Όπως αναφέρεται στην έκθεση, ο Κύκλος Σχέσεων Κράτους – Πολίτη και ο Κύκλος Κοινωνικής Προστασίας του Συνηγόρου του Πολίτη δέχθηκαν και χειρίστηκαν πληθώρα αναφορών, με τις οποίες οι πολίτες κατήγγειλαν την κατάσχεση ποσών από τραπεζικούς λογαριασμούς που διατηρούσαν, λόγω χρεών προς το Δημόσιο (φορολογική διοίκηση), τους ΟΤΑ (τέλη, πρόστιμα ΚΟΚ κλπ), ή ΝΠΔΔ (ασφαλιστικές εισφορές φορέων κοινωνικής ασφάλισης).
 
Με τον αριθμό κατασχέσεων να αυξάνει χρόνο με το χρόνο από το 2015 μέχρι και σήμερα, αθροιστικά οι κατασχέσεις μέσα στην τελευταία τριετία αγγίζουν τα 4,8 εκατομμύρια.
 
«Οι κατασχέσεις εις χείρας τρίτων, ιδίως οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, αποτελούν την πλέον διαδεδομένη διαδικασία για την εξασφάλιση της είσπραξης των φορολογικών και ασφαλιστικών εσόδων. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ το 2015 η ΑΑΔΕ προέβη σε περίπου 650.000 κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, το 2016 ο αριθμός των κατασχέσεων διπλασιάστηκε, το 2017 οι κατασχέσεις υπερέβησαν τα 1,7 εκατομμύρια, ενώ έως τον Μάιο του 2018 οι συντελεσθείσες κατασχέσεις έχουν αγγίξει τα 1,2 εκατομμύρια» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση, ενώ «αντίστοιχη είναι και η εικόνα από το ΚΕΑΟ σε ό,τι αφορά κατασχέσεις λογαριασμών για την είσπραξη ασφαλιστικών εισφορών».
 
Στην έκθεση τονίζεται ότι «η διαρκής αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη φορολογική και την ασφαλιστική διοίκηση επαναφέρει περιοδικά την ανάγκη εξέτασης διαδικασιών για διακανονισμό ή ρύθμιση χρεών με παράλληλη πρόβλεψη για λιγότερο ή περισσότερο γενναίο «κούρεμα» μέρους αυτών των οφειλών, ενώ η συνεχής αύξηση των υποχρεώσεων και βαρών συντείνει στην αύξηση της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής και της εισφοροδιαφυγής».
 
Σε συνέντευξή του στο ρ/σ News 247 την Τρίτη, ο Ανδρέας Ποττάκης υποστήριξε πως ο αριθμός των πολιτών με χρέη προς το Δημόσιο είναι τετραπλάσιος σήμερα σε σχέση με δέκα χρόνια πριν, ενώ τονίζει πως υπό την απειλή της κατάσχεσης βρίσκονται 4 εκατ. πολίτες.
 
«Πριν από 10 χρόνια λίγο πάνω από 1 εκατομμύριο συμπολίτες μας είχαν χρέη προς το Δημόσιο, τώρα ο αριθμός έχει τετραπαλασιαστεί» δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ υπογράμμισε πως η κατάσταση δεν μπορεί να συγκριθεί με καμία άλλη χώρα της ΕΕ. «Πρέπει να αναληφθούν νομοθετικές πρωτοβουλίες για να διορθωθούν οι στρεβλώσεις του συστήματος είσπραξης των οφειλών» πρόσθεσε, ενώ για το συνολικό ποσό ιδιωτικών χρεών προς το Δημόσιο είπε ότι «τον Σεπτέμβριο υπήρξε υπέρβαση του ψυχολογικού ορίου των 100 δισ ευρώ». 
 

Ενημερωτικό σκοτάδι

 
Ένα από τα κύρια προβλήματα που προκύπτει από την έκθεση, είναι αυτό της μη ενημέρωσης του φορολογούμενου ως προς τη διενεργούμενη δέσμευση των τραπεζικών του λογαριασμών από τις φορολογικές αρχές. 
 
