβουλία ΣΑΦ – ΚΑΡΦΙ -εαακ
Αρ.Εν. Φιλοσοφικής