Απαντώντας στα αιτήματα όσων ζητούν να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τη δίκη της Χρυσής Αυγής, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων επισημαίνει πως δεν είναι δική τους ευθύνη, καθώς το πρόβλημα της καθυστέρησης οφείλεται στο ότι δεν υπάρχει η ειδική αίθουσα που απαιτείται ώστε να συνεδριάζει το Δικαστήριο παραπάνω από 10 φορές τη μέρα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Καθώς πληθαίνουν οι ανακοινώσεις με αίτημα την επιτάχυνση της δίκης της Χρυσής Αυγής, επιρρίπτοντας μάλιστα ορισμένες φορές τις ευθύνες της καθυστέρησης στο Δικαστήριο, οφείλουμε να παραθέσουμε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία για την αποκατάσταση της αλήθειας και για να μη μένουν αμφιβολίες για τις πραγματικές αιτίες της καθυστέρησης: Στη δίκη αυτή, η οποία μέχρι σήμερα έχει διαρκέσει 3,5 χρόνια και έχουν διεξαχθεί 283 συνεδριάσεις, υπάρχουν 68 κατηγορούμενοι, έχει ολοκληρωθεί η εξέταση 150 μαρτύρων κατηγορίας, υπολογίζονται σε 230 οι μάρτυρες υπεράσπισης, έχει προχωρήσει η ανάγνωση εγγράφων σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή που υπερβαίνουν τις 50.000 σελίδες, ενώ παρίστανται 125 συνήγοροι υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής.

Μέχρι και σήμερα το Δικαστήριο συνεδριάζει 10 φορές το μήνα και τούτο διότι δεν υπάρχει ειδική αίθουσα για να διεξάγεται η διαδικασία σε πιο τακτική βάση. Οι δικαστές και εισαγγελείς της συγκεκριμένης δίκης εργάζονται με μεγάλη ευσυνειδησία, δικάζουν με βάση το Σύνταγμα και τους θεσπισμένους νόμους και τηρώντας τις αρχές της δίκαιης δίκης. Επιδίωξη όλων είναι να περαιώνονται οι δίκες μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα με την τήρηση όλων των δικονομικών κανόνων και αυτό είναι εφικτό μόνο όταν υπάρχουν οι αναγκαίες προϋποθέσεις».

Υπενθυμίζεται ότι οι δικηγόροι της Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής κατέθεσαν προ ημερών υπόμνημα, με την οποία ζητούν την επιτάχυνση της δίκης με την αποκλειστική της διεξαγωγή στο Εφετείο Αθηνών καθώς και η απαλλαγή των μελών της σύνθεσης του δικαστηρίου από άλλα καθήκοντα.

Διάβημα της ΚΕΕΡΦΑ προς τον Μ. Καλογήρου

Η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) ζητά την επιτάχυνση της δίκης, μέσω διαβήματος προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Μιχάλη Καλογήρου.

Διάβημα προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης για την επιτάχυνση της δίκης της Χρυσής Αυγής,

Δευτέρα 29 Οκτώβρη, 3μμ,  Μεσογείων 96

Υποστηρίζουμε τις διεκδικήσεις των συνηγόρων της πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής όπως δημοσιοποιήθηκαν με σχετικό υπόμνημα.

Προκειμένου να αποτραπεί η καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της δίκης της Χρυσής Αυγής είναι αναγκαίο να υπάρξουν μέτρα διευκόλυνσης της διεξαγωγής της. Με αυτό το τρόπο θα ακυρωθεί η τακτική κωλυσιεργίας και εκφυλισμού που επιχειρεί να επιβάλει στη δίκη η Χρυσή Αυγή.

Απαιτείται η επιτάχυνση της διεξαγωγής της δίκης καθώς είναι εφικτό σε αυτή τη  φάση όπου αναγιγνώσκονται έγγραφα.

Η επιτάχυνση δεν μπορεί να επιτευχθεί με συνέχιση της διεξαγωγής της δίκης στον Κορυδαλλό και χωρίς απαλλαγή των μελών της σύνθεσης από άλλες υπηρεσίες., αλλά μόνο  :

1. Με αποκλειστική απασχόληση των δικαστών και όχι μονάχα προέδρου και εισαγγελέα, για τη συγκεκριμένη δίκη.

2.Με αποκλειστική διεξαγωγή των συνεδριάσεων του δικαστηρίου στο μόνο Εφετείο και όχι στον Κορυδαλλό ή οπουδήποτε αλλού.

3. Με εντατικοποίηση των δικασίμων με καθημερινές συνεδριάσεις. Από 8-10 το τελευταίο διάστημα μπορούν να γίνουν 15 το μήνα.

4. Με διάθεση όλων των απαιτούμενων τεχνικών μέσων για να διεκπεραιώσει το έργο του το δικαστήριο.

Καλούμε τον υπουργό Δικαιοσύνης σε συνάντηση ώστε να δοθεί λύση.

Κώστας Μανταίος,πρόεδρος,ΣΦΕΑ-Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντίστασης 1967-74

Ρέα Γαλανάκη, συγγραφέας

Λεωνίδας Κοντουδάκης, αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας Γρηγόρη Λαμπράκη

Δημήτρης Ζώτος, δικηγόρος

Προκόπης Παπαστράτης, πανεπιστημιακός

Μιχάλης Λυμπεράτος, πανεπιστημιακός

Νίκος Στραβελάκης, πανεπιστημιακός

Σταύρος Κασιμάτης, Δήμαρχος Κορυδαλλού

Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, συντονιστής ΚΕΕΡΦΑ

Κατερίνα Θωίδου, δημοτική σύμβουλος Νίκαιας-Ρέντη

Βασίλης Συλαϊδής, εκπρόσωπος Εργατικού Κέντρου Αθήνας

Κώστας Καταραχιάς, μέλος ΔΣ ΕΙΝΑΠ

Θανάσης Διαβολάκης, μέλος ΔΣ ΟΙΕΛΕ

Ναταλία Ρασούλη, μουσικός

Μαρία Κασκαρίκα, μητέρα φοιτητή Αλέξη Λάζαρη (δέχτηκε επίθεση έξω από κεντρικά Γραφεία ΧΑ)

΄Αννα Στάμου, Μουσουλμανική Ένωση Ελλάδος

Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος Πακιστανικής κοινόητας Ελλάδος η Ενότητα

Χρύσα Δουζένη, κίνημα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες

Γαβριήλ Κασιμάτης, μέλος ΔΣ ΠΟΣΠΕΡΤ