«Είναι εμφανές ότι οι διατάξεις αυτές αφενός προβλέπουν σαφώς διαφορετικούς και μάλλον αναχρονιστικούς τρόπους κοινοποίησης σε σύγκριση με τους προβλεπόμενους στις περί επιδόσεων διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας ή, πολύ περισσότερο, με τις προαναφερθείσες διατάξεις τής περί ΚΕΑΟ Υπουργικής Απόφασης με αριθμό Φ.80000/οικ.25379/312/2013 και αφετέρου δεν συνδέονται παρά με ελάχιστες πιθανότητες έγκαιρης γνώσης του οφειλέτη για τον καταλογισμό της επίμαχης οφειλής» αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση, στηλιτεύοντας περιπτώσεις όπως αυτές κληρονόμων που μετά το θάνατο των συγγενικών τους προσώπων επιμελούνται τη διαγραφή των θανόντων από το μητρώο της ΔΟΥ, ωστόσο κατόπιν βρίσκονται αντιμέτωποι με κατασχέσεις διότι δεν ενημερώθηκαν από τη ΔΟΥ για οφελές κατά τη δήλωση θανάτου. 
 
Ακόμη, η έκθεση αναφέρεται σε κατασχέσεις που έχουν επιβληθεί σε ποσά που προέρχονται από μισθούς και συντάξεις, τα οποία έχουν καταβληθεί αναδρομικά από εργοδότες ή ασφαλιστικούς φορείς, ακόμα και σε περιπτώσεις που το ποσό που περιέχει ο λογαριασμός είναι μικρότερο από το ακατάσχετο όριο. 
 
Επίσης, η έκθεση κάνει ειδική αναφορά σε κατασχέσεις προνοιακών βοηθημάτων και επιδομάτων σε ανήλικους, ανάπηρους, συμπαραστατούμενους, καθώς και σε κατασχέσεις στεγαστικού επιδόματος. 
 
«Τα σφάλματα τα οποία εμφιλοχωρούν στη διαδικασία, είτε με την μορφή αριθμητικού λάθους, είτε με την μορφή καθυστέρησης ευθυγράμμισης με τροποποιήσεις της νομοθεσίας, συχνά δεν διορθώνονται παρά μόνο με προσφυγή στην δικαιοσύνη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον φορολογούμενο» τονίζεται στα συμπεράσματα της έκθεσης. 
 
Διαβάστε αναλυτικά την έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη:
 
 

Υποσχέσεις Πιτσιλή για «πρότυπη φορολογική διοίκηση»

 
«Σε κανέναν δεν αρέσει να δεσμεύονται λογαριασμοί» και για τον λόγο αυτό πάντα υπάρχει έγκυρη και επαρκής ενημέρωση των οφειλετών, ώστε να αποφεύγεται το στοιχείο του αιφνιδιασμού» αναφέρει από την πλευρά της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, ο διοικητής της, Γιώργος Πιτσιλής στη Ναυτεμπορική, σχολιάζοντας την έκθεση. Ο ίδιος κάνει λόγο για «μακροπρόθεσμες στρατηγικές για τη φορολογική συμμόρφωση και σε αυτό το πλαίσιο διευρύνεται η εφαρμογή ηλεκτρονικών μέσων και εφαρμογών όπως η ηλεκτρονική ρύθμιση για οφειλές και η διεύρυνση της ηλεκτρονικής φορολογικής ενημερότητας».
 
«Άλλο είναι το πλήθος των κατασχέσεων και άλλο το πλήθος των οφειλετών και γι’ αυτό το 2017 επιβλήθηκαν 1,6 εκατ. ευρώ ηλεκτρονικές κατασχέσεις σε 312.000 οφειλέτες, σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι από το τέλος του 2017 οι υπηρεσίες συμβουλεύονται το σύστημα μητρώου τραπεζικών λογαριασμών και ότι απεικονίζεται αισθητή μείωση των κατασχέσεων το 2018. Αξίζει να σημειωθεί ότι έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2018, ανέφερε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, το παλαιό και το νέο χρέος υπολογίζεται περίπου στα 4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων:
 
  • ποσά ύψους μέχρι 3.000 ευρώ αφορούσαν το 7,3% του παλαιού χρέους, ενώ το 18% αφορά το νέο ληξιπρόθεσμο χρέος 
  • για οφειλές πάνω από 50.000 ευρώ η συμβολή αυτών είναι πάνω από 50% στο παλιό χρέος και στο νέο χρέος πάνω από 55%.
     
Αριθμητικά, οι οφειλέτες που έχουν χρέος μέχρι 3.000 ευρώ είναι 993.743 στο παλαιό χρέος και 1.322.900 στο νέο ληξιπρόθεσμο χρέος».