Σύμφωνα με «καλά πληροφορημένη πηγή της ευρωζώνης» που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, κατά τη χθεσινή συζήτηση για την Ελλάδα, το EWG ενημερώθηκε για την πρόθεση των ελληνικών αρχών να μην εφαρμόσουν την περαιτέρω περικοπή των συντάξεων κατά 1% που αποφασίστηκε το 2017 ως μέτρο «έκτακτης ανάγκης». Η Ελλάδα, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ επιχειρηματολόγησε ότι ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% θα εκπληρωθεί χωρίς τη νέα περικοπή, η οποία εάν εφαρμοστεί θα οδηγήσει σε περισσότερη ανισότητα.
 
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα κράτη-μέλη συμφώνησαν με την Ελλάδα στην ανάγκη για μέτρα ενίσχυσης της ανάπτυξης και ήταν «αρκετά θετικά» στη μη εφαρμογή της περικοπής. Ωστόσο, δεν λήφθηκε η τελική απόφαση, καθώς κάποια κράτη-μέλη της Ευρωζώνης θα πρέπει να λάβουν πρώτα την έγκριση των κοινοβουλίων τους. Το ζήτημα θα βρίσκεται στην ατζέντα του έκτακτου Eurogroup της 19ης Νοεμβρίου.
 
Την ίδια ώρα, αντίστοιχη αισιοδοξία μεταφέρει άλλη ανώνυμη πηγή, του υπουργείου Οικονομικών, στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, κάνοντας λόγο για «μεγάλα βήματα σύγκλισης Ελλάδας-Ευρωπαίων» κατά την αναλυτική συζήτηση του προϋπολογισμού στο χθεσινό Euro Working Group, στην οποία συμμετείχε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.
 
Όπως αναφέρεται, κατά την αναλυτική συζήτηση για τις συντάξεις, τον δημοσιονομικό χώρο και τα θετικά μέτρα που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση και αναμένεται να θεσπίσει εντός Νοεμβρίου, καταγράφηκαν μεγάλα βήματα σύγκλισης μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων. Η ίδια πηγή πληροφόρησης αναφέρει πως απομένουν «λίγες εκκρεμότητες», οι οποίες αναμένεται να διευθετηθούν έως τα μέσα του Νοεμβρίου. Επίσης, οι ίδιοι κύκλοι προσθέτουν ότι η Ελλάδα δεν θα είναι στην ατζέντα του επόμενου Eurogroup που συνέρχεται στις 5 Νοεμβρίου.