Σύμφωνα με πληροφορίες του Russia Today, στην τετραμερή διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη, οι ηγέτες της Ρωσίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Τουρκίας, κατέληξαν στο ότι θα πρέπει να μονιμοποιηθεί σε όλη τη χώρα η κατάπαυση πυρός που υφίσταται στην επαρχία της Ιντλίμπ, μετά τη συμφωνία που σύνηψαν Τουρκία και Ρωσία τον Σεπτέμβριο.

Υπενθυμίζεται ότι στις 17 Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και συμφώνησαν για τη δημιουργία μιας αποστρατικοποιημένης ουδέτερης ζώνης στην επαρχία Ιντλίμπ. Η ζώνη αυτή, που καλύπτει 15 με 20 χιλιόμετρα και έχει ως στόχο το διαχωρισμό των συριακών στρατευμάτων από τους τζιχαντιστές, που επιδιώκουν την πτώση του καθεστώτος Άσαντ. Η ζώνη φρουρείται από ρωσικά και τουρκικά στρατεύματα.  

Θέλουν αλλαγή Συντάγματος της Συρίας

Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν που δημοσιεύτηκε μετά την τετραμερή διάσκεψη, οι τέσσερις χώρες συμφώνησαν για τη σύσταση επιτροπής που θα αλλάξει το Σύνταγμα της Συρίας, πριν το τέλος του 2018. Υποστηρίζουν ότι άμεσος στόχος τους είναι η «ασφαλής επιστροφή» των προσφύγων στη Συρία και η άμεση παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όσες περιοχές υπάρχει ανάγκη στη Συρία.

Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η κυβέρνηση Πούτιν θα πρέπει να πιέσει τον Άσαντ για την επικράτηση της ειρήνης στην περιοχή. «Η Ρωσία και η Τουρκία έχουν συζητήσει μία συμφωνία που πρέπει να εφαρμοστεί αυστηρώς. Λάβαμε διαβεβαιώσεις. Όλοι, θα είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί ώστε να διασφαλίσουμε πως αυτές οι διαβεβαιώσεις εκπληρώνονται και η κατάπαυση πυρός είναι βιώσιμη. Στηριζόμαστε στη Ρωσία ώστε να ασκήσει πίεση στο καθεστώς της Συρίας».