Όπως αναφέρουν πληροφορίες του πρακτορείου Anadolu, το τουρκικό ΥΠΕΞ  τονίζει πως δεν πρόκειται να δεχθεί συμβουλές από την Ελλάδα σχετικά με το διεθνές δίκαιο. «Σχετικά με την οριοθέτηση των περιοχών ναυτικής δικαιοδοσίας, η Τουρκία, όπως ίσχυε και πριν, θα συνεχίσει να ενεργεί σύμφωνα με δίκαιες αρχές και όλες τις σχετικές ειδικές περιστάσεις. Σε αυτό το πνεύμα, δεν υπάρχει κάποια συμβουλή που θα μπορούσαμε να δεχθούμε από την Ελλάδα σχετικά με τις τεχνικές οριοθέτησης στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».

Είχε προηγηθεί την Πέμπτη η τοποθέτηση του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας, για την ελληνική ΑΟΖ και το ενδεχόμενο δημιουργίας νέων αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στα ελληνικά νησιά. «Να μην υπάρξουν προκλήσεις και προβοκάτσιες. Απαιτούμε σεβασμό στις διεθνείς Συνθήκες», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο Χουλουσί Ακάρ.

«Να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο η Τουρκία»

Το υπουργείο Εξωτερικών απάντησε στον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας, τονίζοντας ότι η οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ στο σύνολό της, θα καθοριστεί βάσει του διεθνούς δικαίου και όχι βάσει των αυθαιρέτων θεωριών της Τουρκίας, καλώντας την άγκυρα να σεβαστεί τις αρχές του διεθνούς δικαίου. Σχετικά με το θέμα αποστρατικοποίησης, το ΥΠΕΞ αναφέρει ότι οι θέσεις της Ελλάδας απορρέουν αποκλειστικά από το διεθνές δίκαιο και τη Χάρτα του ΟΗΕ και δεν χωρούν καμία αμφισβήτηση.

«Η οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ στο σύνολό της, θα καθοριστεί βάσει του διεθνούς δικαίου και ασφαλώς όχι λαμβάνοντας υπόψη ανυπόστατες και αυθαίρετες θεωρίες που υιοθετεί η παραβάτις του διεθνούς δικαίου Τουρκία. Σε ό,τι αφορά ζητήματα αποστρατικοποίησης, οι γνωστές θέσεις της Ελλάδας απορρέουν αποκλειστικά από το διεθνές δίκαιο και τη Χάρτα του ΟΗΕ και δεν χωρούν καμία αμφισβήτηση.

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να παρασυρθεί σε πλειοδοσία επιθετικής ρητορικής. Καλούμε την γείτονα Τουρκία να συμπεριφερθεί με την προσήκουσα σοβαρότητα και προσήλωση στις αρχές του διεθνούς δικαίου και της Χάρτας των ΗΕ».

Τα καρφιά Τσαβούσογλου και η απάντηση του ΥΠΕΞ

Την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μελβούτ Τσαβούσογλου, αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Νίκου Κοτζιά για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο στα 12 μίλια, κάνοντας λόγο για λαϊκιστικές δηλώσεις από την Ελλάδα. Παράλληλα, τόνιζε πως η Τουρκία δεν πρόκειται ποτέ να επιτρέψει τέτοιου είδους πλάνα.

«Η Ελλάδα πολλές φορές κάνει παρόμοιες δηλώσεις. Εκεί προηγείται ο λαϊκισμός. Είμαστε υπέρ να τεθεί με ειρηνικό τρόπο το θέμα. Εμείς δίνουμε κατάλληλες απαντήσεις και τους βάζουμε στη θέση τους. Γνωρίζουν πολύ καλά οι Έλληνες ότι δεν θα επιτρέψουμε τέτοια απόφαση».

Το υπουργείο Εξωτερικών είχε απαντήσει στα όσα είπε ο Τσαβούσογλου, τονίζοντας πως η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα όποτε και όπως η ίδια κρίνει. Παράλληλα, είχε καλέσει την Άγκυρα να σταματήσει να απειλεί και να ερμηνεύει αυθαίρετα το διεθνές δίκαιο.

«Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης αποτελεί νόμιμο και αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδος, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η σχετική απόφαση για επέκταση εναπόκειται αποκλειστικά στην Ελλάδα, η οποία έχει το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα όποτε και όπως η ίδια κρίνει. Το δικαίωμα αυτό ισχύει απαρεγκλίτως και δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση ή υπό διαπραγμάτευση με τρίτους. Το αυτό ισχύει ασφαλώς για όλη την επικράτεια.

Αυθαίρετες ερμηνείες του διεθνούς δικαίου και απειλές βίας από την πλευρά της Τουρκίας, όπως και η αμφισβήτηση των νομίμων δικαιωμάτων της χώρας μας, ούτε αλλάζουν το γεγονός αυτό, αλλά ούτε συμβάλλουν στις σχέσεις καλής γειτονίας».