Όπως μεταδίδει ο Guardian, η Α. Μέρκελ αποφάσισε ότι δεν πρόκειται να διεκδικήσει εκ νέου την ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών, παρά το ότι το καλοκαίρι είχε αναφέρει πως θα είναι υποψήφια για τελευταία φορά. Θα αποχωρήσει από την ηγεσία του κόμματος, την οποία κατέχει από το 2000.

Σημαντικό ρόλο στην απόφαση αυτή δείχνει να έχει παίξει ο καταποντισμός των κομμάτων του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού τις τελευταίες εβδομάδες σε Βαυαρία και Έσση. Συγκεκριμένα στις εκλογές στη Βαυαρία, οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) του υπουργού Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ, συγκέντρωσαν 37,3% , καταγράφοντας απώλειες 10,5 μονάδων σε σχέση με το 2013 και χάνοντας την αυτοδυναμία.

Ενδεικτικό του μεγέθους της αποτυχίας είναι ότι στις τελευταίες 13 εκλογές στη Βαυαρία, το CSU είχε κατακτήσει 12 φορές την αυτοδυναμία, ενώ φέτος έπεσε κάτω από το 40% για πρώτη φορά από το 1954. Στη Βαυαρία είχαν καταποντιστεί και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) συγκεντρώνοντας 9,5% και πέφτοντας κατά 10 μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του 2013.

Την χαριστική βολή έδωσε το αποτέλεσμα των εκλογών στο κρατίδιο της Έσσης την Κυριακή. Το CDU συγκέντρωσε ποσοστό 27%, ενώ το 2013 είχε συγκεντρώσει 38,3%. Βατερλό υπέστησαν και οι Σοσιαλδημοκράτες που συγκέντρωσαν 19,8%, σε σχέση με το 30,7% του 2013. 

Η «προφητεία» Σόιμπλε

Σημειώνεται ότι δύο μέρες πριν τις εκλογές στη Βαυαρία, ο πρόεδρος της γερμανικής Βουλής και πρώην υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είχε τονίσει ότι η καγκελάριος «δεν είναι πια αδιαμφισβήτητη» εντός των γερμανικών τειχών. Είχε εκτιμήσει ότι οι εκλογές σε Βαυαρία και Έσση «θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μεγάλες αλλαγές».

Η Μέρκελ είχε δηλώσει σο παρελθόν ότι η ηγεσία του CDU συνδέεται με τη θέση της καγκελαρίας, εφόσον το κόμμα βρίσκεται στην κυβέρνηση. Ωστόσο, κύκλοι της καγκελαρίας αναφέρουν πως η Μέρκελ δεν έχει θέση μέχρι στιγμής ζήτημα παραίτησης από την κυβέρνηση. Επικρατέστερη για την ηγεσία του κόμματος δείχνει να είναι η γενική γραμματέας Ανεγκρέτ Καρμπ Κάρενμπαουερ, που αποτελεί προστατευόμενη της Μέρκελ.